Чим ми дихаємо?

Поділитися новиною

Чим ми дихаємо?Відомо, що на забруднення середовища найбільше реагують хвойні дерева. Характерними ознаками неблагополуччя навколишнього середовища, і особливо газового складу атмосфери, слугує поява різного роду хлорозів і некрозів, зменшення розмірів ряду органів (довжина хвої, пагонів поточного і минулих років, їх товщина, розмір шишок, скорочення величини і кількості закладених бруньок, зменшення галуження).

Екологічний стан атмосферного повітря міста ми, разом із учителем біології О. Рвач, досліджуємо вже упродовж кількох років.

На першому етапі ми вивчали загазованість атмосферного повітря центральних вулиць міста та стану їх озеленення. На основі зібраних даних та спостережень було з’ясовано, що найбільш загазованими є вулиці Тельмана, Леніна, Будька, 50 років Жовтня, Лохвицька. Наступним етапом дослідження стало застосування біологічного методу оцінки стану атмосферного повітря названих вулиць. Таким чином, ми обрали метод ліхеноіндикації, який дозволив нам переконатися, що раніше досліджувані вулиці мають найбільш забруднене повітря.

Вивчивши біоіндикаційні властивості та чисельність хвойних на центральних вулицях міста, ми вирішили з’ясувати, яка видова різноманітність та чи достатня чисельність цих особливих рослин на вулицях міста, чи дійсно досліджувані вулиці мають дуже забруднене атмосферне повітря. Збір матеріалу ми проводили маршрутним методом. Першим етапом був підрахунок хвойних дерев на вулицях міста. Спостереження показали, що хвойні рослини представлені лише одним видом – ялиною звичайною. Наступним етапом роботи був аналіз окремих морфометричних показників цього дерева з метою його використання як біоіндикатора загазованості повітря. Матеріалом для дослідження обрано пагони та хвою ялини.

Таким чином, провівши наші дослідження, ми ще раз переконались, що хвойні рослини і, зокрема, ялина дуже чутливі до загазованості атмосферного повітря і тому можуть бути біологічними індикаторами на вулицях міста.

Ми ще раз довели, що найбільш загазоване повітря на вулицях Тельмана, Лохвицькій, 50 років Жовтня, а найчистішими є вулиці Драгоманова і Гетьманська. Тому, аналізуючи роль ялини в індикації чистоти атмосферного повітря Гадяча, ми виявили недостатню кількість їх на вулицях міста (87). Тому рекомендуємо, враховуючи великі екологічні можливості хвойних, покращити озеленення центральних вулиць і посадити більшу кількість хвойних.

Олександра Лобас, учениця 11-А класу Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки

LIVE OFFLINE
track image
Loading...