Сміття у маленькому місті

Поділитися новиною

…Кажуть, весна покаже, хто де нас…мітив. Так і є. Березневі дні швидко змінили декорації нашого міста. Від білизни снігу вже й сліду немає, натомість калюжі і бруд нагадали нам про сіре буденне життя. Хоча «барв» додає нам… сміття – від куп кольорового непотребу аж в очах мерехтить. Сині й зелені пакети для відходів, пляшки різних кольорів і форм, одяг, взуття, підгузки й прокладки, будматеріали – чим тільки не «прикрашають» ярки та лісосмуги «дбайливі» жителі міста.

Не ліняться й навантажити причіп мішечками з непотребом і відвезти не в Хитці на сміттєзвалище, а до найближчого ярка, ліска чи лісосмуги. Об’їхавши міські закутки, у нас просто волосся стало дибки. Із року в рік місто наближається до екологічної катастрофи. Здається, не знайдеш чистої галявини – межі Гадяча встелені непотребом. Складається враження, що скоро місто обросте муром зі сміття.  Ми зробили свій висновок: проблема не вирішиться пошуком нового місця для відходів, проблема значно глибше – треба лікувати голови…

Найбрудніші мікрорайони Гадяча

У кожному мікрорайоні своє сміттєзвалище – обов’язково знайдеться канава, куди хтось швиргнув пакетик. І понеслось… У мікрорайоні Вовча закидані лісосмуги вздовж дороги і ставочок, який міг би стати ледь не рекреаційною зоною, не «хвалиться» чистотою. На межі з новобудовами, біля колишнього свинарника, дійсно «свинарник» – купи поліетилену тому підтвердження. Та й сам мікрорайон Молодіжний, зокрема глиняний кар’єр і тамтешня лісосмуга, скоро претендуватиме на звання «сміттєзвалище №2». Туди пакетик не понесеш – навіщо ж ноги бити через таку дрібницю? Як їхати, то вантажити багажник або причіп. Чимало ремонтних відходів там можна побачити – плитка, цегла і т.д. То чи не краще таким матеріалом ями засипати?

Мікрорайон цегельного заводу має навіть декілька локальних сміттєзвалищ. Невеличка лісосмуга понад вулицею 10-річчя Конституції, місцеве так зване «стрільбище» і гаражний кооператив, навчальний полігон і парк, що носить народну назву «Березки». Правда, туди, мабуть, зносять непотріб жителі ще двох мікрорайонів – нових і старих Черемушок. Найбільше нас вразив недобудований будинок для чорнобильців – підвальне приміщення фундаменту засипане пакетами зі сміттям.

На виїзді з міста у бік Малих Будищ звалище не менше – там і старі меблі, й унітази, і запчастини до автомобілів…

Та найбільше від сміття страждають міські ярки. Місцевість за школою №2 закидана пластиковими пляшками. Таке враження, що їх туди звозять спеціально. Є й звичайні побутові відходи. До речі, у цьому ярку, на одному із дерев, висить червона табличка «За винесення сміття – 1500 грн».  Тільки її там відверто ігнорують.

Ще гірша ситуація на Підварку та за універмагом «Росія». І найстрашніше те, що руками те сміття вже навряд чи прибереш, а тракторцем ярки не подужаєш.

– Можна сміливо заходити до кожного двору і штрафувати, – говорить гадячанин Олександр.

І справді, не думаємо, що хтось із центральних п’ятиповерхівок  чи Заяру буде носити сюди сміття. Це ж справа рук самих жителів ярових вулиць.

– Скільки себе пам’ятаю, тут ніколи люди не соромилися викидати непотріб у ярок, – згадує жителька міста Лариса. – Але ж тоді сміття було не таке. Чи то помиї якісь вилити, чи тепер пластик викидати?

Така ж ситуація і поза містом, особливо на пляжних масивах. Навіть асфальтну площадку, що за гадяцьким мостом, умудрилися засипати відходами. І не просто хтось за собою не прибрав, коли відпочивав, а вивіз. То де факт, коли піде паводок, що все те не змиється у річку?

Чи дотягнемо до Києва?

Побачивши сміттєве жахіття (ефект якого ми навряд чи передамо на фотографіях), редакція тижневика «Базар Медіа в Україні» ініціює міський суботник. Згадайте минулорічне прибирання, організоване головою РДА. Здається, вийшло доволі непогано. То може «весна сміття» надихне й простих гадячан, не лише працівників держустанов, на подвиги заради рідного міста?

Досить сидіти, склавши руки, давайте покажемо клас іншим районам.  Нехай усе місто – від школярів до старшого покоління – об’єднається заради спільної справи.

До речі, мер столиці Кличко дав розпорядження навести лад у Києві до Пасхи. То чим ми гірші? Будьмо гідними жити в місті, яке носить звання гетьманської столиці!

P.S. І вже коли десь побачиш дядечка, який насмілиться жбурнути пакет зі сміттям у ярок чи лісосмугу, де й з’явиться сміливість сказати: «Що ж ти робиш, негіднику?», бо своїми ж рученятами наводив лад у рідному місті. Тоді, будьте певні, принцип «моя хата з краю» не спрацює.

Олена Савченко, фото Олександра Товстого та Оксани Кириченко 

Для масового прибирання необхідно по парі рукавичок і пакетів для сміття. Це все можна взяти з дому. Єдине з чим можуть виникнути труднощі – відвезення непотребу. Але чи не обідніють підприємці, жертвуючи на благо міста по 20 гривень? Упевнені, що ні. 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...