Полтавщині пора готуватися до економії газу і важкої зими

gaz
Поділитися новиною

Безпрецедентні заходи з економії природного газу можуть бути запроваджені в області уже найближчими днями. Влада звертається до власників будинків і квартир: максимально подбайте про утеплення своїх осель, а населенню сільської місцевості варто полагодити печі та грубки…

Агресія з боку Росії може вилитися у те, що доведеться зимувати в умовах жорсткої економії газу. Про це говорили на апаратній нараді в обласній державній адміністрації 4 серпня. Уряд країни ставить вимогу скоротити споживання газу на третину.

Така економія має забезпечити можливість опалювати оселі взимку навіть у випадку, якщо постачання газу з боку РФ припиниться.

Голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук попередив полтавців, що з газом цьогоріч буде проблема, тож зима очікується важка. Він також додав, що питання опалення взимку – це питання національної безпеки.

Незважаючи на декларовані протягом багатьох років програми з енергозбереження, реально комунальне господарство області на сьогодні споживає природного газу в чотири рази більше, ніж у європейських країнах. Заходи з модернізації котелень, особливо в бюджетній сфері, проводяться, але вони не здатні дати такого швидкого ефекту, як того вимагає сьогоднішня ситуація, зауважили на апаратній нараді  комунальники.

«Заходи, розроблені підприємствами комунальної теплоенергетики, дають можливість заощадити в 2014 році 3,04% природного газу», – зауважив Олександр Тонков, керівник Департаменту житлово-комунального господарства Полтавської ОДА. За його словами, подібна ситуація і в інших областях. Тож доведеться йти на більш радикальні, хоча й непопулярні, кроки.

До початку опалювального сезону доведеться припинити постачання гарячої води уже з серпня. За винятком окремо визначених закладів охорони здоров’я, вважає О. Тонков. 

Крім того, департамент УЖКГ пропонує скоротити тривалість опалювального сезону, тобто почати його не традиційно 15 жовтня, а лише 1 листопада, а завершити  1 квітня.

Також пропонується до двох місяців продовжити шкільні канікули у січні-лютому (за умови, що в дні канікул навчальні заклади будуть опалюватися на мінімумі, аби не розмерзлася система).

Ще один радикальний захід: повітря в житлових приміщеннях в опалювальний період пропонують знизити на 2?С (тобто переглянути санітарні норми з 18 до 16 градусів за Цельсієм).

На нараді розглядався і варіант обмежити постачання газу для опалення для сільського населення. Мовляв, у багатьох приватних будинках ще збереглися печі та грубки.

Поки що остаточного рішення про те, які саме заходи будуть запроваджені, прийнято не було. Однак влада вже звертається до власників приватних будинків та квартир підготуватися до зими, утеплити стіни, змінити вікна та двері, заклеїти шпарини, житлово-експлуатаційні компанії мають вжити заходів для утеплення під’їздів, підсобних приміщень тощо.

Підсумовуючи обговорення, голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук дав розпорядження найближчим часом провести нараду за участю комунальних підприємств і газових служб, щоб відпрацювати різні варіанти економії газу і дій на випадок значного зниження тиску у газопроводі.

Довідка: на сьогодні, попри нестачу бюджетних коштів, у рамках виконання Програми з енергозбереження комунальні підприємства продовжують поетапну реконструкцію котелень із заміною застарілого технологічного обладнання на більш сучасне та переобладнання котелень на альтернативне природному газу паливо, переведення в автоматизований режим роботи без постійного перебування обслуговуючого персоналу тощо.

Заходи, передбачені Програмою, виконано на 36 теплогенеруючих установках, із них: реконструкцію котелень із заміною застарілого технологічного обладнання та можливим переведенням їх в автоматизований режим роботи – 23, переведення котелень на альтернативні види палива – 2, комплексну еколого-технологічну наладку котлів, підвищення ККД насосів до паспортних значень – 15 тощо.

Крім того, переведено на альтернативні види палива 7 котелень, виконано заміну техногенеруючого обладнання на 18 котельнях, підвищено ККД насосів до паспортних значень та здійснено комплексну еколого-технологічну наладку на 11 котельнях.

На це залучено додаткові кошти в сумі 12,86 млн. грн., у тому числі: із Державного бюджету – 7,39 млн. грн., місцевих бюджетів – 4,27 млн. грн., коштів підприємств – 26,65 млн. грн., інших коштів – 16,6 млн. грн.

Це дало змогу досягти економії 7,3 млн. куб. метрів природного газу, 1,1 млн. кВт/год. електроенергії або в грошовому виразі – понад 17,5 млн. грн.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...