Контрацепція в сучасному житті

Контрацепція в сучасному житті

Контрацепція в сучасному житті

Поділитися новиною

Контрацепція в сучасному життіРепродуктивне здоров’я є важливим чинником забезпечення сприятливих демографічних перспектив країни. Передумовою формування її демографічного і соціально-економічного потенціалу є забезпечення сталого розвитку як стратегічного завдання, що стоїть перед українським суспільством.

Проблема аборту є всесвітньою. За даними ВООЗ, близько 50% вагітностей, які наступають щоденно, є незапланованими,

25% – небажаними, до 150000 з них закінчуються абортом, що становить до 55 млн штучних абортів щорічно, тобто з кожних 1000 вагітних штучно переривають вагітність 35 жінок. Однак цей показник коливається від 10, у різних країнах, до 80. У розвинутих країнах частка жінок, які щорічно роблять аборт, складає 5% , у Східній Європі – 14%, у Західній Європі – 3%, у Латинській Америці – 9%, у Африці – 11%.

У більшості Європейських країн на кожні 100 вагітностей перепадає лише10-15 абортів, в Україні – до 30.

Планування сім’ї корисне для зберігання здоров’я матері та дитини, оскільки у жінок з’являється можливість визначити оптимальні інтервали між вагітностями та попередити небажану вагітність у молодому та більш старшому віці. Уникнення не планованої та небажаної вагітності є основною стратегією зменшення дитячої та материнської смертності. Сучасна контрацепція як головний засіб планування сім’ї для подружніх пар уже давно зарекомендувала себе як безпечний метод.

Аналіз ставлення жінок до контрацепції та використання сучасних методів показав, що 35,6% опитаних використовують традиційні неефективні методи контрацепції, 12,4% – внутрішньоматкові контрацептиви (ВМК),14,515% – гормональні засоби, 7,6% взагалі не користуються засобами контрацепції, а презервативи застосовує лише третина (29,9%) чоловічого населення.

У той же час 38,8% жінок, які звернулися за медичною допомогою, інформовані про гормональну контрацепцію, 36,1% – про ВМК, 17,1% – про жіночу і 15,4% – про чоловічу стерилізацію. Проте значна кількість знають лише про календарний та переривання статевого акту.

Гормональні контрацептиви впевнено лідирують серед методів планування сім’ї та найбільш розповсюджені у світі (близько 100 млн жінок сьогодні застосовують їх постійно).

Особливу цінність для клінічних спеціалістів та пацієнток мають лікувально-профілактичні.

Онкопротекторні властивості гормональних контрацептивів: зниження ризику позаматкової вагітності на 90%, ризику раку яєчників та ендометрію – на 50-80, хоріепітеліоми – на 100%, залежно від тривалості застосування, а також зниження розвитку доброякісного захворювання молочної залози – на 40%.

Гормональні контрацептиви бувають: комбіновані оральні контрацептиви (монофазні, дво– та трифазні), контрацептивні прогестеронного ряду (міні-пілі, протизаплідні таблетки протигестеронового ряду, прогестеровані ін’єкційні контрацептиви, імплантати, гормональний пластир, вагінальне кільце). Гормональні контрацептиви характеризуються дуже високою ефективністю контрацепції – 0,3 вагітності на 100 жінок протягом одного року використання, негайний контрацептивний ефект, не вимагається спеціального гінекологічного огляду перед початком використання за умови, що після останнього огляду лікарем-гінекологом пройшло не більше одного року. Побічні ефекти рідкі та нетривалі. Пацієнтка будь-коли може самостійно припинити застосування методу. Можуть використовувати як жінки, котрі народжували, так і жінки, які не народжували дітей.

Внутрішньоматкова контрацепція

ВМК – сучасні внутрішньоматкові контрацептиви – поділяються на засоби, що містять мідь, та ті, що містять гормони. Метод характеризується високою ефективністю – від

0,1 до 0,8 вагітностей на 100 жінок протягом 1 року використання. Метод ефективний відразу після введення, довгострокове попередження небажаної вагітності. Метод не впливає на грудне вигодовування, після вилучення ВМК – негайне повернення фертильності. Введення ВМК можливе в будь-який час менструального циклу, якщо є можливість точно встановити, що жінка не вагітна.

Бар’єрні методи та сперміциди

Чоловічий презерватив запобігає потраплянню сперми в жіночий репродуктивний тракт. Єдиний метод, який в достатній мірі захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом і може використовуватись як допоміжний метод при застосування інших контрацептивів для захисту від інфекції, що передається статевим шляхом.

Ефективність методу – дві вагітності на 100 жінок при правильному застосуванні протягом першого року використання, не впливає на грудне годування, відсутні системні побічні явища, недорогий метод, широко доступний, сприяє залученню чоловіків до планування сім’ї, може сприяти зниженню ризику розвитку раку шийки матки.

Діафрагми та шийкові ковпачки також відносяться до бар’єрних методів контрацепції. Ефективність застосування коливається від 6 до 16 випадків вагітності на 100 жінок протягом першого року застосування. Не впливають на грудне годування, не пов’язані із статевим актом (можна вводити за 6 годин до статевого акту). Забезпечують деякий захист від захворювань, що передаються статевим шляхом, при використанні із сперміцидом, але можуть визвати алергічну реакцію.

Метод лактаційної аменореї – контрацептивний метод, який базується на грудному вигодовуванні з обов’язковим дотриманням критеріїв його застосування. Використовується як тимчасовий метод контрацепції, має природний захист від вагітності. Метод ефективний у перші 6 місяців після пологів, якщо жінка годує виключно груддю щонайменше 6 разів на день (включаючи нічні годування), і дитині не дають іншої їжі, крім материнського молока. Інтервал між годуванням повинен складати не більше 4 годин удень та 6 годин уночі.

Добровільна хірургічна стерилізація

Жіноча стерилізація спрямована на створення оклюзії маткових труб хірургічним шляхом під час лапаратомії , міні-лапаратомії або традиційної лапаратомії. Ефективність методу – 0,5 вагітності на 100 жінок першого року використання. Не впливає на грудне годування, негайна ефективність, постійний метод, підходить для жінок, для яких вагітність є серйозною небезпекою. Але метод незворотній.

Чоловіча добровільна стерилізація – пересікання сім’явивідних протоків. Метод ефективності – 0,1–0,5 вагітностей на 100 жінок першого року використання, але незворотній.

Невідкладна контрацепція – використання різних видів контрацепції з метою запобігання настанню небажаної вагітності у перші години незахищеного статевого акту або при виявленні дефектів бар’єрних протизаплідних засобів, при помилках у застосуванні гормональної контрацепції, після зґвалтування, особливо у підлітків, чи в інших випадках, коли вагітність небажана або небезпечна. Ефективність дуже висока і досягає 96%, якщо з моменту «незахищеного» статевого акту минуло не більше 72 годин. Застосовують комбіновані оральні контрацептиви, протизаплідні прогестеронові таблетки, внутрішньоматкові контрацептиви.

У Гадяцькій ЦРЛ працює кабінет планування сім’ї, де подружні пари можуть отримати консультацію щодо контрацепції. Для зменшення числа випадків не планованої та небажаної вагітності виділено 4 групи жіночого населення, які складають групу ризику по материнській та дитячій смертності:

I. Малозабезпечені (сюди входять соціально неадаптовані, багатодітні жінки).

II. Тяжка екстрагенітальна патологія.

III. Молодь 18–20 років.

IV. ВІЛ-інфіковані.

Ці групи жіночого населення забезпечуються безкоштовними внутрішньоматковими контрацептивами та можуть отримати консультацію щодо інших методів контрацепції.

В. Надтока, лікар кабінету планування сім’ї 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...