«Підставний АТОшник»? Вирок суду

«Підставний АТОшник»? Вирок суду

«Підставний АТОшник»? Вирок суду

Поділитися новиною

«Підставний АТОшник»? Вирок судуЧергове засідання по справі позову Сергія Долгополова на Олександра Окаянченка відбулося 5 жовтня. Цього разу зал «тріщав» від кількості присутніх – підтримка з’явилась у обох сторін.

Нагадаємо, місцевий підприємець Олександр Окаянченко поставив під сумнів правдивість намірів Сергія Долгополова і в листі, направленому голові Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, назвавши Сергія «підставним АТОшником», звинуватив у злочинному зговорі і незаконному заволодінні земельною ділянкою, на яку нібито претендував він сам. Саме вираз «підставний» зачепив Сергія за живе і змусив звернутись до суду із позовом на Олександра Окаянченка.

На початку засідання захисник Олександра Окаянченка (відповідача) задля всебічного об’єктивного розгляду справи приєднала до матеріалів справи  документи, які характеризують відповідача з позитивної сторони – подяки з різних установ та організацій міста за благодійність, довідки, які підтверджують відсутність на попередньому засіданні через хворобу.

Сергій Долгополов (позивач) просить спростування неправдивої інформації, розповсюдженої про нього шляхом направлення листа до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, у якому його назвали «підставним» і звинуватили у злочинному зговорі. До цього позивач просить відшкодування моральної шкоди. 

Як пояснює ситуацію відповідач Олександр Окаянченко:

«Вважаю позов необґрунтованим.

У січні 2015 року я виявив своє конституційне право приватизувати земельну ділянку. Заключив договір із ФОП на виготовлення документації, цього ж місяця подав її в управління Держкомзему в Полтавській області.   

Перед тим, як робити документацію, я узгодив це питання із Матюшенком, Троценком, Біленченківською с/р – ніхто не претендував на цю ділянку. Не дочекавшись відповіді із Держкомзему, я звернувся туди особисто. Виявилось, що моїх документів немає, а замість них уже зареєстровані документи Долгополова. Я звернувся до Троценка за поясненнями, але він почав пропонувати мені поділити ділянку або ж купити її у Долгополова.  

Тоді я був змушений звернутися до управління Держгеокадастру із заявою щодо виявлення корупційних дій при видачі земельних ділянок.

Стосовно поширення неправдивої інформації: інформація не поширювалась, а була надіслана на перевірку компетентним особам. Адже я маю право на реалізацію свого конституційного права. Це не є поширенням інформації. Слово «підставний» подане як оціночне судження, а не образа, і взяте в лапки, тому не є ствердженням. «Підставний АТОшник» – це моя суб’єктивна думка. Тому я вважаю, що фактів недостатньо і прошу суд відмовити позивачу.

Також хочу зазначити, що зараз йде передвиборча  компанія. Я вбачаю тиск на суд зі сторони Гадяцької адміністрації, зі сторони Долгополова і газети».

Судові дебати

Сергій Долгополов:

«Я наполягаю на справедливості. Прошу суд прийняти рішення у нашу сторону і задовольнити позов у повному обсязі.

Мене втягнули у місцеві чвари, яких я не хотів. Я намагаюсь відстояти свою думку і гідність. Вважаю це справою честі».

Олександр Окаянченко:

«Ніяким чином не хотів принизити честь військового АТО. Якщо моя заява до управління Держгеокадастру принизила позивача, то це не моя вина, адже він не повинен був її побачити. Не хотів образити людину, просто недоцільно це використав слово. Він ділянку отримав – то які претензії до мене?

Також вважаю, що Долгополова використовують, щоб розпалити конфліктну ситуацію в районі, і в цьому йому допомагає газета. Це все відбувається навмисно, щоб спаплюжити мою репутацію.

Тому прошу відмовити у позовній заяві повністю».

Вирок суду

Гадяцький районний суд постановив: задовольнити позов частково.

Зобов’язує Олександра Окаянченка спростувати недостовірну інформацію про захист честі, гідності та ділової репутації, відшкодування моральної шкоди.

Стягнути з Олександра Окаянченка на користь Сергія Долгополова у рахунок відшкодування моральної шкоди 3 тисячі гривень та на користь держави – 487 гривень судового збору.

Рішення може бути оскаржене відповідно до чинного законодавства. 

Оксана Кириченко 

1 коментар до “«Підставний АТОшник»? Вирок суду

  1. Троекуров i ко. “Земля оформляеться-лаве прибавляется”

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...