Загарбники земель Гадяцького району

Поділитися новиною

23 липня у приміщенні РДА за участю керівництва реєстраційної служби Головного управління юстиції у Полтавській області, Гадяцького районного управління юстиції та аграрних підприємств району проходила нарада, метою якої була організація ефективної роботи реєстраційної служби.

Будемо працювати за принципом екстериторіальності

Ірина Яковлєва (керівник обласної реєстраційної служби) розповіла присутнім про існуючі проблеми реєстраційної служби.

«Полтавська область посідає перше місце по Україні за кількістю зареєстрованих  договорів на право оренди земельної ділянки. Проте все ж робота потребує удосконалення. Кожна реєстраційна служба області має по два державних реєстратори. У зв’язку із цим держава виділила додаткові вакансії – 20 одиниць на область, але  в Гадяцькому районі штат укомплектований.

На сьогодні у Гадяцькому районі працюють два реєстратори (третій  знаходиться у декретній відпустці). Тому вакантною залишається декретна посада юриста, яка, у свою чергу, має певні кваліфікаційні вимоги: вища юридична освіта, стаж роботи не менше 2 років. У Гадяцькому районі людини, яка б відповідала вимогам, немає. Якщо ж ми не знайдемо відповідного фахівця, то служба буде залишатись без реєстратора.

Поки що для того, щоб ефективніше організувати  роботу реєстраційної служби, ми будемо працювати за принципом екстериторіальності: Гадяцький район  буде закріплений за Зіньківською та Котелевською реєстраційними службами.  Начальники реєстраційних служб цих районів будуть зобов’язані  узгодити графік прийому аграріїв Гадяцького району, бо реєстрація прав оренди земель сільськогосподарського призначення  цього року проходить набагато активніше, ніж минулого.

Також для спрощення реєстрації діє жива черга, електронна і є можливість надсилати документи поштою».   

У ході розмови до Ірини Яковлєвої із запитанням звернувся представник ПрАТ «Райз – Максимко» Олег Коваленко. Роботу реєстраційної служби за принципом екстериторіальності він назвав «перекладанням із хворої голови на здорову» і запитав, чому представники їх організації останнім часом не можуть зареєструватися в електронній системі.

Відповідав на питання  Олексій Матюшенко: «До мене звернулися із реєстраційного центру: програміст виявив, що 95% заявок було відправлено лише із вашої ІР-адреси.  У той самий час ніхто, крім вас, не мав змоги реєструватись у системі. Тому ми заблокували вашу адресу». 

Після обговорення усім присутнім представникам аграрного сектору було  запропоновано свої пропозиції щодо покращення умов реєстрації подати у письмовому вигляді  до райдержадміністрації.

Загарбники земель

Наступною темою обговорення, яка вкрай розхвилювала голову РДА, була: яким чином інформація про невідоме сільськогосподарське підприємство потрапила на сторінки районної газети. Олексій Матюшенко розповів, що такі оголошення зустрічаються не вперше, але раніше їх просто роздавали на вулицях або розклеювали на дошках для оголошень, а друкувати подібні статті у газеті, яка підпорядковується місцевій владі, просто неможливо. Після прочитання цієї статті власники земельних ділянок  почали цікавитись у місцевих сільськогосподарських підприємств, як можна достроково розірвати договори оренди.

Представник місцевої компанії «Агро Трейд» повідомив, що служба безпеки їх підприємства проаналізувала  інформацію про цю організацію і дізналась, що це  «компанія-одноденка», яка займається простим загарбанням земель (по-іншому – фірма-рейдер). Власники компанії зареєстровані на Кіпрі, а на 4 га землі, якою вона володіє, за рік фірма заробляє великі гроші.  

Цей випадок  просто неможливо було залишити без уваги. І щоб людей надалі не вводили в оману, а тверезо оцінювали ситуацію, ми звернулися за коментарем до начальника  відділу аграрної економіки та врегулювання земельних відносин Валерія Гавелі.

 «Сам факт вторгнення чужого підприємства повинен насторожити. Компанія, яка заявила про себе на території нашого району, зуміла заманити людей, майже нічого не пообіцявши, просто встановивши дуже високу плату за паї. Авжеж, людей це зацікавило, бо у Гадяцькому районі найнижча оцінка земельних паїв. В оголошенні вказано: «За мізерну плату виоремо городи, вивеземо перегній, викосимо траву». Але, «попавшись на гачок», ми не задумуємося, що немісцевий орендар не цікавиться соціальним розвитком села, соціальна сфера йому не потрібна. Це суттєво вплине на показники району, соціальна інфраструктура села багато втратить. Досвід показує, що соціальні угоди діють: підприємства допомагають своєму селу ремонтувати дороги, розчищати взимку сніг, ремонтувати школи, дитсадки. Якщо ж самі жителі перейдуть до «чужого» підприємства, то техніки не залишиться, відповідно виконання соціальних угод не буде.

Заборонити рекламувати «чужі підприємства» влада не може. Усе, що ми можемо зробити, – це рекомендувати орендарям підвищити грошову оцінку земель до 5%».

Оксана Кириченко

Дострокове розірвання договору

Відповідно до чинного законодавства розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, установлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

 

Хто такі рейдери?

Рейдери – це команда висококваліфікованих спеціалістів із захоплення фірми або із перехоплення управління за допомогою навмисне розіграного бізнес-конфлікту.

Основна мета рейдерства – приборкання великого бізнесу, великих фірм, підприємств, захоплення значних площ, земельних ділянок, обладнання і нерухомості.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...