Небезпека галузі свинарства

Поділитися новиною

Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка характеризується гарячкою. Температура тіла підвищується до 42оС, спостерігається слабкість, пригнічений стан, свині більше лежать, важко дихають, неохоче поїдають корм, у них хитка хода. Хвороба часто супроводжується кашлем. Усі видимі слизові оболонки гіперемійовані, різко виражене посиніння шкіри в ділянках вух, живота, під щелепами та в паху.

Часто відмічаються запори або проноси, калові маси – із домішками крові. Свині гинуть через 1-3 доби після захворювання.

Вірус африканської чуми є безпечним для людини, але саме людина бере участь у розповсюдженні захворювання. Найпростіший шлях – це перевезення продуктів харчування, домашніх і диких свиней із неблагополучного регіону, а також годівля свиней зараженими продуктами. Як ускладнюючий фактор можливого розвитку епізоотій африканської чуми свиней є ігнорування господарствами всіх форм власності вимог і заходів щодо попередження занесення збудника АЧС на територію району.

Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) на території України є загрозливою. У січні цього року зафіксовано випадок АЧС у Луганській області; вересень 2014 – випадок АЧС у селі Охрамієвичі Корюківського району Чернігівської обл.; у жовтні 2014 р. на території Чернігівської області зафіксовано випадки африканської чуми у м. Щорс, с. Крути Ніжинського району, с. Ковчин Куликівського району.

Останній випадок захворювання стався у сусідній, Сумській області. 14 грудня у Середино-Будському районі, на території національного природного парку «Деснянсько-Старогутський», за 1,5 км від державного кордону з Російською Федерацією та 4 км від села Стара Гута єгері знайшли труп дикого кабана. При зовнішньому огляді порушень цілісності шкіряного покрову на виявлено. Лабораторні дослідження підтвердили діагноз – африканська чума свиней.

Установлено три зони нагляду, в яких проводяться термінові заходи протидії розповсюдженню захворювання:

– 1 зона – у радіусі 3 км від осередку проводиться депопуляція (повне знищення) диких тварин, заборонено полювання і лісорозробку, перекопано всі можливі шляхи проїзду до місця, де було знайдено тварину;

– 2 зона – у радіусі 10-20 км проводиться депопуляція диких тварин у прилеглих Ямпільському та Шосткінському районах, які разом із Середино-Будським, Кролевецьким та Конотопським районами оголошено зоною нагляду, в якій заборонено торгівлю на ринках живими свинями, м’ясом з них та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів. У буферній зоні – 20-кілометрова ділянка вздовж кордону – громадянам радять утриматися від розведення свиней через велику ймовірність інфікування;

– 3 зона – територія, що оточує межі першої зони, глибиною до 150 км, від епізоотичного вогнища. У цій зоні проводиться облік та імунізація всього поголів'я свиней у господарствах всіх форм власності проти класичної чуми свиней з наступним посиленим спостереженням за ними. Організовуються заходи щодо знищення гризунів на фермах та подвір'ях громадян, регулювання чисельності безпритульних собак.

З метою попередження виникнення та розповсюдження захворювання на території Гадяцького району фізичним та юридичним особам, власникам, які займаються утриманням та розведенням свиней, необхідно дотримуватися закритого режиму роботи СТФ чи домогосподарства та проводити наступні комплекси заходів:

– завезення свинопоголів’я проводити лише із благополучних пунктів;

– купівлю поросят на ринках проводити лише за умови наявності у реалізатора ветеринарної довідки, яка засвідчує благополуччя поголів’я;

– утримувати поголів’я свиней у чистих, просанованих приміщеннях;

– щоденно проводити механічне очищення приміщення, в якому утримуються тварини;

– для догляду за тваринами виділити спеціальний інвентар, одяг та взуття і після використання проводити його ретельне очищення, миття та дезінфекцію;

– не допускати вільновигульного утримання поголів’я;

– не допускати бродячих тварин на територію господарства (двору);

– провести комплекс заходів зі знищення гризунів;

– забій тварин проводити лише під наглядом фахівців державної ветеринарної служби;

– не використовувати післязабійні відходи тваринництва для годування свиней;

– регулярно проводити знезараження вигрібних ям за допомогою таких дезінфікуючих засобів, як каустична сода, хлорне вапно, параформальдегід та ін.;

– у разі захворювання чи загибелі тварини необхідно негайно звернутися до лікаря державної ветеринарної служби.

Оскільки африканська чума свиней є не лише біологічною небезпекою, а й призводить до економічної та продовольчої загрози, то лише при дотриманні всіма суб’єктами господарювання загальних ветеринарно-санітарних правил при утриманні свиней можна запобігти виникненню та розповсюдженню цього небезпечного захворювання.

Наступні небезпечні прояви в галузі свинарства були зареєстровані 6 січня 2015 року, зокрема у Київській області, с. Мирча, де на підставі лабораторних досліджень підтверджено діагноз загибелі свиней від класичної чуми свиней, що, у свою чергу, для утримувачів свинопоголів’я та ветеринарної служби створюють нові виклики в забезпеченні епізоотичного благополуччя. 

В. Басараб, лікар-епізоотолог ГРДЛВМ 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...