«Мрію, аби Гадяч став схожим на європейські провінційні містечка, які славляться своїми сироварнями, хлібопекарнями тощо»

«Мрію, аби Гадяч став схожим на європейські провінційні містечка, які славляться своїми сироварнями, хлібопекарнями тощо»

«Мрію, аби Гадяч став схожим на європейські провінційні містечка, які славляться своїми сироварнями, хлібопекарнями тощо»

Поділитися новиною

«Мрію, аби Гадяч став схожим на європейські провінційні містечка, які славляться своїми сироварнями, хлібопекарнями тощо»На перший погляд плани депутата міської ради Олександра Товстого можна назвати досить амбітними. Але повірте, він знає, чого прагне. Не обмежуючись лише медіасправою, Олександр Валентинович відкриває нові грані свого різнобічного «Я».

– Я просто керуюся принципом Дональда Трампа: «Ніколи не сподівайтеся на один бізнес», – говорить Олександр Товстий.

 

Віднедавна він «експериментує» на кухні – пробує себе у виробництві сиру. Звідки виник потяг до цієї справи, розповідає сам Олександр Валентинович.

«Мрію, аби Гадяч став схожим на європейські провінційні містечка, які славляться своїми сироварнями, хлібопекарнями тощо»– Хоча сам я виріс у місті, але тяга до сільського господарства, певно, передалася від діда – учасника бойових дій, ветерана ВВВ Олександра Федоровича, нині покійного. Він усе життя тримав коней і кіз. І завжди говорив: «Не цурайтесь роботи, бережіть своє…» – згадує депутат міської ради.

Спочатку Олександр Товстий придбав кілька коней та пару поні, які цьогоріч порадували поповненням. Пізніше дідусь, побачивши хист онука до тваринництва, подарував козу.

– Ми спробували молоко, відчули, яке воно – своє, не куповане, і придбали ще кілька кіз, – продовжує.

Пізніше виникла думка спробувати переробити сировину і виготовити власний сирний продукт. Спочатку Олександр Валентинович вивчив досвід інших країн, тим більше, що за кордоном будівництво міні-сироварень дуже популярне.

– Я зрозумів, що потрібно працювати за принципом «Від сировини – до готової продукції», що називається «органік» – своє, натуральне, – продовжує Олександр Товстий.

Уже перші спроби у виготовленні сиру порадували результатом –  «Моцарелу» власного виробництва у родині сприйняли «на ура!». А ще полюбляють діти домашні йогурти та десерти. За кілька місяців і колектив тижневика, і навіть відвідувачі редакції посмакували найвідомішими у світі видами сиру: це і «Кротен», і «Камамбер», «Валансе», «Гауда»,  «Едам», «Маскарпоне», «Пармезан», «Сент-мор де Турен» «Фета» та інші. До речі, ці сорти оцінили навіть в зоні АТО – неодноразово сир передавали нашим захисникам.

У планах підприємця – створення власної сироварні, щоб не лише рідні та знайомі, а й жителі району могли спробувати натуральний сир місцевого виробництва.

– Мрію, аби Гадяч став схожим на європейські провінційні містечка, які славляться своїми сироварнями, хлібопекарнями, невеличкими закладами, де займаються переробкою м’яса… Потрібно дати можливість працювати дрібним господарствам. От, приміром, монополісти не завжди враховують інтереси селян (проблему закупівельних цін на молоко ми неодноразово піднімали на сторінках газети), а невеличкі переробні підприємства могли б скуповувати ту ж сировину за вищими цінами. Молоко від місцевих виробників перетворювалося б у сир найвищої якості. Відтак можна говорити про сучасні методи господарювання.

Подібні сироварні вже є на Закарпатті, де навіть популярні екскурсії на виробництво – такий собі сиро-винний  тур. Олександр Валентинович не відкидає, що створення міні-господарства  в перспективі стане ще й туристичною родзинкою міста. Тож депутат міської ради бачить Гадяч самодостатнім містом із продукцією власного виробництва.

Ідею створення власної сироварні підтримує вся велика родина – і дітвора (троє хлопчиків), і дружина допомагають не лише господарювати, а й беруть участь у виготовленні самої продукції, яка, сподіваємося, у недалекому майбутньому з’явиться на прилавках місцевих магазинів.

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...