Ув’язнені на Полтавщині шиють навіть чохли для бронежилетів

Ув’язнені на Полтавщині шиють навіть чохли для бронежилетів

Ув’язнені на Полтавщині шиють навіть чохли для бронежилетів

Поділитися новиною

Ув’язнені на Полтавщині шиють навіть чохли для бронежилетів 30 липня на базі виправної колонії управління ДПтС України в Полтавській області №64 було проведено виїзне засідання обласної міжвідомчої робочої комісії під головуванням заступника обласної адміністрації  Романа Товстого та начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області генерал-майора внутрішньої служби Миколи Ісаєва.

Основним питанням, що розглядалося на нараді, було виконання Програми регіональних замовлень установами виконання покарань області та перспективи співпраці установ пенітенціарної служби з підприємствами та організаціями області.

До участі були запрошені також керівники департаментів та управлінь облдержадміністрації, директори й голови правлінь підприємств різних форм власності регіону та начальники установ пенітенціарної служби області.

До початку засідання всі присутні мали змогу безпосередньо ознайомитись із виставкою продукції, що виготовляють у виправній колонії №64. Були представлені зразки металоконструкції, виробів із дерева, швейні вироби.

Найбільш важлива продукція для України нині – засоби захисту військовослужбовців, які перебувають в зоні АТО. Тож у колонії №64 освоїли пошив чохлів для бронежилетів. «Чохли хорошої якості, – ділиться враженням від побаченого Роман Товстий, заступник голови ОДА. – Тканина  дозволяє тілу дихати, багато кишень: і для набоїв, і для рації, і для аптечки. Важливо також, що собівартість значно нижча, ніж на інших підприємствах. Робота з пошиття одного чохла обходиться в межах 100 гривень. Звичайно, ще треба врахувати вартість тканин, яку колонія закуповує у постачальників. Але все одно собівартість такого чохла буде за собівартістю значно нижчою, ніж у приватних фірмах».

Роман Товстий говорить:  важливо допомагати таким установам із пошуком замовників на продукцію. Адже виправна колонія є державною, утримується за кошти платників податків. А враховуючи нинішню економічну скруту, установа змушена заробляти на утримання в’язнів. «На утримання однієї людини колонія отримує фінансування від держави лише на 30%, усе інше заробляють самотужки».  

Учасники засідання ознайомились із виробничим процесом, налагодженим у колонії. Установа має багатопрофільне виробництво. Роман Товстий говорить: окрім виготовлення різноманітних товарів широкого вжитку, деталей для інших підприємств, в’язні також працюють на підсобних сільськогосподарських підприємствах.

Із 2002 року в області створена та діє міжвідомча робоча комісія з питань залучення промислового потенціалу установ виконання покарань області в економіку регіону. Метою створення цієї комісії є сприяння з боку місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування вирішенню проблем трудової зайнятості засуджених, що відбувають покарання в установах Державної пенітенціарної служби області.

Керівник управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області Микола Ісаєв відзначив: «У 2011 році вперше в Україні було затверджено обласну програму створення нових робочих місць для засуджених на 2011–2015 роки. Тісна співпраця налагоджена на сьогодні з Полтавським гірничо-збагачувальним комбінатом, заводом «Електромотор» та ТОВ «Ампер».  Необхідність забезпечення трудової зайнятості для засуджених полягає у специфіці роботи підприємств установ виконання покарань (на відміну від народного господарства), адже працюючі засуджені не можуть бути скорочені або звільнені із установи раніше, ніж це дозволяє кримінально-виконавче законодавство. Саме залучення засуджених до суспільно-корисної праці допоможе компенсувати витрати на їх утримання, відшкодування державі і громадянам збитків, заподіяних скоєними злочинами. Іншого шляху просто немає. Крім того, праця в  установах виконання покарань надає можливість засудженим набути, а декому не втратити, трудові навички, що певним чином поліпшить їх майбутнє працевлаштування після звільнення. Матимемо надію, що саме це дозволить повернути суспільству не потенційного злочинця, а кваліфікованого робітника».

В обговоренні порядку денного взяли участь: заступник директора Департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації І. Чередниченко, заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області П. Тронь, заступник голови Комісії технічний директор  ПАТ «Завод «Лтава» В. Попок, начальник відділу виробництва та збуту продукції ПАТ «Полтавський  машинобудівний завод» І. Храменков.

За результатами наради прийнято рішення щодо поліпшення співпраці між промисловими підприємствами та виробничими підрозділами установ виконання покарань.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...