Децентралізація на місцях

Поділитися новиною

Децентралізація влади, коштів. Що ж воно таке в розумінні простих людей? Досі всі кошти, що збирались у вигляді податків, ішли «на верх». Там рахувались, ділились, і щось «спускалось на низ». Так само із владою: угорі формувалась політика, потім спускались на низ директиви, вказівки, рекомендації з усіх важливих і не дуже питань. Зараз усі зрозуміли, що такий стан речей є досить неефективним у державотворенні й розвитку нашого суспільства.

Ми всі дійшли висновку, що необхідно дати свободу на місцях у вирішенні життєво важливих питань і формуванні своїх бюджетів. То як же це зробити? Необхідно активізувати роботу самих громад по вирішенню питань. Досі виборні й призначені представники наших громад ніби збираються, ніби обговорюють, ніби вирішують якісь питання, але це залишається лише на папері. Зазвичай явка таких процесів досить слабка. Обговорення, а потім і вирішення всіх питань як таке відсутнє. Керівник щось розказав, усі зробили вигляд, що зрозуміли, кожен про себе з цього приводу щось подумав, можуть навіть зробити вигляд, що проголосували – і на цьому все. А на практиці питання як не вирішувались, так і не вирішуються.

Чи можна навести приклад іншого відношення до цієї справи, а отже активізації у вирішенні проблеми? Можна! Усім відомо, як дістав усіх негативний стан дороги з Книшівки до Гадяча. Тому чимала частина непасивного населення в травні зібралась на трасі біля тракторної бригади. Обговорили ситуацію, виставили вимогу можновладцям, що прибули туди. Неабияку підтримку населенню виявив голова РДА О. Матюшенко. Була вибрана ініціативна група з числа простих громадян для вирішення цього питання. Ця група неодноразово збиралась, проводила тендери на виконання ремонту дороги. Усі бажаючі брали участь у складанні й підписанні договору на виконання ремонтних робіт. Ретельно зважували і вели облік витрат асфальтобетону та інших матеріалів. Обов’язковою умовою тендеру було прийняти частину книшівських працівників у ремонтну бригаду. Також обов’язковою умовою було прийняття колегіального рішення всієї ініціативної групи про приймання виконаної роботи і перерахування грошей за неї, тобто все робилось прозоро, доступно для всіх бажаючих. Ініціативна група працювала на громадських засадах, тобто безкоштовно. І результат не змусив себе чекати. Дорога по селу була відремонтована якісно і своєчасно. Ні в кого не виникало питання про щось нечисте при виконанні цих робіт. Але це досить поодинокий випадок, тому необхідно завести схожий порядок витрат усіх бюджетних чи спонсорських коштів, щоб перед вирішенням про витрати коштів проходило широке обговорення, і щоб не було, що складаємо до бюджету всі, а розпоряджається витратами дуже обмежена кількість людей. І не треба боятись, що в когось не вистачає часу, що ніде зібратись. Тут треба тільки бажання як наших очільників, так і хоч невеликої кількості небайдужих пересічних громадян – і все вийде. Оце і є децентралізація, про яку вже так багато говориться і якій альтернативи просто немає.

В. Терещенко, с. Книшівка

LIVE OFFLINE
track image
Loading...