Парк Черемушки – приєднуйтесь!

Парк Черемушки – приєднуйтесь!

Парк Черемушки – приєднуйтесь!

Поділитися новиною

Парк Черемушки – приєднуйтесь!на благо громади

Наше місто має давню славетну історію. Ще у 17 столітті Гадяч знали далеко за межами України. Територія міста – понад 1,5 тисячі гектарів, населення понад 20 тисяч.

Щодня ідуть діти до школи, дорослі поспішають у своїх справах, молоді мами лагідно посміхаються малюкам, дбайливо поправляючи комірця від хитрого весняного вітру. Щодня в Гадячі вирує життя. Наше місто заклопотане та життєрадісне.

Жителі районів Черемушки та Молодіжна рухаються додому через численні вулички, запорошену пилом об’їзну, неосвітлений ринок (що є найзручнішим шляхом додому, хоч, звісно, і не самим приємним). Молодь для недільних прогулянок збирається в центральному парку і повертається додому цією ж дорогою уночі, у темряві, змушуючи батьків щоразу хвилюватися. Мами з колясками для повноцінної прогулянки збираються ще зранку, бо до парку, де можна відпочити з дітлахами, година пішки, через кільканадцять бордюрів та доріг.

Зваживши всі ці обставини, я взялася до роботи, так, як нас навчили на архітектурному факультеті. Перед вирішенням територіальних містобудівних проблем потрібно точно визначити їхні витоки, оцінити масштаби. Для цього необхідно аналізувати не тільки на рівні пішохода, а й на рівні розрахунків, що включають у себе аналіз пішохідної та транспортної інтенсивності руху, по ключових напрямках; пішохідної доступності (у першу чергу) до найважливіших об’єктів обслуговування та відпочинку.

Я відкрила мапу міста та розфарбувала її, позначивши на території багатоповерхову забудову, малоповерхову (приватний сектор), накресливши червоними лініями вулиці з громадським обслуговуванням (магазинами, кав’ярнями тощо), відмітивши величезні (що стало для мене відкриттям) промислові території. Нарешті дісталася до зелених зон – територій, які є не тільки нашими легенями, а й місцем, де можна відпочити, прогулятися з друзями, одним словом – єднатися з природою. Відповідь знайшлася сама собою. Східна частина міста, що має неповторний рельєф та мальовничі краєвиди, густо засаджена зеленню, віками облагороджувалась та вдосконалювалась. Старий центр міста, де знаходиться парк, має найвищий рівень благоустрою завдяки старанням місцевої влади та мешканців міста, приватних підприємців. Нижче по мапі – Заяр. Тут ми бачимо широку алею , що веде в напрямку Малих Будищ, з’єднує місто з історичною пам’яткою – Лесин гай. Широка озеленена вулиця, незважаючи на інтенсивний транспортний рух, є приємною та зручною для руху мешканців, які щодня нею користуються. Йдемо західніше, у напрямку Черемушок – жодного скверу, жодної алеї, навіть лавочки з укриттям від дощу. Йдемо далі – опиняємося в одному з найбільш густонаселених районів міста і покриваємося зверху густим шаром пилу. Тут проблема не тільки в розбитих дорогах, а й у рівнинному рельєфі місцевості.

Отже, на території мікрорайону було визначено такі основні недоліки:

1 – незручний пішохідний зв’язок із центральною частиною міста;

2 – незадовільний стан дороги (вул. Тельмана);

3 – шум та пил (дивіться пункт 2);

4 – відсутність організованого водовідведення дощових стоків (у тому числі і в профілях доріг), що також призводить до прискорення руйнування дорожнього полотна;

5 – відсутність благоустроєних зелених територій загального користування.

Проблема з дорогами відома всім, тому її ми залишимо. А ось проблема під № 5 – є такою, що потребує реальних дій не тільки від місцевої влади, а й від мешканців мікрорайону.

Наступним моїм кроком було все ж з’ясувати, чи потрібно це самим жителям. Вийшовши на вулицю, я звернулася до перших перехожих, що трапилися мені на зустріч.

«Як ви вважаєте, чи потрібен нам на Черемушках парк відпочинку?» Відповідь: «Так, звісно!» Для якої-не-якої вагомості доказів було вирішено зібрати підписи мешканців, які не просто таки «хочуть», а із задоволенням приєднуються до конкретної пропозиції.

Розглянувши кілька варіантів для влаштування парку, найбільшу кількість «балів», за моїм баченням, отримала частина території, що знаходиться між стадіоном школи №4 та Молодіжною. Це місце має ряд переваг:

– безпосередня близькість до найбільш густозаселеної території кількох мікрорайонів (Старі, Нові Черемушки, Молодіжна, Цегельний і Вовча);

– поблизу знаходяться школа та стадіон;

– зручний прямий зв’язок із усіма названими мікрорайонами;

– нова незаселена територія, що може бути запроектована, прив’язуючись до розрахунків та сучасних стандартів, найбільш широкий спектр послуг і розваг, які все ж необхідні для якісного та організованого обслуговування прилеглих житлових мікрорайонів;

– віддаленість від масових транспортних потоків;

– можливість значно підвищити комфортність та безпеку пересування дітей до школи та мешканців міста, що проживають на відповідних територіях.

За пару днів зібрано більше 300 підписів на підтримку даної пропозиції. Переважна більшість наперед дякували за увагу до цієї проблеми та щиро бажали успіхів у вирішенні питання, а молоді матусі просили дати ще де-небудь сто разів підписатися.

Були навіть бажаючі відразу взяти лопату і посадити дерево. «Покажіть тільки куди!»

Отже, усі з нетерпінням чекають позитивного рішення міської ради для створення нового квітучого, охайного, затишного та гостинного парку.

З повагою до громади Поліна Вєтрова 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...