Що робити, коли у дитини є проблеми з мовленням?

Що робити, коли у дитини є проблеми з мовленням?

Що робити, коли у дитини є проблеми з мовленням?

Поділитися новиною

Що робити, коли у дитини є проблеми з мовленням?14 листопада – День логопеда

Як показує практика, за останні роки збільшується кількість дітей, які мають мовленнєві порушення. Тому ця проблема є дуже актуальною та важливою в наш час і непокоїть багатьох батьків.

Основним засобом спілкування між людьми є мовлення. Дитина не народжується зі сформованим мовленням. Поступово, крок за кроком, вона вчиться правильно й чітко вимовляти звуки, пов’язувати між собою слова, будувати речення, чітко і послідовно викладати свої думки.

Усі навички, у тому числі правильного мовлення, формуються в сім’ї. Мовлення дитини формується на прикладі мовлення рідних та близьких їй людей: матері, батька, дідуся, бабусі, старших сестер та братів. Дуже важливо, щоб у родині були створені умови для формування мовлення дитини, починаючи з раннього віку. Саме в цьому віці дитина повинна чути правильне, чітке мовлення, на прикладі якого формується її особисте.

Недоречно і навіть небажано говорити з малюком його ж мовою, повторюючи спотворені слова (дитина часто чує «диви» замість «дивись», «мольоцько» – «молочко»). Не можна сюсюкати з малечою, це може гальмувати розвиток мовлення. Потрібно більше спілкуватися з дитиною. Адже, звертаючись безпосередньо до дитини, батьки спонукають її до відповіді, а вона уважно прислухається до їхнього мовлення.

Невтручання в процес формування дитячого мовлення майже завжди стає причиною затримки в мовленнєвому розвитку. Дефекти мовлення малюків, які здаються кумедними у ранньому віці, закріплюючись, із часом стають серйозною перешкодою у спілкуванні. Відхилення мовленнєвого розвитку негативно позначається на сприйманні мовлення, висловлюванні власних думок, оволодіння знаннями та формуванні особистості дитини, негативно впливає на подальше навчання дітей у школі. Мовленнєві недоліки, що з’явились у дошкільному віці, із великими труднощами долаються у дітей-школярів.

Що ж робити, коли у дитини є проблеми з мовленням? Надзвичайно важливо вчасно звернутися до логопеда, адже саме з цього часу і розпочинається робота з їх подолання.

У нашому місті працюють два логопедичні пункти як структурні підрозділи Гадяцького науково-методичного центру: на базі ДНЗ « Первоцвіт», учитель-логопед Я. Пищалка, та ДНЗ «Веснянка», учитель-логопед Г. Уніжонна. Саме вони проводять корекційну, розвивальну, навчальну та просвітницьку роботу. Обстеження учнів для зарахування їх на логопедичний пункт проводиться з 1 по 30 вересня і з 1 по 30 травня. Логопеди обстежують направлених до логопедичного пункту дітей, які зараховуються у перші класи шкіл, а також дітей старших дошкільних груп ДНЗ. Із дітьми, що мають мовні порушення, логопеди проводять навчально-корекційні заняття.

На логопедичні пункти насамперед приймають дітей, мовні вади яких перешкоджають успішному навчанню у школі. Учителі-логопеди тісно співпрацюють з психолого-медико-педагогічною консультацією, завідуюча С. Шкрьоба.

Робота логопедів починається з розвитку в дітей уваги, зорового і слухового сприйняття (упізнавання і розрізнення звуків), пам’яті, мислення, загальної та дрібної моторики, адже без цього неможливо налагодити повноцінний освітній процес. Проводиться робота над розширенням і збагаченням словникового запасу дітей, розвитком зв’язного мовлення, виправленням граматичних помилок. Спільна співпраця вчителя-логопеда та батьків допоможе малюкам своєчасно і правильно опанувати мовлення.

Напередодні професійного свята вітаю колег із Днем логопеда, бажаю відчуття повноти і неповторності життя, міцного здоров’я, невичерпних творчих сил, натхнення та довгої людської пам’яті. Щоб у ваших родинах завжди панували тепло, радість та затишок.

Хай добре вам весь час живеться,

Без горя, смутку та біди,

А галаслива хай малеча

Приносить радість вам завжди.

Я. Пищалка, учитель-логопед НМЦ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...