Хабар: узяти чи не взяти, дати чи не дати?

Поділитися новиною

Усім треба давати

«Не помажеш – не поїдеш» – на жаль, ця суто слов’янська приказка і завела нас у трійку найкорумпованіших країн світу. Де взялася ця згубна звичка «вирішувати проблему» по-своєму і як її викорінити – це питання зараз на піку актуальності. Про нього говорять усі – від пересічних українців до керівних урядовців. Та, на жаль, ліва рука не знає, що робить права. І водночас чешучи язиком, «давати на лапу» ніхто не відмовляється.

Цей паразит настільки увійшов у наше з вами життя, що ми навіть по-різному називаємо спробу дати хабара – і «ліваком», і «відкатом», і «могоричем» чи підкупом… Від життя, що обросло корупцією, утомилася і гадячанка Ірина (ім’я змінено), яка прийшла до редакції з наболілим. Саме її історія й наштовхнула нас підняти цю тему.

«Сталося так, що мій син потрапив у лікарню з тяжким переломом. Я ніколи не думала, що ми, українці,  настільки застряли у корупційній багнюці. Де не поткнися – і всюди давай. У лікарні санітарка не підійде без шоколадки, рентген не зроблять без додаткової плати. Усім треба давати.

До лікаря треба обов’язково йти з «джентльменським набором»… Медсестра не вколе обезболюючого без десятки, «швидку» не дадуть, поки не заплатиш водію «сотку», водій не буде виносить хворого з машини, бо це не входить у його обов’язки… Просто жах. Медсестри ображаються, що даєш шоколадки, а не гроші, санітарки — що медсестрам більше дають, ніж їм, і тому не хочуть підносити судно.

Треба було відлучитися додому – тикнула в карман, щоб слідкували за ним. Якщо ж ні — то ніхто за ніч і в палату не зайде.

Ми перевелися в Полтавську травматологію. Там простіше. Говорять: «Вам доведеться заплатити на потреби лікарні». Сюди ж входять і вартість операції ,і відрахування на лікарню. Усе це оплачується, і навіть дають чек. У Полтаві ж діють і санкції для медсестер: якщо не зробила процедуру (забула абощо) – штрафують. Чого не можна і в нас так зробить?

Пішла колись до гінеколога, даю півсотні, а медсестра каже: «Ви в своєму розумі?» Я тоді думаю, чи такий чесний лікар попався, а вона вслід додає: «Цього ж  мало».

Зараз на всіх телеканалах лунає:  «Боже, допоможи Україні». А Бог до чого?! Як ми самі такі! Що ж ми в Нього допомоги просимо, якщо ми собі допомогти не можемо? Просто вже немає сил. Мені Україна нагадує фільм «Свадьба в Малиновке» — «Власть поменялась»…» 

Ми запитали гадячан та жителів району, коли і в яких розмірах вони давали хабара?

(Опитування анонімне)

«Заплатила за гуртожиток для сина 2 тис. доларів. Це було на першому курсі. Тільки ж тоді долар був по 8. Це було 16000 грн. Якщо поділити на 5 років навчання, то, звичайно ж, вигідно. Зате знаю, що син у теплі й добрі і не скитається по квартирах».

«За місце на державній службі три роки тому заплатила 10 тис. доларів. Досі тут працюю».

«Як не до свого лікаря ходжу, то тикаю в карман купюру, щоб прийняли».

«Відкупив зятя від мобілізації — дав 10 тисяч гривень».

«Недавно кума оформляла «липовий» лікарняний – 100 гривень за день».

«Прийшов у райвійськкомат з військовим квитком, заздалегідь поклав мiж 3 i 4 сторінками 12000 грн».

«Як на прийом ходжу до лікаря, то 50 гривень кладу».

«Коли народжувала донька, то давала гроші і лікарю, і медсестрам, аби все було благополучно».

«Остання взятка, яку давав, була ДАІшникам. Перевищив швидкість, вони й зупинили. Думав, відбудуся сотнею. Коли ні. Кажуть: «Ти що, парніша, долар росте!» І сміються».

«Двічі на рік проліковуюся, бо «на групі». То щоразу «несу сумку» завідуючому відділенням. Ну я не вважаю це за взятку. Просто віддячую за те, що нормально ставляться».

«Колись напередодні новорічних свят стояв на автостанції в Харкові. Запалив цигарку. Не звернув уваги, що перед носом висить наклейка «Не курити в громадських місцях». Підійшли два мєнти. Тикнули на неї пальцем. Пішли складати протокол. Тикнув їм сотню. Вони закрутили носом. Кажуть: «Ти хочеш Новий рік у Харкові зустрічать?» Дав ще 100 грн. Вони відпустили. Коли сів у автобус, побачив, що машина ДАІ, а вони взагалі не мали права мене штрафувати. Хоча, хто б мене слухав у чужому місті?»

«Платив викладачу за екзамен 250 гривень. Але в мене було таке враження, що йому страшніше було брати гроші, ніж мені давати».

«Колись було мені таке. Ходила до лікаря. Довго ходила. Зразу гроші давала, тоді вже почала сумки тягать – продукти, консервацію. Думала, весь погріб витягаю. А тоді довелося й останнього кроля віддати. Принесла доктору прямо у двір. Він хвіртку відкрив, я поставила мішок із кролем і пішла».

«Відкрив категорію на водіння  за 5 тис. Не без допомоги працівників ДАІ». 

***

Ось так. Ми вже звикли, що простіше якось матеріально віддячити і бути спокійним, що все «на мазі», аніж робити щось самому, витрачати час, сили і нерви.

Подумайте, протягом усього життя ми зіштовхуємося з проблемами. І як ми вирішуємо їх? Що робимо, коли стикаємося з байдужістю лікарів? Як чинимо, коли наша дитина не добрала «всього 10 балів» і тепер не зможе навчатися у вищому навчальному закладі?

То як вирішувати цю проблему, запитаєте ви? Звичайно, викорінювати! Але, на жаль, це все неможливо зробити так швидко, як часто у своїх програмах заявляють політики. Спокуса хабарництва сидить у нашій підсвідомості настільки глибоко, що пройдуть десятиліття, доки ця пагубна звичка буде знищена. Колись хтось розумний сказав: «Усе, що ми можемо змінити – це лише наше майбутнє, тому минуле треба залишити у спокої».

Багато хто може заперечити, мовляв, ось я не даю хабарів, але від мене їх вимагають. Так, на жаль, уже сформувалась так би мовити ціла система – корупційний режим. І безліч людей через це страждає. Та коли людина стикається з прогнилою системою, у неї завжди є вибір. Хтось (а точніше близько 85% населення України) вибирає життя за правилами, які диктує їм система. І лише дехто насмілюється піти проти неї.

А що, якби в «меншості» було не 15, а 30, 35, 45, 49 відсотків? Що, якби кожен із нас, перш ніж дати хабар, подумав про те, що тим самим він годує цю ж таки систему? Хабарництво просто перестане існувати, як тільки не стане тих, хто дає «подарунки»! Можливо, тоді лікарі лікуватимуть на совість? Можливо, тоді органи прокуратури і судова система нарешті стануть тим місцем, де справді панує справедливість? Може, варто нарешті спробувати боротися із системою, а не годувати її і проклинати, сидячи біля телевізора?

Нещодавно у рамках  соціологічного опитування  85% українців чесно відповіли на це питання і зізналися, що вихід із подібних ситуацій вони знаходять у хабарництві. Причому для 50% з них хабарі стали нормою життя.

Олена Савченко

3 коментарі до “Хабар: узяти чи не взяти, дати чи не дати?

  1. Соромно за людей. Самі винні, не потрібно жалітися, якби не давали хабарі то і хабарники не брали б. 😆

  2. Прикро чути слова критики про травматологію. О.В.Черненко там навів порядок.Зробив ремонт(було все обідране),запровадив сучасні методики лікування.Тільки при ньому почали оперувати хворих(раніше лічили гіпсом та витяжкою) Зараз до нас їдуть оперуватись із других районів.Про хабарі наклеп.

  3. [quote name=”ксюша”]Прикро чути слова критики про травматологію. О.В.Черненко там навів порядок.Зробив ремонт(було все обідране),запровадив сучасні методики лікування.Тільки при ньому почали оперувати хворих(раніше лічили гіпсом та витяжкою) Зараз до нас їдуть оперуватись із других районів.Про хабарі наклеп.[/quote]
    Черненко лікував мені ключицю 2 тижні(вивих ніби був),а виявилось що перелом, такий от лікарь професіонал. А ремонт зробив він за ваші благодійні внески. Доки ми будемо думати не головою…)

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...