Служба фінансових розслідувань: прозора, європейська, без корупції

Поділитися новиною

В Україні створюється новий орган протидії фінансово-економічній злочинності – служба фінансових розслідувань. Структура об’єднає в собі економічні блоки усіх силових служб: податкову міліцію, підрозділи управління боротьби з організованою злочинністю, з економічними злочинами МВС України, СБУ, а також Держфінінспекцію України (колишнє контрольно-ревізійне управління). Нова структура створюється на базі кращих європейських аналогів: Німеччини.

Британії, Швеції, Австрії, Польщі Грузії, США. Обговорення концепції створення Служби фінансових розслідувань України (СФР) має всенародний масштаб: пропозиції, зауваження, ідеї щодо її діяльності висловлюють представники бізнесу та громадськості на спеціально запроваджених семінарах та зустрічах, більшість яких ляже в основу майбутнього законопроекту.

Один із таких семінарів відбувся 8 серпня у м. Хмельницькому. Участь у ньому взяли підприємці та громадські діячі Вінницької, Хмельницької та Житомирської областей. Відповідав на запитання присутніх та приймав пропозиції куратор нового проекту, перший заступник голови Державної фіскальної служби України Володимир Хоменко. Він наголосив, що однією із основних переваг для бізнесу нової служби стане скорочення кількості перевірок та фактичне припинення перевірок малого та середнього бізнесу. Нова служба ліквідує дублювання функцій правоохоронних органів. СФР буде максимально прозорою, за цим слідкуватиме серед інших Громадська рада – колегіальний орган, який контролюватиме діяльність служби від імені суспільства, надаватиме пропозиції щодо проектів нормативно-правових актів, проводитиме і антикорупційну експертизу, а також матиме право ініціювати звіт голови СФР перед парламентом та урядом. Контроль за оперативно-розшуковою та слідчою функцією здійснюватимуть органи прокуратури.

Не менш прозорим буде і прийом у ряди новоствореної служби. За словами Володимира Хоменка, перевага надаватиметься, перш за все, молодим людям із економічною та юридичною освітою, зі знанням ІТ-технологій. Претенденти на посаду пройдуть психологічні тести, а також детектор брехні. Не знайдуть роботи в новій структурі особи, які мають негативну корупційну історію.

У рамках майже півтора десятка обговорень із представниками бізнесу, громадськості,

вітчизняними та міжнародними експертами отримано більше 120 пропозицій і зауважень,

чимало яких уже враховані в законопроекті. Основні зауваження стосуються функції аудиту, кадрового забезпечення та громадського контролю Служби фінансових розслідувань.

Серед пропозицій громадськості, зокрема, прозвучало побажання чітко визначити відповідальність держави за нанесені суб’єктам господарювання збитки внаслідок можливих неправомірних дій працівників Служби фінансових розслідувань під час виконання ними своїх обов’язків. Запропоновано також зробити доступними на офіційному сайті новоствореної служби реєстри фіктивних та ризикових підприємств, що упередило б співпрацю з ними добросовісних платників.

Упродовж двох наступних тижнів Володимир Хоменко зустрічатиметься з представниками інших регіонів України, аби почути думки щодо удосконалення концепції нового відомства. 19 серпня 2014 року буде проведено кущовий семінар у Чернігові для платників податків та представників громадськості за участю фахівців ДФС на тему «Основні аспекти концепції створення Служби фінансових розслідувань, інші законодавчі зміни та їх практичне застосування».

Після проведення громадських обговорень відповідний законопроект про створення СФР з урахуванням пропозицій громадськості буде розглянутий Верховною Радою.

Л.М. Костюк, начальник відділу обслуговування платників податків

1 коментар до “Служба фінансових розслідувань: прозора, європейська, без корупції

  1. Может хоть этот орган сумеет разобраться с VAB банком, который тупо кидает людей. Обещают высокие проценты, а потом не отдают даже то что вложили. Меня на 20 тысяч гривен так кинули. Теперь не знаю к кому обращаться.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...