«Тепер він наша дитина. Хто не знає, той і не здогадується»

На фото: Родина Гури (зліва направо): мама Тетяна Миколаївна, сини Олександр (закінчив Гадяцьке училище, працює газоелектрозварником автоколони «Гадячсир») і Максим (школяр), донька Наталя (інтерн медичного факультету Сумського державного університету), тато Олександр Миколайович.

На фото: Родина Гури (зліва направо): мама Тетяна Миколаївна, сини Олександр (закінчив Гадяцьке училище, працює газоелектрозварником автоколони «Гадячсир») і Максим (школяр), донька Наталя (інтерн медичного факультету Сумського державного університету), тато Олександр Миколайович.

Поділитися новиною

На фото: Родина Гури (зліва направо): мама Тетяна Миколаївна, сини Олександр (закінчив Гадяцьке училище, працює газоелектрозварником автоколони «Гадячсир») і Максим (школяр), донька Наталя (інтерн медичного факультету Сумського державного університету), тато Олександр Миколайович.Пам’ятаєте, якими словами починається «Анна Кареніна» Льва Толстого?  «Все счастливые семьи похожи друг на друга, каждая несчастливая семья несчастлива по-своему».

Але тут усе зовсім інакше. Біленченківська родина Гури навпаки – не схожа на інші і по-своєму щаслива. На перший погляд це звичайна дружна сім’я, де господар дому Олександр Миколайович, турботлива дружина і мама Тетяна Миколаївна, старша доня Наталя і син Саша.

Але три роки тому родина поповнилася ще одним сином – Максимом Яловим. Хоча сам хлопчик уже дорослий і розуміє, що він прийомний, та сім’я Гури цього слова не любить і називає його тільки «наш».

– Ми навіть коли влаштовували Макса в школу, то я в класі зразу сказала: «Це наша дитина». Зайвих питань ні в дітвори, ні в учителів не виникало, – говорить Тетяна Миколаївна і розповідає, як усе почалося.

– Три роки тому у мене померли батьки – обоє за один рік. Я дуже важко переживала це… Кажу чоловікові: «Ти уяви, я доросла і так печуся. А як ті діти, що самі, нікому не потрібні? Давай кого-небудь візьмемо». І він підтримав.

– Раніше таких думок не виникало? – питаю.

– Хтозна, може, тому що була дуже заклопотана: діти, батьки… А тут батька-матері не стало, така пустка в душі настала. Син навчався, донька теж. У душі пусто, і в хаті пусто… Нахлинуло просто. Рідні бачили, що чогось мені не вистачає, не заперечували.

Ми звернулися у відповідну службу. Це було в лютому. У квітні Максим уже був у нас. Він сам із міста Глобине, – розповідає жінка.

– Ви хотіли саме хлопчика? – запитую.

– Чесно, нам було все одно. Але тільки-но побачили Макса, зрозуміли, що він – наш.

Приїхали знайомитися з хлопчиком. А він питає: «Ви ж мене заберете?» Ми: «Аякже». Коли Максим зайшов у хату, каже: «Я як у раю»,  – згадує Тетяна Гура.

– А Ви що відчували в той момент? Заповнили порожнечу в душі? – продовжую.

– Так. Та, мабуть, це вже сталося тоді, коли тільки познайомилися. От у той момент я зрозуміла, що це те, що хотіла, – розповідає.

Не приховує Тетяна Миколаївна й того, що  спочатку було важко. Хоча з дітьми Максим зразу зійшовся.

– Ми хвилювалися. Та нічого – пережили. Тепер він наша дитина. Хто не знає, той і не здогадується.

Дочекалося подружжя й того довгожданого моменту, коли Максим уперше сказав слово «мама». Немовби пережили нове народження.

– Це сталося місяців через 4 після того, як ми його забрали. Макс саме поїхав у табір. Він сказав це по телефону. Дзвонить: «Мам!» Я кинулася до чоловіка: «Чуєш, назвав мамою!» Тоді кажу Максу: «Ось папа хоче з тобою побалакати». Після того вже «тьотя і дядя» не було.

– Не побоялися взяти хлопчика такого віку? Усе ж таки вже майже сформована особистість.

– Трохи побоювалися. Думали брати малесеньке. Але як побачили Максима, уже після нього нікого не захотіли. Я зразу відчула, що він наш.

– Дуже схвально, що так підтрималидіти і чоловік….

– Так. І свекри, спасибі їм. Сестра також не ділить племінників – вони всі для неї рідні.

– Не боялися осуду в селі?

– Ні, – твердо відповідає жінка. – Це моє рішення, і чого я маю на когось дивитися? Ми всіх сусідів, колег по роботі попереджали. Бо під час оформлення документів працівники  служби опитували знайомих. То ні в кого навіть зайвих питань не виникало.

Тетяна Миколаївна вже десяток років працює завідуючою дитсадком. Словом, весь час із дітьми. Та й покійна мама все життя вчителем пропрацювала. Тож родині хлопчик тільки в радість.

– Знаєте, просто, мабуть, час прийшов,.. – поринає в думки жінка.

Зараз Максим – велика поміч батькам, і радість, і гордість. Хлопчина активно займається спортом, годинами проводить біля турніка, який змайстрував старший брат Саша. А ще, говорить мама, Макс дуже гарно малює.

Невдовзі Максиму Яловому 16. У соцмережах він давно підписується як Гура. А з отриманням паспорту хлопець хоче остаточно змінити прізвище. Щоб стати повноцінним членом родини Гури, а ще – назавжди забути про минуле.

P.S.   Висловлюємо окрему подяку в підготовці матеріалу відділу РДА – службі у справах дітей. 

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...