ДАІ хоче привчити водіїв сідати за кермо з пристебнутими ременями безпеки!

Поділитися новиною

Відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН, яким 2011-2020 роки проголошено Десятиліттям дій по забезпеченню безпеки дорожнього руху в світі, з 10 по 16 листопада проводиться Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху.

На сьогоднішній день Державтоінспекція спрямовує зусилля на зменшення кількості травмованих та постраждалих у ДТП.

Але, крім цього, у даному напрямку неможливо досягти позитивного результату насамперед без покращення ставлення кожного громадянина до дотримання елементарних правил дорожнього руху.

Сьогодні в нас на не пристебнуті ремені безпеки дивляться крізь пальці. Дійсно, є ж виїзд на зустрічну смугу, проїзд на забороняючий сигнал світлофора, нарешті, нетверезий стан за кермом. Ремінь безпеки на фоні цих порушень видається дрібницею. А дарма!

Кількість загиблих у незначних ДТП говорить сама за себе. Фара розбита, подряпини капоту, бампер від удару ззаду зігнуло, а з автомобіля дістають мертві тіла. Приходить нерозуміння при перегляді фотоматеріалів із подібних ДТП. Автомобілістів необхідно карати штрафами нещадно, переводити дане порушення ПДР із розряду «другорядних» у розряд найгрубіших. Карати, не зважаючи на обурення, не дивлячись на невдоволеність, адже цим ми зможемо вберегти не одне людське життя.

Штраф за це порушення передбачається від 51 до 85 гривень. Що вдієш – українські водії, усупереч здоровому глузду, штрафів бояться більше, ніж могили. Один рух рукою перед тим, як рушити з місця, – і десятків смертей не було б. Але трапляється те, що трапляється. І буде траплятися й надалі, якщо не пройде злам у свідомості. Не той злам, що виникає при вибиванні лобового скла автомобіля, а той, який дозволить сотням українців при скоєнні дорожньо-транспортних пригод мати шанс…

Деякі противники ременя безпеки стверджують, ніби при аварії можна «зорієнтуватися» і вчинити «за обставинами», а ремінь діям водія, нібито може лише перешкодити. Американські вчені провели незалежне дослідження, щоб відповісти на питання: «що відбувається з тілом людини при зіткненні на швидкості 50 миль (80 км/год.)», і за який часовий відрізок. Тіла манекенів після зіткнення продовжують рух вперед з тією ж швидкістю. Манекени ламають руки і ноги об приладову дошку, розбивають тіло об кермо. Страшний підсумок дослідження: декілька смертей сталися менш ніж за дві десяті частки секунди.

Японці підрахували, що користування ременями безпеки допомагає уникнути загибелі в 75 випадках із 100, а при перекиданні – у 91 випадку.

Найстрашніше: без ременів безпеки люди гинуть навіть при слабких зіткненнях – на швидкості в 20 км/год. Статисти підрахували, що 90% учасників руху, які не користуються ременем безпеки, під час виникнення ДТП гинуть або отримують важкі травми. Чи це дійсно так? Що ж трапляється насправді з людьми, які перебувають в автомобілі при зіткненні? Яка ефективність ременів безпеки в цьому випадку? Вони стримують переміщення самих людей у момент зіткнення чи перекидання. Під дією сил інерції люди, переміщуючись, травмуються через удари об предмети, викидаються з автомобіля через лобове скло, стукаються одне в одного. Саме в цей момент вони, в основному, отримують травми. Виходячи з цього, роль та значення ременів безпеки в зменшенні запобігання щодо пересування людини в середині автомобіля велика та доведена. Головне в цьому випадку – утримати людину на місці і тим самим захистити її від травм чи, у певній мірі, зменшити їх важкість.

Щоб оцінити ступінь зниження ризику при використанні ременів безпеки, потрібно звернутися до результатів дослідження методом швидкісної зйомки, згідно з даними якої в момент здійснення наїзду дослідного автомобіля на нерухому перешкоду зі швидкістю 80 кілометрів на годину проходить таке:

0,026 секунди після удару: вдавлюється бампер; сила у тридцять разів більша за вагу машини, зупиняє її рух на лінії переднього сидіння, тоді як пасажири випробувальної машини, якщо вони не пристебнуті ременем безпеки, продовжують рухатися в салоні машини зі швидкістю кілометрів на годину;

0,039 секунди після удару: водій разом із сидінням стрімко рухається вперед на 15 сантиметрів;

0,044 секунди після удару: кермо ламає грудну клітку водія;

0,050 секунди після удару: швидкість машини стрімко падає, і на всіх пасажирів починає діяти сила, яка у 80 разів перевищує їхню власну вагу; у цьому випадку (80-разове перенавантаження) м’язи рук людини, а тим більше шиї, не в змозі втримати тулуб та голову від їхнього переміщення вперед;

0,068 секунди після удару: водій із силою в 9 тонн ударяється об панель приладів;

0,092 секунди після удару: водій та пасажир, який сидить поруч, одночасно врізаються головами в переднє лобове скло та отримують травми;

0,100 секунди після удару: водій, який зависає на кермі, відкидається назад;

0,110 секунди після удару: машина починає відкочуватись назад.

Дослідження, що проводилися, підтверджують: летальні наслідки можуть траплятися навіть при швидкості 30 км/ год. Однак при ДТП, здійснених при швидкості 30, 40, 50 і навіть більше, ремені безпеки, якщо вони були правильно «підігнані» та пристебнуті, гарантували б збереження життя водію та пасажирам автомобіля. Зі зростанням швидкості збільшуються смертельні травми, які при швидкості 90 км/год. стають майже практично 100%. Статисти зазначають, що у пасажирів та водіїв, які користуються ременями безпеки, при зіткненні вдвічі більше шансів зберегти життя, а при перекиданні – у п’ять разів. Вірогідність смертельного наслідку для водіїв, які користуються ременем безпеки, зменшується в 2,11 рази, а для пасажирів – у 3,1 від загального числа подій. У разі фронтального зіткнення використання ременів у 9 разів знижує вірогідність отримання тяжких або смертельних травм голови пасажирами, які знаходяться на передніх сидіннях! У Швеції за рік у ДТП гине 620-640 чоловік (населення країни становить 8,3 мільйона чоловік). У Швеції ременями безпеки користуються 83% водіїв. Зверніть увагу на українців. Рушити з місця, не пристебнувшись (а тим більше не пристебнути дитину), на Заході не зважиться жодна здравомисляча людина. Шановні водії, можливо, прочитавши цю статтю, ви задумаєтесь над результатами досліджень. Тож зробіть відповідні висновки.

Пристебнутий ремінь безпеки потрібний, перш за все, ВАМ, а не інспектору ДАІ. Вам, вашим рідним і близьким.

О. Березовський, начальник ВДАІ

1 коментар до “ДАІ хоче привчити водіїв сідати за кермо з пристебнутими ременями безпеки!

  1. Підніміть допустиме проміле, позабирайте на штрафплощадку авто із додатковими фарами та із голубим, білим ( колгоспним ксеноном )із деревенським тюнінгом, а то повбирали машини в гірлянду , неначе ялинки, а дітям ялинку нема за що вбрати і жінці колготи купити . Підримую водіів , які дають дальне на машини які повбирали авто в гірлянди та поставили голубі лампочки ( щоб своі голубі пізнавали ) і колгоспний ксенон . А також тих хто сигналить , якщо впереді іде і по мобілі сигналить …

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...