Шахрайство по телефону

Поділитися новиною

Міліція застерігає!

На сьогоднішній день майже у кожного українця є хоча б один мобільний телефон. Ця тенденція не пройшла непоміченою шахраями, які стали активно «заробляти» у сфері мобільних технологій. Зловмисники не втомлюються винаходити нові схеми обману абонентів. Правоохоронці неодноразово застерігали жителів району, щоб були обережнішими, однак постійно знаходяться неуважні та довірливі громадяни, які є співучасниками різноманітних афер шахраїв.

Схеми, за якими діють злочинці, різноманітні. Це і  отримання потенційною жертвою шахраїв СМС або дзвінка з повідомленням про те, що дитина жертви нібито затримана міліцією і для позитивного рішення питання з правоохоронцями необхідна певна сума грошей, яку пропонується перевести на вказаний телефонний номер або банківський рахунок; і прохання від родичів чи знайомих перевести на рахунок мобільного гроші для того, щоб мати можливість здійснювати дзвінки. При цьому шахраї вказують абсолютно інший номер телефону, ніж той, який належить знайомому чи родичу потенційної жертви. А також повідомлення про виграш цінного призу, для отримання якого нібито необхідно придбати ваучер поповнення рахунку і повідомити код активації за вказаним номером. Вигадкам злочинців немає меж. І як би правоохоронці не намагалися застерегти громадян, все ж таки шахраї знаходять собі нові жертви.

Ось і на території Гадяччини почастішали випадки шахрайств по телефону. Схема досить проста: злочинці, досконало володіючи психологічними прийомами, знаючи код міста, телефонують на стаціонарний телефон, представляються працівниками міліції і повідомляють абоненту, що близька людина потрапила до райвідділу міліції. Відтак пропонують родичам заплатити певну суму коштів, наприклад 4000 гривень, щоб її відпустили. До прикладу, зловмисники запевняють, що один із близьких родичів потрапив до міліції за вчинення кримінального проступку або ДТП. Для вирішення питання про непритягнення його до кримінальної відповідальності необхідно скинути певну суму грошей на платіжну картку. Якщо цей дзвінок відбувається вночі (а шахраї телефонують в будь-який час) і банки не працюють, тоді вони повідомляють, що громадяни можуть передати гроші таксистом, який під’їде за вказаною адресою. І жертви, перебуваючи в стресовому стані, швидко знаходять кошти і без вагань передають шахраям. Іі лише потім, прийшовши до тями, звертаються до міліції.

Як же бути, якщо вам здається, що з Вами говорить шахрай?

Найголовніше – не панікувати. Шахраї – гарні психологи і легко відчувають ваш страх, розгубленість та паніку. Пам’ятайте, що навіть якщо все, що вам сказали по телефону, є правдою на всі 100% , то допомогти на відстані ви можете лише обмеженими варіантами дій. У більшості випадків самим розумним і дієвим буде подзвонити за номером 102 і описати те, що трапилося. Не намагайтеся виконувати вимоги того, хто телефонує, навіть якщо ви почули голос родича чи друга чи особисту інформацію про нього або про себе. Спочатку спробуйте зателефонувати нібито «потерпілому» на всі відомі вам номери. У разі невдачі – його друзям, родичам, товаришам по службі. Телефонуйте не менше 10-15 хвилин. Пам’ятайте, що людина може знаходиться в зоні поганого зв’язку.

Ні в якому разі не називайте тому, хто вам телефонує, свого місця розташування або якоїсь іншої додаткової інформації.

Якщо у вас виникла підозра в шахрайстві, повідомте, що погано чуєте того, хто телефонує. Це дасть вам додатковий час на обдумування та координацію подальших дій, а також можливість запам’ятати або ідентифікувати голос того, хто телефонує. Якщо вас просять приїхати або передати щось у певне місце або ж повідомляють місце події надзвичайного стану за участю, наприклад, вашого знайомого, повідомте абоненту, що ви якраз знаходитеся в 5 хвилинах від цього місця і зараз же туди прибудете, після чого покладіть трубку або уважно стежте за реакцією. А ще краще терміново зателефонуйте до міліції то телефону 102, 099-360-03-66, або заступнику начальника – начальнику кримінальної міліції Гадяцького РВ УМВС Сергію Циганенку за тел. 066-224-42-72, або начальнику карного розшуку Гадяцького РВ УМВС Геннадію Касьяну за тел. 099-011-52-02.

Проявіть обережність і не дайте приводу шахраям заволодіти вашими коштами!

LIVE OFFLINE
track image
Loading...