Власники ставків мають менше прав, ніж просто рибалки

Дмитро Соломатін пояснив законні підстави функціонування водойм

Дмитро Соломатін пояснив законні підстави функціонування водойм

Поділитися новиною

Дмитро Соломатін пояснив законні підстави функціонування водоймУ четвер, 3 липня, у приміщенні Гадяцької РДА відбулися збори орендарів водних об’єктів. Із 3 липня 2013 року вступив у дію Закон про аквакультуру, який суттєво змінив процедуру надання у оренду водних об’єктів. Із метою донесення до орендарів нових правил, на засідання були запрошені заступник начальника  Полтавського управління  облводресурсів Олександр Данилович Чмир і головний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства  управління  «Полтаварибоохорона» Дмитро Миколайович Саламатін.

Про правила користування водними об’єктами і землями водного фонду на Олександр Чмирумовах оренди розповідає Олександр Чмир.

«З 1 липня 2013 року вступив в дію Закон про аквакультуру,  який суттєво змінив процедуру надання в оренду водних об’єктів. На сьогоднішній день, згідно цієї статті водні об’єкти можуть надаватися в оренду для рибогосподарських цілей. Не підлягають передачі в оренду ті водні об’єкти, яки призначені для водопостачання, у зонах ПЗФ. Усі водні об’єкти надаються у користування за договором оренди водного об’єкта в сукупності із земельними ділянками, які розміщені під водним об’єктом (плесом) і на аукціонах, або торгах. Раніше оформлялося два договори оренди – на водний об’єкт і на земельну ділянку. Тепер, якщо ви бажаєте оформити договір оренди або продовжити старий, то потрібно оформляти єдиний договір на оренду водного об’єкта у сукупності із земельною ділянкою. Орендодавцями водних об’єктів є органи виконавчої влади, які мають право розпоряджатись земельними ділянками. За межами населених пунктів орендодавцями водних об’єктів є ОДА.

Якщо у вас закінчується договір оренди, то орендар повинен за два місяці подати заяву до міської, селищної ради або до ОДА, з наміром переоформити договір оренди. Продовжити договір оренди водного об’єкту чинним законодавством не передбачено (хоча згідно земельного законодавства на земельну ділянку договір продовжити можна). Водні об’єкти передаються у користування при наявності паспорта. Паспорт водного об’єкта – це документ, у якому надаються всі дані по водному об’єкту. Раніше, ми рекомендували орендарям виготовити паспорт водного об’єкта, але на той час, мало хто відгукнувся і виготовив його, а тепер паспорт коштує набагато дорожче (раніше було 2-3 тисячі гривень, зараз – 15 тисяч і більше). Порядком виготовлення паспорта встановлено, що замовником є орендодавець. У разі коли водний об’єкт знаходиться в оренді у гідротехнічної споруди, то замовником паспорта водного об’єкту є орендар. Коли усі документи є орендодавець може проводити торги або аукціон. Але на сьогодні порядок роботи настільки важкий, що жодного аукціону в області ще не було проведено.

Також, статтею 51 вперше запроваджено відповідальність орендаря за правильне користування водним об’єктом і дотримання умов договору. Визначено, що кожен орендар повинен розробити правила водокористування. Якщо правил у вас немає, або вони не донесені до населення, то загальне водокористування дозволяється без обмежень і орендар не має права заборонити будь-якій особі приходити до водного об’єкта.»

Дмитро Соломатін пояснив законні підстави функціонування водойм: «Існує два режими: режим аквакультури і режим СТРГ (спеціальні товарні рибні господарства). Згідно закону Про аквакультуру повинні бути виконані усі вимоги до орендаря водойми – вона має бути в оренді чи у приватній власності, у договорі оренди має бути вказана ціль використання водойми,орендар повинен мати дозвіл на користування водоймою,  технічна документація має бути правильно оформленою, водойма має бути ізольованою. Якщо не виконується хоча б один із пунктів закону, то неправомірно буде віднести водойму до аквакультури. 

Згідно закону, я як представник Рибінспекції не маю права перевіряти орендаря водойми як суб’єкта господарювання. Але на будь якій водоймі області я можу провести рибоохоронні заходи (згідно закону про промислове рибальство). У законі Про аквакультуру значиться, що уся відповідальність за документацію лягає на орендаря (Рибінспекція не контролює, а тільки перевіряє звіти).

У аквакультурі здійснюється ведення документації. Якщо у вас проходить зарибнення водойми, ви повинні записати це у акті зарибнення. Так ви матимете законне підтвердження діяльності, яку ви вели на орендованій водоймі.

Спеціальні товарні рибні господарства (СТРГ) не підпадають під закон про аквакультуру, вони керуються інструкцією Про порядок здійснення штучного розведення вирощування риби, інших водних живих ресурсів та їх використання у спеціальному товарному рибному господарстві. При цьому, не обов’язково мати дозвіл на спеціальне водокористування чи паспорт на водойму.  Орендар повинен мати договір на воду і на землю та інші документи на оренду водного об’єкта.  Якщо ваша водойма менша 10 га, то розробляється не режим водогосподарської експлуатації, а біологічне обґрунтування. Для рибної інспекції цього буде достатньо і ви матимете повен пакет документів для законного користування водоймою.  Також у законодавстві зазначено, що договір оренди на воду і на землю не дає орендарю ніякого права на вилов риби промисловими знаряддями.

Я рекомендую  усім орендарям водних об’єктів звертатися у Міністерство аграрної політики із колективним зверненням на внесення змін у той чи інший закон, який вас обмежує.»

Обговоривши усі проблемні нюанси, виступаючі порадили орендарям водоймищ скласти правила користування водними об’єктами, які б збільшили їх права на орендованій площі.

Оксана Кириченко

На території Гадяцького району знаходиться 148 водних об’єктів. Їх орендує 96 чоловіки. 64 орендарі погодили договори оренди, решта – проігнорували.

На 1 липня 2014 року зафіксовано  30 тис. грн. заборгованості за оренду водних об’єктів.

***

Правила користування водним об’єктом – це основні правила, що визначають порядок користування мешканцями громади водними об’єктами, котрі здаються в оренду.

1 коментар до “Власники ставків мають менше прав, ніж просто рибалки

  1. Цікавий заголовок. А про які права рибалок йдеться? Рибалка зараз повністю без прав Прийдеш на ставок з одніею вудкою і то не дадуть половить або плати як мінімум 50 гривень або іди геть. Не завадило-б розповісти про ці міфічні права рибалок у газеті щоб всі знали як себе вести коли до тебе підходить якийсь ханига і каже це мій ставок.або плати або валі отсюда.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...