«Вони дуже просилися: налий нам по 50…»

адмінкомісія

адмінкомісія

Поділитися новиною

адмінкомісіяТак пояснила свій вчинок бармен одного із місцевих ресторанів. Близько 2 місяців тому вона продала спиртне 2-м неповнолітнім хлопцям. Потому на території того ж закладу зав’язалась бійка, фігурантами якої були ті ж юнаки. Унаслідок один із них опинився в лікарні. 

На працівницю закладу було складено адмінпротокол. Саме цю справу і розглядала адміністративна комісія у середу, 17 червня, у приміщенні міської ради. Проводив засідання голова комісії Михайло Харлан.

Також були присутні члени комісії, неповнолітні особи, що фігурують у справі, їх батьки, власник ресторану, адвокати (імен не вказуємо, так як справа ще не закрита). Хоч засідання було вже не перше, усе ж питань було чимало.

Плутанина з документацією

У членів адмінкомісії виникли питання відносно оформлення документів по справі – у протоколах неозброєним оком були чітко видні виправлення імен та дат. Це, зі слів голови адмінкомісії, суттєвий недолік, і тому справу розбирали повторно.

Бармен ресторану підтвердила, що нею здійснювався продаж алкоголю неповнолітнім. Це ж розповіли і неповнолітні відвідувачі закладу. Але до спільного так і не дійшли – обидві сторони називали різний час і кількість придбаного алкоголю.

Також незрозумілим є той факт, на яких підставах Світлана Бутенко (начальник відділу по роботі з неповнолітніми) зробила виправлення у протоколах. Виправдання своїм діям вона не знайшла.

Замилювання очей?

Подія сталася 18 квітня, а протокол про адміністративне правопорушення склали аж… 30 травня! Минуло 42 дні. Дивно, чи не так? Адже про правопорушення було відомо того ж вечора. Тим часом встиг зникнути запис камери відеоспостереження, на якому зафіксовано події, що відбувались того вечора. Хоча, зі слів батьків неповнолітніх, вони бачили ці записи своїми очима.

Власник закладу твердить, що записи з камер не зберігаються так довго. Хоча, можливо, комусь вигідно, щоб запис «загубився».

Чому продала?

Це питання неодноразово задавали бармену, але чіткої відповіді ніхто так і не почув. «Вони дуже просилися: налий нам по 50…» – каже жінка. Про те, що законодавством заборонено продаж алкоголю особам, які не досягли 21 року, жінка знала. Знала й про те, що хлопцям ще не виповнилось 18 років. А ще бармен додала, що чіткої настанови про заборону продажу спиртного неповнолітнім від господарів ресторану не було, тож «і карти в руки».

Рішення комісії – винна

Громадянка, працюючи барменом у ресторані, навмисно, знаючи, що в ресторан зайшли неповнолітні, із метою споювання продала спиртні напої, чим скоїла правопорушення, передбачене статтею 156 ч.2 Кодексу України «Про адміністративні порушення». Комісія вирішила притягти до відповідальності накладенням штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів.

Варіант господаря закладу

«А чого ви пускаєте?» – запитували власники «пітєйного завєдєнія» у батьків юнаків. Єдине, що вони зробили, щоб не допустити подібних ситуацій, – це розвісили на барі наклейки «Не продаю алкоголь до 18-ти». А дотримуватись законодавства чомусь за потрібне не вважають. Виправдовуються, мовляв, забороняли продавати спиртне неповнолітнім, хоча сама продавчиня каже протилежне.

Що ж голова адмінкомісії?

Позиція адмінкомісії була трохи не зрозумілою. Ніби й визнають винною продавчиню алкоголю, а сам ресторан, як нам здалося, «прикривають». Спочатку обіцяли взяти подібні заклади під жорсткий контроль, змінити графік роботи закладу. А  вже через певний час їхня думка кардинально відрізняється від попередньої – говорять, що «це питання перспективне і поки що на засіданнях адмінкомісії не розглядається». Не зрозуміло тільки чому? Не здається вам, що справу просто затягують?

І взагалі подібні питання потрібно було розглядати раніше, аніж розпочався сезон «гулянь». Розпивання спиртного неповнолітніми потрібно попереджувати, а не обмежуватись відмазками: «Така ситуація вперше».

«Будемо боротись і компромісів не буде»

Коментар начальника  Гадяцького РВ Віталія Ботвини

«28 квітня на телефон «102» повідомили про бійку у ресторані. Відомості було внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення за статтею 125 (легкі тілесні ушкодження). Почалось досудове розслідування, яке може тривати не більше 2-х місяців. У ході слідства виявились інші правопорушення (продаж неповнолітнім спиртних напоїв), тому нова справа виділилась із попередньої. Відповідно, протокол по ст. 156 ч.2 був складений через певний проміжок часу.

Особисто мною була помічена пасивність зі сторони працівників міліції – перевірочні заходи проводились не так, як би хотілось в частині наступальності, темпу і швидкості по термінах. Працівників вели по хибному шляху, заважали слідству, тиснули. Тому, задля об’єктивності, до справи був залучений обласний апарат КМСД (кримінальна міліція у справах дітей). Саме обласні колеги приймали рішення і складали протокол за зібраними нами матеріалами.

Також мені незрозуміла позиція виконкому міської ради. Чому робочий час розважальних закладів різний? Це питання ще неодноразово буде на слуху. Ми не будемо розмінюватись на «уважаємих людей», це питання законності і тут ми будемо принципові. Неповнолітні п’янки, наркотики, зброя і злочинність – із цим нещадно боротимемось, і компромісів не буде. Залучатимемо ЗМІ, намагатимемось установити справедливість».  

Позиція правоохоронних органів чітка і зрозуміла. Тому ми, працівники тижневика, у свою чергу обіцяємо всебічну інформаційну підтримку  та максимальне висвітлення проблеми на сторінках газети

Погляд зі сторони

Проблема «спиртне неповнолітнім»  існує давно і поширена скрізь. І вирішенням подібних ситуацій повинна бути жорстка позиція  і міської ради, і правоохоронних органів. У іншому разі подібні заклади продовжуватимуть наживатись на продажу спиртного неповнолітнім, адже, як не прикро, молодь – їх основний клієнт.

«Не сидітимуть у нас, то підуть в інше місце!» – кажуть господарі. Потрібно викорінювати такі «інші місця» аж до позбавлення ліцензії, головне, щоб по ЗАКОНУ, і сумління буде чистим.

Оксана Кириченко

Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових  виробів» передбачено заборону щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Продавець пива, крім безалкогольного, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує перелічені товари, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку. У разі відмови покупця надати такий документ продаж вищевказаних товарів такій особі ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Згідно з ч.2 ст.17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» за порушення вимог закону щодо обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у сумі 6800 гривень.

Крім того, на підставі ст. 15 вказаного закону такому суб’єкту господарювання анулюється раніше видана ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...