Легалізація заробітної плати

Накопичувальна система пенсійного страхування

Накопичувальна система пенсійного страхування

Поділитися новиною

легалізація заробітної плати До уваги суб’єктів підприємницької діяльності

Сьогодні легалізація заробітної плати є одним із пріоритетних завдань управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі. Відрахування працедавцем із легальної заробітної плати громадян внесків забезпечує їх майбутню соціальну захищеність та своєчасні виплати пенсій пенсіонерам, надає громадянину соціальні гарантії, такі як: оплата лікарняних, допомога по вагітності та пологах, страхові виплати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. На жаль, відносини між роботодавцем та найманими працівниками не завжди відповідають нормам чинного законодавства.

Виплата заробітної плати у «конвертах» – це спосіб ухилення від сплати податку. Для держави це недоотримання податків, а для працівника в подальшому – низький рівень пенсії та взагалі соціальних гарантій. У цій ситуації винні як роботодавець, так і працівник, який погоджується отримувати заробітну плату таким чином. Тому громадяни мають право стати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин.

Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальність. Для Пенсійного фонду легалізація заробітної плати є одним із резервів наповнення бюджету, кошти якого витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги. На даний час виплата заробітної плати у «конверті» та нелегальна робота стали, на жаль, нормою життя та однією із складових тіньової економіки. Недоліки тіньової заробітної плати не тільки в тому, що бюджет недоотримує кошти. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, і перш за все це втрата страхового стажу для призначення пенсій. Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Коли вони надають згоду працювати на таких умовах, вони самі позбавляють себе соціальних гарантій. Кожному громадянину необхідно зрозуміти, що захистити себе вони зможуть тільки законним шляхом, а це можливо тільки за умови, коли при працевлаштуванні на роботу до приватного підприємця найманий працівник та роботодавець укладають трудовий договір. При цьому кожний працівник повинен знати, що відповідно до ст.24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1.01.2004 року страховий стаж роботи зараховується як повний місяць при умові нарахування заробітної плати не менше мінімального розміру та повної сплати страхових та єдиного внесків.

Управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі в черговий раз звертається до громадян: вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення на повний робочий день та виплату заробітної плати відповідно до законодавства – прозоро і чесно. Не погоджуйтесь на неповну зайнятість та виплату заробітної плати у «конвертах». Пам’ятайте, що тільки нарахована та виплачена заробітна плата у розмірі законодавчо встановленого мінімуму дає право на врахування страхового стажу  при призначенні (перерахунку) пенсій.

С. Федоренко, перший заступник начальника управління 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...