Накопичувальна система пенсійного страхування

Накопичувальна система пенсійного страхування

Накопичувальна система пенсійного страхування

Поділитися новиною

Накопичувальна система пенсійного страхування3 червня у Гадяцькому районному центрі зайнятості відбувся семінар-нарада з питань роз’яснення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій». Я, перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі С. Федоренко, розповіла присутнім про мету, шляхи досягнення та механізм управління накопичувальною пенсійною системою.

Для того, щоб розв’язати фінансові проблеми пенсійної системи, планується запровадити її другий рівень – накопичувальний. Людина протягом свого життя відраховує незначну суму на свій спеціальний рахунок, і з цих коштів згодом формуватимуть додаткову частину пенсійної виплати. До того ж, ці кошти не будуть лежати мертвим вантажем до виходу людини на пенсію, їх інвестуватимуть у прибуткові проекти, і вони приноситимуть майбутньому пенсіонерові дохід.

У проекті закону запропоновано, щоб накопичувальна система почала працювати з 1 січня 2017 року. Обов’язкові внески для осіб до 35-річного віку, добровільні – 36–55-річного віку. Ставка внеску – від 2 відсотків у 2017 році, яка кожного року збільшується на 1 відсоток, до досягнення 7 відсотків у 2022 році.

Отже, громадянин буде брати участь у формуванні власної пенсії, адже, крім страхових внесків у Пенсійний фонд, він також накопичуватиме собі додаткові пенсійні кошти.   

Метою проекту є створення справедливої системи пенсійного забезпечення шляхом переходу на єдиний принцип нарахування пенсій. Проект закону систематизує в Законі України «Про систему пенсійного забезпечення на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» умови пенсійного забезпечення, які на сьогодні розпорошені в понад 20 законах. Завдання накопичувальної системи – розвантаження солідарної системи, формування індивідуальних накопичень громадян, залучення інвестиційного ресурсу, розвиток національного фондового ринку. Розбудова багаторівневої пенсійної системи, дозволить виплачувати пенсії з трьох різних джерел: солідарної системи, накопичувальної системи та системи недержавного пенсійного забезпечення.  

Держава гарантує контроль та безпеку збереження коштів накопичувальної системи. 

Пенсійний фонд створює накопичувальний пенсійний фонд, забезпечує роботу Ради Накопичувального фонду, склад якої формується КМУ.

Компанії з Управління активами залучаються Радою Накопичувального фонду, управляють залученими коштами відповідно до затверджених Радою Накопичувального фонду основних напрямків інвестиційної діяльності накопичувального фонду.

Зберігач контролює здійснення інвестиційної діяльності компаніями з управління активами. 

У 2017 році застрахована особа до накопичувального фонду повинна буде сплачувати  2%, роботодавець за працівників – 36,5%, у 2018 році – 3% і 35,5%, у 2019 році – 4%  і 34,5%, у 2020 році – 5%  і 33,5%, у 2021 році – 6% і 32,5%, у 2022 році – 7% і 31,5%. 

Також у семінарі-нараді взяли участь працівники Гадяцького районного центру зайнятості, Гадяцької державної фіскальної служби та головний спеціаліст по роботі з персоналом управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі М. Велічай.

С. Федоренко, перший заст. нач. управління ПФУ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...