Тільки-но піднімуть тарифи на воду – вона буде в кранах цілодобово

Поділитися новиною

З усіх усюд – з екранів телевізорів, шпальт газет, радіоточок – лунають гасла про реформування. Політики по-своєму заспокоюють – «буде важко»… Але не так «б’ють по головах» простому люду невідомі слова на кшталт «децентралізація», як б’є по кишенях підвищення тарифів. Саме цю тему обговорювали в стінах адміністрації перші особи району та керівники комунальних служб міста. Не оминули й питання боротьби з боржниками.

Латають дахи – місто готується до зими

Працівниками КП «Гадяч-житло» разом із представниками санепідемстанції та адміністрації проведено огляд усіх міських 109 будинків з метою підготовки їх до опалювального сезону.

«Велике прохання до жителів п’ятиповерхівок по-господарськи віднестися до своїх будинків. Де є тріщини, провалини – спробуйте залатати їх підручними матеріалами. Ви ж самі у цьому зацікавлені», – наголосив керівник КП «Гадяч-житло»Артем Гусак.

Планується оснащення лічильниками усіх п’ятиповерхівок. Тож, за словами учасників наради, таке поняття, як «нарахування за електроенергію по нормі»  вже відпаде. Кожен будинок сплачуватиме стільки, скільки покаже лічильник.

«Ще одне позитивне зрушення: прийшов транш на 61 тис. грн. Із 7 липня бригада працюватиме у 100-му будинку над ремонтом покрівлі будинку. Після утеплення дахів – перейдемо до утеплення підвалів», – сказав Артем Вікторович.

Вода не подорожчає?! – Поки що…

Це питання стало, мабуть, найобговорюванішим за останній тиждень. Тож, щоб дати остаточну відповідь «так» або «ні», керівник КП «ВУЖКГ» Віктор Приходько пояснив:

«На жаль, тариф на електроенергію зростає щомісяця. Тож підняття плати за воду буде обов’язковим. Зараз проводяться розрахунки, які будуть подані в Держінспекцію по цінах. Але затвердження тарифів буде не раніше як через 4 місяці».

До теми долучилася й міський голова Т.Савченко, поінформувавши, що в Києві вже 7 грн. за куб води, у Миргороді 14,5 (вода і водовідведення). У нас сьогодні 4, 54. Але менше ніж 7 грн. не буде.

Також керівник «ВУЖКГ» закликав встановлювати лічильники (до речі, вартість якого  – 115-120 грн.), мовляв це буде один із дієвих методів економії. Нині без лічильників – 20 % населення. Тож, найближчим часом проводитиметься звірка фактичного проживання з припискою.

Відтепер платить за тепло – тільки в опалювальний сезон

Керівник КП «Гадячтеплоенерго» Олександр Гавриленко оголосив тарифи на централізоване опалення:

— з будинковими приладами обліку складає 377, 33 грн. за 1 Гкал (з ПДВ). Для порівняння: було 275, 66 грн. за 1 Гкал;

— без будинкових приладів обліку складає 9,24 грн. за 1 кв. м (з ПДВ). Було 7,02 грн. за 1 кв. м.

Наведені цифри свідчать про те, що, починаючи з опалювального сезону 2014-2015 рр., встановлюється сезонний тариф на послуги надання централізованого опалення. Тобто споживач повинен буде оплачувати лише протягом опалювального періоду, що, звичайно приведе до збільшення фінансового навантаження на споживачів.

Тариф на постачання гарячої води:

— для споживачів систем гарячого водопостачання, обладнаних рушникосушарками – 25,94 грн. за 1 куб. м (з ПДВ), Було (підігрів води) 13,78 грн. за 1 куб. м

— для споживачів системи гарячого водопостачання, необладнаних рушникосушарками – 24,24 Було (підігрів води) 13,78 за 1 куб. м)

Олександр Гавриленко наголосив: «Ще є можливість погасити заборгованість до 1 жовтня. Вигідніше розрахуватися по старим цінам».

Щоб менше платити – оформіть компенсацію

Віднедавна вводиться новий вид допомоги – компенсація. Право на призначення якої мають особи, зареєстровані у житловому приміщенні, за умови, що їхній сукупний середньомісячний дохід не перевищує прожиткового мінімуму для сім’ї. Як оформити допомогу, доповідала Вікторія Тракало, заступник начальника відділу грошових виплат і компенсацій Управління соціального захисту населення. Про умови оформлення компенсацій та субсидій ішлося у попередніх номерах тижневика на сторінці «Інформуємо».

Як у Гадячі борються із боржниками

За останній місяць керівники комунальних підприємств міста ввели нову практику боротьби з горе-боржниками. Рецепт «вибивання грошей» простий: ходіння по домівках. Думаєте, не результативно? Ще й як! Ось які суми «назбирали» працівники комунальних організацій.

КП «Гадяч-житло»

На момент початку цієї роботи заборгованість складала 504 тис. грн.. За неповні три тижні вона зменшилася на 76 тисяч і зараз становить 428, 9.

КП «ВУЖКГ»

Близько 30 тис. грн.

КП «Гадячтеплоенерго»

Подано до суду 128 судових наказів на загальну суму 700 тисяч грн. Загальна заборгованість – 1 млн. 250 тис. Близько 115-120 тис. зібрано за відповідний період.

Тож від того, як швидко погасять гадячани борги — залежить підготовка до опалювального сезону.

Гадячани не поспішають переходити на індивідуальне опалення

У одному з травневих номерів тижневика, в інтерв’ю з міським головою, говорилося про наміри провести опитування серед мешканців 100-го п’ятиповерхового будинку, що на Заярі. Заступник міського голови М.Харлан оголосив його результати. Гадячанам задали два питання: «Чи все влаштовує в системі опалення?». Результати: 56% – так, 21% – ні. «Чи маєте бажання перейти на індивідуальне опалення?» 51% – так, 44% – ні. Єдине, що стримує народ – відсутність коштів. Тобто пріоритетним залишається центральне опалення.

Як тільки підвищаться тарифи на водопостачання – вода буде цілодобово.

Два факти несанкціонованої врізки у водогін зафіксовано у місті.

Олена Козаченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...