Щодо соціального захисту військовослужбовців (членів їх сімей), які беруть участь в АТО

Порядок виплати компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування

Порядок виплати компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування

Поділитися новиною

Щодо соціального захисту військовослужбовців (членів їх сімей), які беруть участь в антитерористичній операціїЩодо соціального захисту військовослужбовців (членів їх сімей), які беруть участь в антитерористичній операції

Одним із актуальних завдань на сьогодні є комплексне вирішення питань соціального захисту військовослужбовців, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть участь в антитерористичіній операції, а також членів їх сімей.

Із метою підтримки учасників АТО та членів їх сімей в Гадяцькому районі розроблена та діє районна комплексна Програма соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями, учасників АТО та мобілізованих на 2013-2020 роки, згідно якої на 2015 рік передбачено 300 тис. грн із районного бюджету на надання одноразової матеріальної допомоги військовослужбовцям (членам їх сімей), які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, а також громадянам (членам їх сімей), які призвані під час мобілізації на особливий період. Комісією з розгляду питань із надання одноразової матеріальної допомоги, створеної при райдержадміністрації, та міськсільвиконкомами виплачується допомога в сумі 5 тис. грн.

На даний час управлінням соціального захисту населення 7 особам встановлено статус «Член сім’ї загиблого», 2 особам – статус «Інвалід війни» та видано відповідні посвідчення, дитині загиблого – довідку на пільги. Органами Міноборони України одній особі встановлено статус «Учасник бойових дій».

Інваліди війни, учасники бойових дій та члени сімей загиблих учасників АТО мають право на пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема на житлово-комунальні послуги, у межах норм споживання (квартплата, водопостачання, водовідведення, тепло-, газо- та електропостачання, абонплата за телефон, тверде паливо, скраплений газ) у розмірах, визначених законодавством, на забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

Щорічно до 5 травня виплачується разова грошова допомога у розмірах, які визначаються Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, установлених законом про  Державний бюджет України.

Органами місцевого самоврядування, зокрема Краснознаменською, Лютенською, П.-Роменською сільськими та Гадяцькою міською радами, прийнято рішення щодо встановлення пільгової знижки за житлово-комунальні послуги сім’ям військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції, за рахунок комунальних підприємств, які знаходяться на балансі міської та сільських рад.

У разі звернення членів сімей учасників АТО за рішенням виконкому міської ради діти зазначеної категорії громадян звільняються від сплати за харчування в дитячих навчальних закладах.

Військовослужбовцям, які беруть (або брали) участь у виконанні завдань по здійсненню антитерористичної операції та які проживають на території Гадяцького району, виділяється земельна ділянка, площею 2 га, для ведення особистого селянського господарства.

Членам сімей потерпілих та членам сімей загиблих військовослужбовців (військовозобов’язаних, резервістів), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції, виплачується одноразова грошова допомога з обласного бюджету. Допомога членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців виплачується в розмірі до 25 тис. грн, потерпілим військовослужбовцям, які отримали поранення, контузію, каліцтво чи захворювання – у розмірі до 15 тис. грн.

В. Тарасенко, начальник управління

LIVE OFFLINE
track image
Loading...