«Ощадбанк» відмовився від пенсіонерів?

Фото використане як ілюстрація

Фото використане як ілюстрація

Поділитися новиною

Фото використане як ілюстрація– …Пішла платити за світло, нагоріло в мене небагато – на 4,50. Так за саму ж квитанцію більше зодерли! – скаржиться по телефону пенсіонерка Галина Іванівна. – Раніше платила в ощадкасі, там  такого не було. Тепер кажуть, що треба йти в інший банк.

Як виявилося, «Ощадбанк» фактично розірвав договір із ПАТ «Полтаваобленерго».

Тож і не дивно, що черги біля держбанку зменшилися, адже тепер пенсіонерам немає сенсу підпирати стіни – платіж із комісією можна здійснити в будь-якій фінансовій установі.

За коментарем ми звернулися до начальника абонентської групи Миколи Варавського, який пояснив, що банківська комісія повинна не перевищувати 1,5%, але не бути меншою, ніж 5 грн.

Начальник абонгрупи взявся за пояснення, спираючись на відповідь ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» Чутівському голові РДА, який, очевидно, також піднімав це питання. У повідомленні вказано, що «…розрахунки з банківськими установами за приймання платежів від населення за спожиту електроенергію обумовлені сумами, врахованими у тарифах на неї, які затверджуються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг для ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» один раз на рік. На жаль, під час двох останніх збільшень тарифів для населення (з 1.04.2015 та 1.09.2015 року) комісія не переглянула статтю «Банківські послуги». Енергопостачальним компаніям ліцензійними нормами та правилами заборонено порушувати структуру тарифу (збільшувати одну статтю за рахунок іншої).

Починаючи з березня 2015 р., енергопостачальна компанія намагається узгодити з АТ «Ощадбанком» взаємоприйнятні умови договорів у частині відсотка комісійної винагороди. АТ «Ощадбанк» отримує найбільший серед банківських установ області відсоток комісійної винагороди. Востаннє її розмір переглядався у липні 2009 р.

По восьми філіях ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО», термін дії договорів по яких закінчувався у період з квітня по вересень 2015 року, у банк були направлені листи з пропозицією переглянути розмір комісійної винагороди. Однак ця установа відмовилася укладати нові договори або вносити зміни до існуючих на запропонованих ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» умовах. Тому ці договори припинили чинність через закінчення терміну дії.

Філії ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» неодноразово звертались до керівництва банку з обґрунтованим проханням про перегляд відсотка комісійної винагороди у зв’язку зі зростанням тарифів на електричну енергію для населення з 1.04.2015 р. у середньому на 43,5% та з 1.09.2015 р. у середньому на 17%. Підвищення тарифів збільшило обсяги коштів, сплачених населенням через АТ «Державний ощадний банк України» у 2015 р., у порівнянні з 2014 р., на 5 557 тис. грн. Через це зросла сума сплаченої комісійної винагороди АТ «Ощадбанк». Однак отримані від його керівництва відповіді на пропозиції відображали тільки комерційний зиск, а не соціальну відповідальність державної банківської установи, яка обслуговує в першу чергу соціально незахищені верстви населення».

Ось так держбанк «дбає» про незахищені верстви населення. Що ж, доведеться пенсіонерам переходити на користування новітніми технологіями – у терміналах комісії ж не беруть!

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...