Квартиру виділили разом із…пожильцем

Квартиру виділили разом із…пожильцем

Квартиру виділили разом із…пожильцем

Поділитися новиною

Квартиру виділили разом із…пожильцемПісля повернення із Афганістану Іван Ясько став у чергу на житло. За роки чекання діти виросли, відповідно змінився й склад сім’ї. І от на балансі міськради з’явилась вільна квартира, яку і запропонували ветерану-афганцю. Щоправда, житло 1-кімнатне, але все ж своє, тож чоловік погодився не роздумуючи.

Можна тільки уявити, якою була радість, коли дізнався, що після довгих 24 років очікування він таки отримав від держави квартиру. Наступного дня Іван Васильович із ордером у руках прийшов за вказаною адресою і виявив… зірвану пломбу на дверях.

Усе таки у присутності дільничного новоспечений господар потрапив у квартиру і закляк від здивування – у кімнаті увімкнений комп’ютер, недоїдене сало, незастелене крісло, недочитана книга. Було видно, що у квартирі хтось мешкає та ще й готується до ремонту!

Обуренню чоловіка не було меж! Спочатку представник міської ради переконував Івана Васильовича, що то, мовляв, речі попереднього, уже покійного мешканця. А потім і зовсім «ошарашили»: «Ми квартиру дали, тепер Ви власник, тож і вирішуйте проблеми самі».

Складається таке враження, що квартиру, за яку ще потрібно поборотись, просто спихнули на іншу голову.  

«Усі сподівались, що ми самі розберемось із ним», – пояснює ситуацію голова спілки ветеранів Афганістану Микола Фісун. – У міськраді знали, що тут хтось живе. Нам розповіли, що чекали, поки чоловік передасть ключі від помешкання. Ми б могли, звісно, усе вирішить, та це було б просто незаконно, ще й відповідати прийшлось би. Міська рада просто переклала свої проблеми на наші плечі й «умила руки».

За роз’ясненнями я звернулась до заступника міського голови. «У будь-якому питанні виникає багато проблем, і їх просто неможливо вирішити швидко, – прокоментував ситуацію Михайло Харлан. – У цій квартирі ніхто не повинен жити. Я признаю, що на Яська навалили купу проблем, не усе вирішили і не продумали наперед. Але ми його попереджали, що на квартиру претендує родич покійного, і ситуація могла б бути ще гірша за нинішню».

Тобто виходить так: знаючи, що квартира «проблемна», із неї не бажає виселятись родич попереднього мешканця, який може ще довго судитись за неї, міськрада, не бажаючи вникати у тяганину, швиденько виділила її Івану Яську.   

Зі слів Михайла Харлана, дізнавшись про смерть попереднього мешканця квартири, представники міськради 25 лютого, згідно чинного законодавства, опломбували приміщення. У квартирі ніхто не прописаний, вона не приватизована, тож відповідно це майно міськради. І рішенням виконкому її виділили афганцю Івану Яську.

Виявилося, що чоловік, який самовільно зайняв квартиру, неодноразово звертався у міськраду, просив не виселяти його, розповідав про ремонт, наголошував, що заплатив борги за квартплату – близько 10 тисяч гривень – і навіть хотів викупити помешкання. Чому тоді міська рада не вчинила згідно закону і відразу не виселила його – невідомо.

Після довгого обговорення можливих варіантів вирішення проблеми дійшли до спільного рішення: представники міської ради у присутності працівників міліції склали акт і вивезли усі речі, а законний власник Іван Васильович Ясько врізав новий замок у двері свого таки помешкання. Під вечір з’явився незаконний пожилець квартири і, як і очікували, влаштував скандал.

До речі, виявилось, що уся технічна документація на квартиру загублена. Тож міська рада, добровільно чи, щоб уникнути зайвих сварок, згодилась допомогти у відновленні документів.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...