Порядок державної реєстрації смерті

Порядок державної реєстрації смерті

Порядок державної реєстрації смерті

Поділитися новиною

Порядок державної реєстрації смертіПорядок державної реєстрації смерті регулюється Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні та Законом України «Про поховання та похоронну справу».

Державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров’я, де настала смерть, та інших осіб, поданою у строки, визначені законом,

відділами державної реєстрації актів цивільного стану або виконавчими комітетами сільських рад за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Заява про державну реєстрацію смерті подається до відділу ДРАЦС реєстраційної служби або виконавчого комітету сільської ради не пізніше 3 днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров’я або судово-медичної установи, – не пізніше 5 днів.

У разі настання смерті в дорозі (у поїзді, на судні, у літаку тощо) державна реєстрація смерті може бути проведена в найближчому органі ДРАЦС. Державна реєстрація смерті осіб, що померли в слідчих ізоляторах або установах виконання покарань, у яких ці особи трималися або відбували покарання, проводиться відділами ДРАЦС за останнім місцем проживання до взяття під варту або засудження осіб чи за місцезнаходженням установи.

Особа, яка звернулась щодо державної реєстрації смерті, повинна пред’явити свій паспорт (або паспортний документ) та паспорт або (паспортний документ) померлої особи.

Підставою для державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть; б) фельдшерська довідка про смерть; в) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (видані закладом охорони здоров’я); г) рішення суду про оголошення особи померлою; ґ) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; д) повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України, у разі державної реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням не судових та судових органів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятору, надіслане разом із лікарським свідоцтвом про смерть (пункт 1 глави 5 розділу ІІІ Правил ДРАЦС в Україні).

Якщо померлий мав паспорт (або паспортний документ), а також військово-облікові та пільгові документи, то орган ДРАЦС чи виконавчий комітет сільської ради, який реєструє смерть, вилучає їх і в цих документах проставляє відповідний штамп про смерть власника.

Після проведення державної реєстрації смерті видається свідоцтво про смерть та витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання. У разі державної реєстрації смерті виконавчим органом сільської ради  відповідна довідка на поховання (пункт 15 глави 5 розділу ІІІ Правил ДРАЦС в Україні).

Нагадуємо, що державна реєстрація смерті у відділі ДРАЦС реєстраційної служби Гадяцького райуправління юстиції проводиться: щоденно з 8.00 до 17.00 (крім неділі), у суботу з 8.00 до 16.00.

І. Перепадя, провідний спеціаліст відділу ДРАЦС реєстраційної служби Гадяцького районного управління юстиції у Полтавській області              

Інформація щодо кількості звернень громадян, які залишили місця проживання внаслідок АТО станом на 16.10.2014 року по відділу ДРАЦС РС Гадяцького РУЮ у Полтавській області 

1

Державна реєстрацію народження

2

Державна реєстрацію смерті

3

Державна реєстрація шлюбу

4

Державна реєстрація розірвання шлюбу

5

Державна реєстрація зміни імені

1

Прийнято заяву

6

Внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання

7

З питань видачі витягу з ДРАЦС

1

Видано витяг

 

ВСЬОГО

2

 

О.Афанасенкова, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Гадяцького районного управління юстиції

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...