8 жовтня – День юриста!

Поділитися новиною

Із моменту здобуття Україною офіційної незалежності в нашій країні було встановлено ряд спеціальних та професійних свят. Для юристів кожна церемонія, яка з часом стає традицією, є важливим атрибутом власної діяльності. Це свято людей, усе життя яких підпорядковане гаслу: «Знати право, служити праву, захищати право». Тож ініціатива Спілки юристів та Спілки адвокатів, закріплена в Указі Президента від 16 вересня 1997 року святкувати День юриста щороку 8 жовтня, була виправдано сприйнята юридичною громадськістю з розумінням.

Окрім того, святкування Дня юриста співпало із закріпленою Указом Президента від 17 жовтня 1994 року ініціативою Української Правничої Фундації щорічно святкувати Відкриття Року Права 8 жовтня.

За припущеннями вчених, саме в жовтні 1016 року відбулася битва Ярослава із Святополком, після якої Ярослав Мудрий «правду і статут написав», сказавши новгородцям: «По сій грамоті живіте, як написав вам, так і держіте». Число «8» узято умовно, шляхом додавання цифр року, коли була написана «Руська Правда», що й дотепер лишається чи не найкращим твором права Східної Європи. Такий метод установлення дат є загальноприйнятим у випадках, коли неможливо встановити точну дату.

Бути юристом почесно і відповідально. В Україні, яка прагне розвитку правової держави та становлення громадянського суспільства, розвиток юридичної професії має особливе значення. Адже саме юристи мають необхідні знання, досвід та якості, які дозволяють сприяти утвердженню принципу верховенства права, удосконаленню чинної законодавчої бази, підвищенню рівня правової свідомості та культури наших громадян.

І хочеться вірити, що, відстоюючи ідеали та принципи верховенства права, вони зможуть й далі робити вклад у становлення правового су­спільства, ще більше пишатися своєю професією та служити гідним прикладом навколишнім і майбутньому поколінню.

Шановні юристи! Прийміть слова глибокої вдячності за високий професіоналізм та активну участь у поширенні правових знань.

Бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, життєвих гараздів, благополуччя та нових професійних перемог.

Т. Колінько, начальник Гадяцького районного управління юстиції

LIVE OFFLINE
track image
Loading...