Гадяч темний: більше 30 вулиць не освітлюються

Гадяч темний: більше 30 вулиць не освітлюються

Гадяч темний: більше 30 вулиць не освітлюються

Поділитися новиною

Гадяч темний: більше 30 вулиць не освітлюютьсяПроблема з освітленням міста була, є і буде. Погодьтеся, Гадяч ніколи (за часів Незалежності) не міг похвалитися «огнями ночного города». Нині ситуація також не краща, а з подорожчанням тарифу на електроенергію, мабуть,погаснуть лампочки  і в домівках.

Чому гадячанам доводиться ходити з ліхтариками, пояснює начальник Гадяцької філії  ПАТ «Полтаваобленерго» Олександр Богатий.

– Проблема вуличного освітлення як у місті, так і в населених пунктах району, полягає в тому, що експлуатація об’єктів вуличного освітлення без облікових приладів не допускається. У Гадячі налічується 190 ліхтарів, які споживають електроенергію без її обліку. А отже це наносило прямі збитки нашій організації. Неодноразово від філії були звернення до міської ради з приводу виготовлення технічної документації для встановлення лічильників, які зможуть обліковувати витрати спожитої електроенергії. Зрозуміло, що не на кожен стовп потрібен лічильник. Його можна встановлювати як на одну вулицю, так і на суміжні. Єдине, що органам місцевого самоврядування потрібно виготовити проектно-технічну документацію та виділити кошти. Головне, щоб це не залишилося лише на папері. Тож міська влада повинна ініціювати виконання цих робіт.

Виходить, що частину не узаконених ліхтарів відключили, а отже більшість лампочок погасло. То чи світліше від того стало гадячанам? Отож, зараз ми просто пожинаємо плоди від того, як повільно відбувався процес узаконення точок обліку вуличного освітлення. Зрозуміло, що міській владі здійснення цієї процедури вкладалося в чималу копієчку, тому й особливого поспіху не було. Усе ж наслідки цього проявилися  в 2013 році, коли використання усіх ліхтарів без обліку стало незаконним, а отже міськрада автоматично стала порушником, а гадячани – жертвами темноти.

Чим ми гірші від Зінькова

Для того, щоб перевести лічильники на облік, міській владі довелося шукати підрядника. Того ж 2013 року на листопадовій сесії визначено кошторисну вартість «капітального ремонту мережі вуличного освітлення» – 257 тис. 184 грн, з них 211 тис. грн – підрядній організації. За роботу взялися працівники МВО «Промприлад». Виходить, щоб засвітилися вулиці міста, потрібно задіяти три організації – міськраду, Гадяцьку філію ПАТ «Полтаваобленерго» та підрядника. Чому виконавчими роботами не може займатися філія, ми запитали у керівника.

– Теоретично може, але на такі роботи необхідно мати відповідний персонал, у нас його немає. Хоча ліцензію «Полтаваобленерго» на виконання електромонтажних робіт має. Але, чесно кажучи, у нас фізично немає можливості, – пояснив Олександр Михайлович.

Ми дізналися, що в інших районах, приміром у Зінькові, у структурі, подібній до нашого  «Комунсервісу», працює окрема енергетична служба. Саме вона і виконує роботи по освітленню.  

Можливо, нашій владі так дешевше: заплатити одноразово підряднику, ніж утримувати окрему службу. Але в тому ж таки Зінькові дві людини справляються з цією роботою повністю.

Де темно, а де й ні

Через рік, у грудні 2014-го, Віктор Власенко, керівник МВО «Промприлад», прозвітував про виконану роботу: «…Лише матеріалів має бути закуплено на 180 тисяч. Із цієї суми нам перерахували 76 тисяч 759 гривень авансу на матеріали. Придбано 46 світильників. Частково відремонтовані вулиці  Дзержинського, Крупської,  Лохвицька (від «Шиловича» до лікарні), частина Білохи до Чапаєва, Щорса (до сходинок на м-н Підварок), Гагаріна (до райвійськкомату), Дружби, Будька (від газового господарства), Тельмана (понад кладовищем у напрямку до восковощинного заводу)».

Ми вирішили самі перевірити, чи таки світяться ліхтарі, а заодно об’їхати вулиці наших можновладців, бо дехто з гадячан придивився, що «там стовпи обвішані лампочками». Тож починаємо.

Вулиця Дзержинського таки світиться, у той час як суміжний до неї мікрорайон Вовча лякає темрявою. Від Свято-Михайлівської церкви по Вокзальній – темно. Проміжок від Вовчої до автостанції освітлюється за рахунок автозаправок. Від світлофора до лікарні:  світиться один бік вулиці. На іншому, де, до речі, тротуар – темно, видно лише контур вулиці. По кілька метрів освітлюється від ліхтарів магазинів. За це добросовісним підприємцям окреме спасибі.

Круг світиться. Проміжок вулиці 50 років Жовтня, де знаходиться «Горизонт» і аптека, освітлюється також завдяки ліхтарям магазинів. Пішохідний перехід біля центральної бібліотеки взагалі темний. Біля ДРАЦСу світяться навіть кілька плафонів, тож тротуар хоча й на кілька метрів, але видно добре.

Блискуче освітлення дарують ліхтарі від магазину «Карапуз», що в районі пошти. Біля самого ж підприємства зв’язку темно – ліхтарі з плафонами не горять, у той час як біля пам’ятника Шевченку світяться декілька.

Біля пятиповерхівки, що навпроти «Полтава-банку», –  темінь, хоча тротуар міг би непогано освітлюватися за рахунок магазинів, які знаходяться на першому поверсі. Вулиця Драгоманова світла.

Що цікаво: від адміністрації до міськради темінь непроглядна – жодного ліхтаря. Парк також лякає. Вулички поза міськрадою і в напрямку Замкової гори – темні.

Біля супермаркету «Фора» – ідеально світло. Здається, що можна добре роздивитися черевики перехожих. Райвідділ міліції також не економить – підпорядкована територія залита світлом.  По вул. Чапаєва темно. Біля ККЗ «Дружба» тьмяно горять кілька ліхтарів.

Біля відділу освіти на одному стовпі три ліхтарі – добре видно тротуар. Хоча далі до «Велесу» – усього один чи два.  

Вул. Гагаріна, де райвійськкомат, освітлюється з одного боку. Від Сарського перехрестя немає ліхтарів аж до початку кладовища. Вул. Дружби освітлюється кількома ліхтарями. Вул. Тельмана  світла.

У напрямку до цегельного заводу дорога освітлюється кількома ліхтарями біля автомийки. Далі – темно аж до магазину «Від А до Я».

Чи світяться вулиці чиновників?

Вуличка, де проживає перший заступник міського голови В.Нестеренко, освітлюється доволі непогано. Нарахували 5 ліхтарів на 3 провулки. Натомість житловий квартал, де знаходиться будинок мера Т.Савченко, – темний. Кілька ліхтарів не забезпечують повноцінним освітленням вулицю та суміжні провулки. Що цікаво: на стовпах є лампи, але не світяться. Очевидно, без облікові. Вулиця заступника М. Харлана – вул. Дружби (чит. вище).

Проїзд до першого заступника голови РДА І. Волощука темний; вулиця, де проживає С. Бондаренко, також не радує світлом.  Така ж ситуація і з вулицею, де мешкає О. Матюшенко.

Така ж запущена ситуація і по селах району

Олена Савченко, Олександр Товстий

LIVE OFFLINE
track image
Loading...