Особливості електронного адміністрування ПДВ

Особливості електронного адміністрування ПДВ

Особливості електронного адміністрування ПДВ

Поділитися новиною

Особливості електронного адміністрування ПДВОсобливості перерахування коштів із власного поточного рахунку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ

Гадяцька ОДПІ з метою оперативного інформування платників про особливості застосування Закону України від 28.12.2014 № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71-VIII) у частині застосування системи електронного адміністрування податку на додану вартість повідомляє наступне:

1. Щодо заповнення платниками податків окремих реквізитів платіжного доручення у разі перерахування коштів із власного поточного рахунку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Відповідно до пункту 2 статті 200і Податкового кодексу України платникам податку автоматично відкриваються рахунки в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Рахунок у системі електронного адміністрування податку (далі – електронний рахунок) – рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який таким платником перераховуються кошти із власного поточного рахунку в сумі, необхідній для досягнення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Реєстр), а також у сумі, необхідній для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань. Кошти з такого рахунку підлягають перерахуванню до бюджету та/або на спеціальний рахунок. Казначейство, відповідно до вимог статті 69 Податкового кодексу України, надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунку платника податку не пізніше наступного робочого дня із дня його відкриття. Після надходження такого повідомлення ДФС інформує платника податку про реквізити його електронного рахунку.

У зв’язку із надходженням численних звернень платників податків щодо заповнення реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів із власного поточного рахунку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, повідомляємо, що:

у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;

у полі «Код» необхідно заповнювати податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;

у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

у полі «Код банку» необхідно заповнювати «899998»;

у полі «№ рахунку» необхідно заповнювати номер рахунку, указаний в електронному повідомленні або отриманий у Центрі обслуговування платників Гадяцької ОДПІ.

Крім того, зазначаємо, що поле «Призначення платежу» такого платіжного доручення необхідно заповняти згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, викладених у додатку 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої Постановою Національного банку України №22 від 21.01.2004 р. (із змінами).

2. Щодо подання платниками податків контролюючому органу копій записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді з 1 січня 2015 року.

Законом України від 28.12.2014 № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податковою кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 1 січня 2015 року скасована норма Податкового кодексу України, згідно з якою платники податку зобов’язані були подавати до органу ДФС копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді (пункт 201.15 статті 201 розділу V Кодексу).

Тобто реєстр виданих та отриманих податкових накладних до контролюючого органу, починаючи із січня 2015 року, не подається.

Ураховуючи зазначене, Реєстри виданих та отриманих податкових накладних за формами:

J1200808 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних (скорочена перероб. підпр.) п. 11.21;

J1201508 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних;

J1209008 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних;

J1209408 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних (до декларації з ПДВ (спеціальної) –

органами ДФС України будуть прийматися виключно за звітні періоди до 1 січня 2015 року.

3. Щодо механізму отримання реквізитів ПДВ-рахунків, відкритих у системі електронного адміністрування ПДВ.

Рахунки платників податку в системі електронного адміністрування ПДВ відкриваються у Державній казначейській службі України.

Т. Филь, заступник начальника Гадяцької ОДПІ 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...