«На своїй території що хочу, те й роблю!»

«На своїй території що хочу, те й роблю!»

«На своїй території що хочу, те й роблю!»

Поділитися новиною

«На своїй території що хочу, те й роблю!»Саме  такої думки більшість власників приватних будинків. Вони вважають, що можуть здійснювати на власній території практично будь-які роботи, у тому числі й будівельні, і для цього не потрібно ніяких дозволів. Насправді ж для проведення багатьох робіт потрібно отримати значну кількість дозволів та узгодити їх у різноманітних установах.

Нерідко трапляється так, що колись добудований на власний розсуд будинок потрібно продати чи оформити у спадок, а чинне законодавство не дозволить вам цього зробити, бо видозмінена нерухомість буде віднесена до категорії самовільного будівництва, а для можливості вчинення будь-яких дій спочатку потрібно буде оформити на неї нові правовстановлюючі документи.

Схожа ситуація нещодавно сталася з однією із відвідувачок редакції тижневика. Жінка запланувала прибудувати до власного будинку невеличку кімнату. Будучи ознайомленою із законодавством, вона попрямувала до районного архітектора. Там їй видали будівельний паспорт. А потім сказали їхати у Полтаву ще за якимось дозволом. Причину  вона не зрозуміла, тому й прийшла шукати правди до редакції.

Ми, у свою чергу, спершу вирішили поспілкуватися з Тетяною Нестеренко, начальником відділу містобудування, архітектури, ЖКХ і будівництва Гадяцької РДА.

Тож  «чому ж людям приходиться їздити у обласний центр і за якою довідкою?» 

Як пояснила нам Тетяна Володимирівна, виявляється, спершу Гадяцька архітектура (так називають відділ у народі) дає будівельний паспорт. Після цього потрібно направити повідомлення у  Полтавський Департамент державної  архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), щоб отримати дозвіл на початок виконання будівельних робіт. Не обов’язково самостійно відвозити повідомлення, його можна надіслати поштою. А вже по сам дозвіл потрібно їхати особисто тому, хто відправляв запит.

Ось таку відповідь ми й надали жінці. Виявилось, вона просто не зрозуміла, що документи зовсім різні, і тому їх дають окремі інстанції. Та вражає той факт, що у час факсів, електронної пошти та, врешті, звичайного поштового листа, коли той дозвіл можна було б просто прислати, жителям приходиться самостійно по нього їздити. А їхати не так вже й близько, враховуючи нинішні ціни на автобус. Що ж поробиш, таке у нас безглузде законодавство.

Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...