Підприємства, крім державних та комунальних, зобов’язані встановлювати свого кінцевого вигодоодержувача, регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього та надавати її державному реєстратору

Поділитися новиною

Прийнятий 14 жовтня 2014 року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» (чинний з 25.11.2014 року) вносить зміни до низки нормативних актів, серед яких Кодекс України про адміністративні правопорушення, Господарський кодекс, ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму», ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» та ін.

Замість таких діючих термінів, як контролер, контроль юридичної особи, контроль фізичної особи закон запроваджує єдиний термін – кінцевий вигодоодержувач юридичної особи. Ним вважатиметься фізична особа, яка, незалежно від формального володіння, має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов’язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов’язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі.

При цьому фізичною особою – кінцевим вигодоодержувачем юридичної особи не може бути особа, яка має формальне право на 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником щодо такого права.

Законом також суттєво розширений перелік осіб, які відносяться до публічних діячів у розумінні Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Закон зобов’язує юридичних осіб подавати державному реєстратору відомості про свого кінцевого вигодоодержувача, у т.ч. кінцевого вигодоодержувача їх засновника, якщо засновник – юридична особа. Обов’язок поширюється як на новостворених юридичних осіб, так і на тих, які зареєстровані до набуття чинності Законом. Якщо перші розкриватимуть інформацію підчас реєстрації створення юридичної особи, то другі – протягом шести місяців із моменту набуття законом чинності.

Розкриття інформації про вигодоодержувачів здійснюватиметься шляхом внесення такої інформації:

– при створенні юридичної особи – до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи (форма №1);

– для зареєстрованих юридичних осіб – до реєстраційної картки про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР (форма №4).

Надання будь-яких інших документів для цих цілей законом не встановлено. Натомість невідповідність відомостей про кінцевих вигодоодержувачів у реєстраційній картці відомостям у ЄДР буде додатковою підставою для відмови у державній реєстрації.

Стаття 166-11 КУпАП встановлює адміністративну відповідальність для керівника юридичної особи або особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу). Неподання інформації про кінцевих вигодоодержувачів наведеними особами каратиметься штрафом від трьохсот (5100 грн) до п’ятисот (8500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід нагадати суб’єктам господарювання, які зареєстровані на території міста Гадяч та Гадяцького району, про те, що згідно чч. 11-12 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» юридична особа зобов’язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Т. Дмитрук, державний реєстратор реєстраційної служби Гадяцького районного управління юстиції

LIVE OFFLINE
track image
Loading...