Продали Леніна – купили джип

Поділитися новиною

Минулого четверга відбулось продовження першого пленарного засідання сесії міської ради, яке відбулось 19 січня. Тож депутати дружно взялися до розподілу міського бюджету на 2015 рік.

Доходи міської ради

40 тис. грн  складатиме податок на прибуток підприємств комунальної власності. 

Податки на майно:

14 тисяч грн – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

11 тис. 400 грн – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

20 тис. грн – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об’єктів нежитлової нерухомості.

4 тис. 600 грн – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об’єктів нежитлової нерухомості.

420 тис. грн – земельний податок з юридичних осіб.

2 млн. 600 тис. грн – орендна плата з юридичних осіб.

70 тис. грн – земельний податок з фізичних осіб.

360 тис. грн – орендна плата з фізичних осіб.

3 млн. 200 тис. грн – єдиний податок.

3 тис. грн – єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків (фіксований с/г податок).

25 тис. грн – державне мито в частині, що відповідно до закону зараховується до відповідних місцевих бюджетів.

1 млн. грн – акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

48 тис. 400 грн – екологічний податок.

39 тис. грн – надходження від орендної плати комунального майна.

Усього: 7 млн. 225 тис. 330 грн.

10 млн 830 тис. 700 грн становлять трансферти із районного бюджету на утримання дитсадків.

Доходи спеціального фонду Гадяцької міської ради відповідно до змін Бюджетного кодексу:

150 тис. грн – надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів.

8 тис. грн – грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону НПС унаслідок господарської та іншої діяльності. 

720 тис. грн – власні надходження бюджетних установ, що утримуються за рахунок відповідного місцевого бюджету (батьківська плата на харчування).

10 тис. грн – надходження до цільових фондів, утворених Верховною Радою Автономної Республіки Крим та місцевими радами.

17 тис. 920 грн – надходження коштів пайової участі.

Усього доходів: 905 тис. 920 грн.

Куди витрачатимуться кошти?

1 млн 522 тис. 520 грн – на утримання органів місцевого самоврядування. Видатки на утримання галузі заплановано на рівні минулого року. З метою впровадження заходів по зменшенню споживання природного газу планується придбання та встановлення для опалення приміщення міської ради пілетного котла.

1 млн 721 тис. грн – наблагоустрій міста.

10 млн 830 тис. 700 грн – на утримання установ дошкільної освіти (дитячі садки міста). Приріст зумовлено підвищенням тарифів на енергоносії та продукти харчування.

82 тис. грн – капітальний ремонт харчоблоку в приміщенні ДНЗ № 9 «Дзвіночок».

50 тис. грн – на капітальний ремонт проїзду ДНЗ «Веснянка».

50 тис. грн – капітальний ремонт системи водопостачання та каналізації в ДНЗ «Веснянка».

80 тис. грн – на капітальний ремонт покрівлі дитячого дошкільного закладу № 10 «Казка».

28 тис. грн – на утримання ради ветеранів.

100 тис. грн – матеріальна допомога. На виконання міських програм соціального захисту, у т.ч. учасникам АТО.

300 тис. грн – капітальний ремонт житлового фонду місцевих органів влади.

70 тис. грн – видатки на громадські роботи.

30 тис. грн – резервний фонд.

421 тис. 300 грн – інші субвенції, а саме:

2 тис. 700 грн – субвенція на ландшафтний парк.

33 тис. 600 грн – субвенція на Трудовий архів.

200 тис. грн – субвенція на капітальний ремонт денного відділення Гадяцької ЦРЛ.

84 тис. 515 грн – субвенція на компенсаційні виплати за пільговий проїзд.

48 тис. 400 грн – придбання мотокос МКП «Комунсервіс», КП «Гадяч-житло»

200 тис. грн – виготовлення проектної документації на нове сміттєзвалище.

600 тис. грн – реконструкція станції 2-го підйому води.

25 тис. грн – кап ремонт лінії до свердловини «Дитячий будинок» по вул. Першотравнева, 23 у м. Гадяч.

100 тис. грн –  придбання частотників КПТГ «Гадячтеплоенерго».

Інші видатки:

15 тис. грн – фінансування ГО «Захист».

4 тис. 850 грн – членські внески Асоціації міст України.

60 тис. 820 грн – фінансування комунальної установи «Виставковий центр».

60 тис. 005 грн –  підтримка осіб, переміщених із зони АТО.

24 тис. грн –   виготовлення проекту землеустрою на передачу у комунальну власність земель від Біленченківської с/р.

100 тис. грн – придбання атракціонів на дитячий майданчик.  

180 тис. грн –  ремонт вуличного освітлення.

1 млн. грн +998 тис. 960 грн – на ремонт доріг місцевого значення.

4 млн. 200 тис. грн (– 270 тис. грн,  які потрібно перерахувати  Казначейству) – минулорічні залишки на бюджеті розвитку.

Розподілили так:

150 тис. грн – на кап ремонт тротуарів по місту.

250 тис. грн – кап ремонт тротуару по вул. Шевченка.

3 млн. 360 тис. грн – капітальний ремонт доріг по місту.

220 тис. грн – на ремонт вулиць Тельмана і 50 р. Жовтня.

Економимо на видатках

Під час розподілення видатків міського бюджету у депутатського корпусу виникли деякі зауваження. Депутат Олег Чернега запропонував зекономити на видатках шляхом зменшення субвенції на місцеву газету «Гадяцький вісник» та інформаційний центр «Регіон». Депутатська комісія вважає, що газета достатньо фінансувалась у минулі роки, а результату немає – мало передплатників, а молодь і взагалі не знає про її існування. Після обговорень, депутати вирішили замість 65 тисяч виділити 25 тисяч гривень, а видатки на телебачення залишились, як і планувалось, 20 тисяч гривень.

Слушну пропозицію внесла і міський голова Тетяна Савченко. Правильним вирішенням цих суперечок, на її думку, буде договір на інформаційне забезпечення між міською радою та газетою. Так взагалі зайві кошти не витрачатимуться.

Різницю між запланованими і виділеними коштами доплюсували до матеріальної допомоги жителям Гадяцького району, які служать в АТО.

Хто фінансуватиме садки?

Цьогоріч дещо змінилось законодавство, і тепер 60% основного бюджетоутворюючого податку  – податок із доходів фізичних осіб (раніше було 50%, у бюджет міської ради – 25% і 25% – у обласний) – надходить у районний бюджет, а із доходної бази міського бюджету цей податок виключений взагалі. Такі зміни зроблені для того, щоб передати фінансування ДНЗ на районний бюджет. Довго, зі слів міського голови, йшли дискусії про те, хто ж таки фінансуватиме садки. Вирішили так – фінансування ДНЗ здійснюватиме міська рада, але за рахунок трансфертів, які передаються із районного бюджету.

Податок на нерухомість

Платниками податку є фізичні і юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками житлової і нежитлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування є загальна площа житлової і нежитлової нерухомості, у тому числі і їх частки.

Не є об’єктом оподаткування об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади та місцевого самоврядування, будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, житлова нерухомість, непридатна для проживання, об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що проводять свою діяльність у МАФах, будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, будівлі с/г товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у с/г діяльності.

Оподатковуватись будуть квартири, площа яких перевищує 70 квадратних метрів (комісія вирішила замість 60 м2), житлові будинки площею більше 120 м2.

Комісія внесла зміни у ставки податку. Депутати вирішили не випробовувати новий і маловідомий податок, тому поки що ставка податку буде 0,1% як для квартир, так і для будинків.

Нерентабельне КПБ «Дана»…

Кожного року КПБ «Дана» (прально-банне підприємство) просить у міської ради надати їм пільгу за орендну плату приміщення. І кожнісінький рік це питання зіштовхувало лобами депутатський корпус. Того року міська рада надала підприємству 70% пільгу, і воно за оренду платило 30% – 15 тисяч гривень. Саме підприємство уже давно є нерентабельним і виживає за рахунок суборенди. Тож, зваживши усі «за» та «проти», депутатський корпус одноголосно вирішив не надавати пільги. Якщо підприємство не справиться із оплатою, що, швидше за все, так і буде, тоді міська рада буде шукати нового орендаря приміщення.

Ленін, прощавай!

Довго не згадували ми про пам’ятник Леніну? Щойно гостро постала проблема купівлі автомобіля для солдат АТО, члени виконкому міської ради придумали,  де взяти кошти –  міська рада дала дозвіл на продаж залишків скульптури вождю (як металобрухт). Покупець знайшовся дуже швидко – чоловік не місцевий, кошти передав відразу. Представники громади міста уже поїхали забирати автомобіль для  передачі його захисникам. Тепер вождь тоталітарного режиму не просто відлежуватиметься у дворі музею, а «захищатиме» цілісність і незалежність нашої країни.   

Збережемо район?

Не чекаючи початку адміністративно-територіальної реформи, перший заступник міського голови Володимир Нестеренко почав виборювати кращу долю для Гадяцького району. Щоб зберегти район, він підготував звернення до Гадяцької районної ради, Полтавської облради та ВР України «Про віднесення міста Гадяч до міст обласного значення». Це, на його думку, підніме статус Гадяцького району і, можливо, при розподілі Полтавської області збереже наш район як самостійну одиницю.

Дуже високо підіймали руки депутати під час голосування за прийняття цього клопотання. Тож наступним кроком має стати підтримка депутатів районної  ради. Звісно, можливий спротив, але поборотись можна.

У різному

Олександр Товстий (депутат міської ради) запитав, чи розглядала комісія питання про продовження оренди земельних ділянок під розміщення кіосків ФОП Бугаєвським. Відповідь Тетяни Савченко була блискавичною – міська рада не має права відмовити у продовженні оренди земельних ділянок, бо це просте поновлення договору, яке відбувалось із року в рік. Проте він платитиме більшу орендну плату, ніж того річ, – 6%.

Оксана Кириченко

Середній розмір вартості харчування дітей на 2015 рік:

– для дітей віком до 3 років – 12 гривень;

– з 3 до 8 років – 17 гривень.

Також приємним сюрпризом для багатьох присутніх стала інформація про те, що підприємці, які реалізують продукцію, але не зареєстровані тут, акцизний податок сплачуватимуть за місцем реалізації. 

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...