Пільги окремим категоріям громадян з 1.07.2015 р. по доходах зі змінами

Пільги окремим категоріям громадян з 1.07.2015 р. по доходах зі змінами

Пільги окремим категоріям громадян з 1.07.2015 р. по доходах зі змінами

Поділитися новиною

Пільги окремим категоріям громадян з 1.07.2015 р. по доходах зі змінамиЧи змінюється порядок надання пільг з 1 липня 2015 року

З 1 липня 2015 року відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» з урахуванням доходів сім’ї матимуть право на користування пільгами окремі категорії громадян згідно із Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 р. № 389.

 

Які категорії пільговиків будуть користуватися пільгами з урахуванням доходів сім’ї

  • учасники війни;
  • діти війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • жертви нацистських переслідувань;
  • багатодітні сім’ї;
  • вдови (вдівці) і батьки померлої особи з особливими та особливими трудовими заслугами перед Батьківщиною;
  • дружини (чоловіки) померлих громадян із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ІІІ категорії;
  • діти, яким встановлено інвалідність, пов’язану з ЧАЕС;
  • пенсіонери, які раніше працювали медичними, фармацевтичними, педагогічними працівниками, у закладах культури, бібліотеках, у сфері захисту рослин і проживають  у сільській місцевості і селищах міського типу;
  • звільнені зі служби за віком, у зв’язку з хворобою або за вислугою років працівники міліції, кримінально-виконавчої системи, податкової міліції, а також непрацездатні члени сім’ї, які перебували на його утриманні;
  • батьки та члени сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків;
  • особи, звільнені зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків.

Які сім’ї пільговиків будуть мати право на пільги з урахуванням доходів

Пільги для окремих категорій громадян надаватимуться за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (це 1710 грн).

Сім’ї, в яких середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує 1710 грн, будуть письмово поінформовані про те, що вони не мають права на отримання пільг. Такі сім’ї можуть звернутися за житловою субсидією.

Увага! У разі зменшення доходу сім’ї мають право звернутися до управління соціального захисту населення для визначення права на отримання пільг із місяця звернення.

Які доходи будуть враховуватися при визначенні права на пільги

При визначені права на отримання пільг до сукупного доходу сім’ї включаються нараховані:

– пенсія;

– заробітна плата;

– грошове забезпечення;

– стипендія;

– соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності);

– доходи від підприємницької діяльності.

Куди звернутися для визначення права на користування пільгами з 1 липня 2015 року та  які документи при цьому надати

Право на пільги з 1 липня 2015 року для окремих категорій громадян визначають районні управління соціального захисту населення.

Сім’ям, в яких пільговики та члени їх сімей є непрацюючими  пенсіонерами, звертатися до управлінь соціального захисту населення непотрібно. Таким сім’ям буде проведено автоматизований розрахунок доходів сім’ї та визначено право на отримання пільг.

Сім’ї пільговиків, в яких пільговик або члени його сім’ї відносяться до працюючих осіб або працездатних непрацюючих осіб, запрошуються районними управліннями соціального захисту населення з метою заповнення Декларації про доходи сім’ї пільговика.

Згідно змін, внесених до Порядку постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 446, термін звернення за визначенням права на отримання пільг з 1.07.2015 року збільшено, тобто для визначення права на отримання пільг з 1 липня 2015 року пільговик має право звернутися до органу соціального захисту населення протягом липня-вересня  2015 року.

Які документи необхідно подати для визначення права на пільги з 1 липня 2015 року

1. Заповнити Декларацію про доходи сім’ї пільговика.

2. До Декларації додаються довідки про доходи пільговика та членів його сім’ї за 6 місяців, що передують місяцю звернення. 

Увага! Довідки про розмір пенсії та соціальної допомоги не подаються.

3. Якщо пільговик або члени його сім’ї є непрацюючими працездатними особами, подають документи, що підтверджують відсутність доходів.

У разі неподання документів, необхідних для визначення права на користування пільгами з 1 липня 2015 року, управління соціального захисту населення повідомляють таких пільговиків про необхідність подання відповідних документів.

За додатковими роз’ясненнями щодо надання пільг звертайтеся до відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення  управління соціального захисту населення Гадяцької райдержадміністрації за адресою: вул. 50 р. Жовтня, 44, м. Гадяч, каб. № 2, тел. 2-14-75, 2-06-54.

В.Ю. Тарасенко, начальник управління

LIVE OFFLINE
track image
Loading...