Де-не-де вже діє ДНД

фото використане як ілюстрація

фото використане як ілюстрація

Поділитися новиною

фото використане як ілюстраціяВідголосок радянських часів – добровільні народні дружини – намагаються відновити в Гадяцькому районі. На думку чиновників і правоохоронних органів, такі формування будуть створені для охорони громадського правопорядку.

«Добровольці» із числа простих громадян допомагатимуть дільничним інспекторам міліції контролювати вулиці та розважальні заклади населених пунктів міста та сіл району.

Уже сформовані загони ДНД у Мартинівці (19 осіб), Рашівці (13), Біленченківці (14), Книшівці (12). Ці села найактивніше взялися до роботи.

– У майбутньому ми плануємо зробити посвідчення кожному громадському помічнику, – розповідає заступник начальника райвідділу міліції Віталій Іванович Огризько.

Документ буде жовто-блакитного кольору, у ньому вказуватимуть прізвище, ім’я і по батькові особи, а також  термін дії посвідчення.

Повноцінно вже діє громадський контроль і в Гадячі. Хоча ініціативу бути дружинниками підтримали лише деякі державні організації. Приватні ж підприємці воліють бути «в тилу».

– По місту організаціям направлено близько 80 листів із проханням надати співробітників на патрулювання, і більшість із них проігноровані, – говорить Віталій Іванович.

Повторні запити результату не дали. Хоча міське ДНД таки діє. Уже більше місяця щоденно у вечірні години працюють два підрозділи – піший та автопатруль. Залучено 8-10 чоловік.

– Піший патруль здійснюють два співробітники райвідділу і два чоловіки від громадськості. Така ж кількість дружинників працює і з працівниками ДАІ, – розповідає Віталій Огризько.

Громадський контроль працює з 18.00 і до 23.00. Далі роботу продовжує чергова частина райвідділу міліції. Самі ж дільничні, котрі входять до складу ДНД, також працюють за рахунок особистого часу.

Уже розроблені відповідні маршрути по місту. Дружинники обходитимуть не лише центральні вулиці, а й двори. Також патруль звертатиме увагу на дитячі майданчики, роботу торгівельних точок, розважальні заклади та відвідування їх неповнолітніми.

Із бюджетних організацій одні з перших надали дружинників Гадяцьке училище культури та відділ освіти.

– Також допомагають працівники ландшафтного парку. Ми з ними давно співпрацюємо, – розповідає Віталій Огризько.

Він же радить керівникам установ іти назустріч підлеглим: якщо ті виходять на патруль, то бажано відшкодувати працівникам цей час, дати вихідний, то й люди будуть заохочені так працювати.

Улітку минулого року редакція «Базар Медіа в Україні» взяла участь у патрулюванні вулиць разом із козаками. Ми на власні очі переконалися, що громадський контроль ефективний. Тож віриться і в силу дії ДНД. Тільки більше б активності й підтримки від народу.

Олена Савченко

У Полтаві діє громадське формування добровольців «Полтавська Січ», яке патрулює нічні вулиці обласного центру. Після кожного патрулювання організація  робить звіт у соцмережі.

Може, й небайдужим гадячанам спаде на думку перейняти досвід полтавських активістів? 

 

3 коментарі до “Де-не-де вже діє ДНД

  1. усе добре усе гарно але наприклад відпрацює людина зміну а його ще і на патрулювання??? або є такі що мають 1 вихідний день а піди у патруль і грошей хіба ставку дадуть -то хто на це піде???

  2. ДНД – Донецька народна дружина 😆 . Не патріотична абривіатура. Необхідно попрацювати з фантазією.

  3. Особенно в селах будет действовать,где все кум,сват,брат и сейчас начинаются огороды,целый день раком а потом в ДНД-кайф!!!

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...