Ремонт дахів спільними зусиллями

Поділитися новиною

Житловий фонд комунальної власності територіальної громади м. Гадяч налічує 109 житлових будинків, загальною площею 195,2 тис. кв. м, переважна більшість якого приватизована.

Сорок чотири житлових будинки мають м’яку покрівлю, площею 47,6 тис. кв. м. Поточного ремонту вимагають покрівлі, площею 1,2 тис. кв. м, у 20 будинках, відповідно капітального ремонту – площею 7,6 тис. кв. м у 19 будинках. Житловий фонд міста Гадяч характеризується високим рівнем фізичного зносу.

Унаслідок тривалого терміну експлуатації його технічний стан щорічно погіршується, внутрішньобудинкові інженерні мережі постійно виходять із ладу і потребують повної заміни. Одним із найбільш затребуваних видів капітальних робіт у багатоквартирних житлових будинках залишається ремонт дахів. Термін ефективної експлуатації м’яких покрівель становить 10-15 років. Через те, що багато гадяцьких багатоповерхівок збудовані у 80-х роках минулого сторіччя, дахи значної кількості будинків уже потребують саме капітального ремонту. Тому щороку у цьому напрямку проводиться значний обсяг робіт. Так, тільки у минулому році в місті вже відремонтовано м’які покрівлі у 15 будинках, а шиферні дахи відновлено на 2 будинках. Відповідно до постанови КМУ від 01.06.2011 р. №869 про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги, до складу тарифу квартирної плати витрати на проведення капітальних ремонтів житлових будинків не включаються. На жаль, у державному бюджеті кошти на підтримання в належному технічному стані житлових будинків та їх обладнання не передбачаються. Міський бюджет не в змозі задовольнити потребу в коштах на проведення капітальних ремонтів.

Із метою забезпечення участі власників квартир (квартиронаймачів) у співфінансуванні капітального ремонту покрівель багатоквартирних житлових будинків у багатьох містах уже затверджені Програми та відповідні Положення дольової участі власників квартир (квартиронаймачів) у капітальному ремонті покрівель багатоквартирних житлових будинків. Участь людей у співфінансуванні капітальних робіт має стати результатом усвідомлення того, що вони є співвласниками свого будинку, і чим більше гадячан заявить про готовність до співфінансування капремонтів, тим більше коштів на ці потреби буде передбачено у міській казні, а ремонти будуть проводитися в першу чергу в тих будинках, де мешканці приймуть рішення про дольову участь у капітальному ремонті покрівель та зберуть відповідну суму коштів. Загалом на цей рік заплановано капітально відновити дахи в 11 будинках. Якщо мешканці захочуть взяти участь у співфінансуваині капітального ремонту покрівлі, старший по будинку (на підставі колективного звернення) має звернутися до міської ради або КП «Гадяч-житло» для визначення обсягів робіт та їх кошторисної вартості, на основі якої проводиться розрахунок, скільки потрібно зібрати коштів мешканцям відповідного будинку на реалізацію всіх необхідних заходів. Після оприлюднення вартості проведення ремонту покрівлі жителі будинку мають зібрати частину коштів та сплатити їх авансовим платежем. Далі укладається тристоронній договір між підрядною організацією (підрядник), міською радою (замовник робіт) та мешканцями будинку (в особі старшого по будинку).

Залучення коштів мешканців не тільки підвищить фінансові можливості з ремонту житла, але й стимулюватиме дбайливе ставлення мешканців до спільного майна, його збереження і покращення.

А. Гусак, начальник КП «Гадяч-житло» 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...