Що чекати гадячанам від реформ

Що чекати гадячанам від реформ

Що чекати гадячанам від реформ

Поділитися новиною

Що чекати гадячанам від реформШляхзмін, не вивчений і не зовсім досконалий, обговорювали минулого тижня у ККЗ «Дружба». Міська та районна влада, сільські голови, керівники відділів та громадськість освоювали «нові правила гри». Як же діятимуть податкова, бюджетна, освітянська та інші реформи в межах району?

Із 22 податків залишилося 9

Відповідно до податкової реформи кількість зборів зменшиться. Серед податків залишаться: податок на прибуток, на доходи фізичних осіб, акцизний та екологічний податок з палива, рентна плата, мито, місцеві податки і збори. Відмінено збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, рентна плата за транспортування нафти, збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ, збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

13 податків із зборів трансформовано у 5. Акцизний податок включає ті три податки, які були й раніше:  акцизний, екологічний податок з палива, збір у вигляді цільової надбавки для діючого тарифу на електричну та теплову енергію. Екологічний податок включає в себе збір за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічний податок з палива та збір за використання лісових ресурсів. Рентна плата включає в себе плату за користування надрами, збір за користування радіочастотним ресурсом, збір за використання води. Податок на нерухоме майно включає податок на нерухоме майно та плату за землю. Єдиний податок включає в себе єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок.

Суттєво спростилися адміністрування податку на прибуток підприємств із одночасним збереженням річного звітного періоду для платників податків, у яких доходи, що враховуються  при визначені об’єкту оподаткування, за останній річний звітний період перевищують 20 млн. гривень. Завдяки реформуванню єдиного соціального внеску зменшилась фінансова мотивація для ухилення від оподаткування. Передбачено, що за умови збільшення суб’єктами господарської діяльності фонду заробітної плати на 30 відсотків і виплати заробітної плати на рівні не менше трьох мінімальних розмірів ставка знизиться з 41 відсотка до 16,4.

Отримав дохід чи ні – податок все одно плати

Передбачено, якщо платником не отримано дохід у звітному році або по окремому місяці звітного року, фізична особа-підприємець на загальній системі оподаткування має право самостійно визначити базу нарахування єдиного соціального внеску. Але сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. За січень-листопад – не менше 422 грн 65 коп., за грудень – 478 грн 17 коп. Раніше підприємці на загальній системі оподаткування, які не мали доходів, єдиний соціальний внесок не сплачували.

Податок із акцизних товарів – до місцевих бюджетів

Відтепер податок із роздрібного продажу підакцизних товарів буде надходити до місцевих бюджетів. Акцизний податок із роздрібних продажів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива) буде справлятися в розмірі 5% від обсягу реалізації. Ставки податку затверджуватимуть місцеві органи влади.

Із 1 січня 5% нарахування за тютюнові та алкогольні вироби йтимуть до місцевих бюджетів. Приміром, якщо «АТБ» зареєстроване в Дніпропетровській області, «Фора» – у Києві, то податки надходитимуть за місцем знаходження, тобто в Гадяч.

Ставку податку на нерухоме майно затверджуватимуть органи місцевої влади

Базою оподаткування є загальна площа житлової та нежитлової нерухомості (нагадаємо, раніше – тільки житлової). Але зменшується база оподаткування об’єкту житлової нерухомості для квартир – на 60 кв. м, для житлових будинків – на 120 кв. м. При цьому не оподатковуються нежитлова нерухомість, що використовується в аграрному секторі, промисловості; кіоски, які є суб’єктами бізнесу, а також ринки. Ставки податку затверджують місцеві органи влади в розмірі, що не перевищує 2% мінімальної з/п, установленої на 1 січня поточного року.

Запроваджено податок на розкішні автомобілі, як дизельні, так і бензинові, з об’ємом двигуна більше 3000 куб. см і строком використання до 5 років.

Податок із пенсії

Пенсії, розмір яких у 2015 році перевищує  3654 грн, підлягають оподаткуванню податком із доходів фізичних осіб за ставкою 15% від суми перевищення. За словами начальника Пенсійного фонду Валентина Товстого, таких осіб у районі близько 500.

І пляшка води, і пачка насіння – через касовий апарат

З 1 липня 2015 року законом передбачено обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, платниками єдиного податку 3-ї групи, крім тих, хто здійснює діяльність на ринку. А з 1 січня 2016 року касові апарати обов’язково застосовуватимуть і фізичні особи-підприємці, платники єдиного податку 2-ї групи, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках. Якщо платники єдиного податку 2-ї і 3-ї груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня цього ж року почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій,  з дати початку застосування  касових апаратів до 1 січня 2017 року звільняються від перевірок із питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Із чого складатиметься районний бюджет?

До складу доходів, які будуть отримувати районні бюджети, належать: 60% податку на доходи фізичних осіб, які сплачуються згідно з податковим кодексом України; податок на прибуток підприємництва та фінансових установ комунальної власності; плата за ліцензії на певні види господарської діяльності та сертифікати, що видаються РДА; надходження від оренди майна; плата за розміщення тимчасово вільних коштів; орендна плата за водні об’єкти; конституційні платежі щодо об’єктів комунальної власності; плата за надання інших адміністративних послуг, штрафні санкції внаслідок невиконання укладених розпорядником бюджетних коштів, договорів суб’єктами господарювання на придбання товарів, робіт і послуг.

До доходної частини міських і сільських бюджетів внесено істотні зміни: повністю виключені надходження по податку з доходу фізичних осіб. У доходи загального фонду включені єдиний податок, який до цього часу зараховувався до бюджету розвитку, а також екологічний податок.

До доходів загального фонду бюджетів міст районного значення і сільських бюджетів будуть зараховуватися податок на прибуток підприємств та фінансових установ  комунальної власності, рентна плата та користування надрами за видобування корисних копалин місцевого значення, рентна плата за користування надрами, не пов’язане із видобуванням корисних копалин, рентна плата за використання водних об’єктів, лісових ресурсів. Також до місцевих бюджетів буде надходити податок на нерухоме майно (плата за землю та податок на майно). До єдиного податку включають сільськогосподарські податки, плату за ліцензію на певний вид господарської діяльності, рентну плату за водні об’єкти, конституційні платежі щодо об’єктів комунальної власності, державне мито, акцизний податок за реєстрацію суб’єкта господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів і 25% екологічного податку.  Відмінено плату за першу реєстрацію транспортного засобу.

«Розвантаження» міських і сільських бюджетів

Відтепер утримання дошкільних навчальних закладів, навчально-виховних комплексів, а також сільських будинків культури і клубів здійснюватиметься за рахунок районного бюджету.

Видатки, які можуть проводити органи місцевого самоврядування: місцева пожежна охорона, муніципальні формування з охорони громадського порядку, утримання органів місцевого самоврядування, соціальний захист і соціальне забезпечення, програми місцевого значення стосовно дітей, жінок і сім’ї, компенсаційні виплати за проїзд окремих категорій населення, місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою, програми підтримки ЗМІ, експлуатація дорожніх систем місцевого значення та інші.

Гадяцький район без дотації

Виключені поняття дотації рівня та кошти, що передаються до бюджетів. Замість цього введено поняття «базова дотація» – трансферт, який передається з державного бюджету до бюджету району; і реверсна дотація – це дотація, яка передається до державного бюджету. Ця дотація обраховується тільки від надходжень податків на доходи від фізичних осіб. Тому зараз регулювання сільських та міських бюджетів не проводитиметься, бо в них цей податок відсутній. Тобто бюджет реформуватиметься тільки на підставі своїх доходів.  Гадяцькому району дотація на 2015 рік не обрахована.

Чи закриватимуть школи – вирішуватиме райрада

Народними депутатами скасовано мораторій на закриття шкіл. А отже, оптимізація торкнеться сільських шкіл. Якщо раніше це неможливо було зробити без рішення громади чи проведення референдуму, то зараз ці питання вирішуватиме районна рада. За словами головного освітянина району Ігоря Лідового, незмінною залишилася вимога наповненості – не менше 5 учнів у класах. А ще в майбутньому буде розмежування  – окремо початкова освіта, середня і повна загальна.

Також скасовано безкоштовний проїзд для дітей та вчителів сільської місцевості. Натомість органи місцевої влади можуть забезпечувати пільговий проїзд для учнів, студентів за місцем навчання, тобто самостійно приймати рішення, залежно від наявності коштів.

Внесено зімни до нарахування батьківської плати у дитячих дошкільних закладах.

З 1 січня 2015 року змінюється плата за харчування дітей. Тепер міські батьки платитимуть 60%, у селах – 40%.

Олена Савченко

Підготовлено на основі доповідей першого заступника начальника Гадяцької МДПІ Тетяни Чорнобривець, начальника фінвідділу РДА Алли Бабенко, начальника районного центру зайнятості Любові Різун, начальника відділу освіти РДА Ігоря Лідового. 

Із кодексу законів про працю вилучено статтю про реєстрацію договору між фізичною особою та найманим працівником. Тепер роботодавці повинні повідомляти фіскальну службу про прийняття працівника на роботу.

Відмінено закон про достроковий вихід на пенсію у разі скорочення.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...