Обговорення проблем та перспектив 2014-2015 навчального року.

14 молодих спеціалістів цього року приступають до викладання у різних школах Гадяцького району. Їм вручили символічні подарунки та привітали із початком роботи.

14 молодих спеціалістів цього року приступають до викладання у різних школах Гадяцького району. Їм вручили символічні подарунки та привітали із початком роботи.

Поділитися новиною

14 молодих спеціалістів цього року приступають до викладання у різних школах Гадяцького району. Їм  вручили символічні подарунки та привітали із початком роботи.Педагогічна конференція

26 серпня у актовому залі  Гадяцької СШ № 4 відбулась щорічна педагогічна конференція, у якій взяли участь педагоги всіх загальноосвітніх закладів району, керівники дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

Вашій увазі пропонуємо доповідь начальника відділу освіти Гадяцької РДА Ігоря Лідового.

Обговорення проблем та перспектив 2014-2015 навчального року.

Відділом освіти Гадяцької РДА було переглянуто законопроекти, які б суттєво могли вплинути на освіту у нашому районі. Тому найголовнішою реформою, яка вплине на освіту найближчим часом, є адміністративно-територіальна реформа. Згідно реформи,  повноваження, які стосуються набору на роботу педагогічних працівників, розпорядження коштами, господарські кошти будуть переведені на самі школи, а у відділі освіти залишаться лише контролюючі функції.

Іншою стороною є територіальна реформа, яка  передбачає укрупнення районів та створення територіальних громад.  Згідно попередніх планів щодо об’єднання громад,  Гадяцький район входитиме до Миргородського. Щодо мережі навчальних закладів, які працюватимуть у громаді, на сьогодні запропоновано на 9 тисяч населення залишити 3 загальноосвітні школи, 10 початкових шкіл та 8 дитячих садків. Цей показник залежатиме від наповнення бюджету територіальної громади.  Крім того, дошкільна освіта перейде на районний бюджет. Але це поки тільки законопроекти, які потребують багато доопрацювань.

Отже, які наслідки матиме адміністративно-територіальна реформа для освітньої галузі Гадяцького району: зросте залежність та відповідальність навчальних закладів перед громадою, підвищиться роль  керівника навчального закладу, зменшиться залежність освітніх закладів від державних установ та методичних служб.

У районі сформована мережа із 39 дошкільних навчальних закладів, які вміщують у себе 33 ДНЗ у селах та 6 ДНЗ у місті. Дошкільна та початкова освіта має бути максимально наближеною до місця проживання дітей.

У 2014 та 2015 роках у районі заплановано функціонування 32 ЗНЗ, у яких навчанням буде охоплено  4188 учнів.  За останні 5 років кількість учнів у районі збільшилася на 55.

451 учня планується набрати цього року до першого класу.

Звичайно, сільські школи  не можуть навантажити всіх учителів необхідним педагогічним навантаженням. Це призводить до утворення  низки проблем: учителі викладають кілька предметів, у класах навчається менше 5 чоловік, унеможливлюється профільне навчання.

Умови, при яких виникає можливість оптимізації мережі навчальних закладів:

– фінансова спроможність громади;

– інфраструктура та логістика;

– реорганізація шкіл із малою наповнюваністю;

– підвезення учнів до опорних шкіл  (не більше 15 хвилин на дорогу шкільним автобусом).

Важливу роль у системі освіти відіграють засоби електронної інформації. Вони дають змогу спілкуватися у режимі он-лайн, відкривають доступ до якісної освіти на селі, дають можливість застосовувати новітні педагогічні технології та можливість оперативніше здійснювати управлінську діяльність.

Одним із напрямків вирішення проблеми нестачі коштів на енергоносії є зменшення споживання газу. На сьогоднішній день уже побудовано 7 твердопаливних топкових (планується ще 7), проводиться утеплення приміщень, надлишкові приміщення здано в оренду.

Цього року в районі проведена оздоровча кампанія, яка тривала 14 робочих днів. У районі діяв 31 табір із денним перебуванням дітей. Витрачено 200 тис. грн. спонсорських коштів та 25 тисяч коштів, зібраних батьками. Усього оздоровлено  1351 учня.

Із початку 2012 року в районі запроваджено інклюзивну освіту (це система освітніх послуг, що базується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права навчатися за місцем проживання, яка передбачає навчання в умовах загальноосвітнього закладу). Така система вже впроваджена у 4 школах району: Гадяцькі СШ №4 та №3, Веприцька, Краснолуцька школи. Система вже налаштована, і цього року ми продовжимо втілювати її в життя.  Усього інклюзивна освіта буде організована в 6 навчальних закладах».

Наостанок Ігор Григорович зазначив, що в новому навчальному році, у зв’язку із важкою суспільно-політичною ситуацією в країні, педагогам  потрібно переглянути ставлення до виховної роботи своїх учнів, збільшити кількість заходів повчального характеру, на яких пояснювати дітям те, що відбувається в нашій країні, долучати вихованців до волонтерських рухів та продовжувати виховувати  патріотів своєї країни.

Від редакції: Насправді на цій конференції ми очікували почути відповіді на ті питання, які найбільше хвилюють батьків цьогорічних школярів: збільшення канікул та переведення шкіл на шестиденки. Але чомусь цих питань жоден із доповідачів навіть не згадав. Тому питання наразі залишається відкритим.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...