Хто більше нас обдурить?

Поділитися новиною

Шановна редакціє!

Нещодавно я по проханню моєї родички-пенсіонерки, учасника Великої Вітчизняної війни, якій на сьогодні виповнилося 86 років, пішла в аптеки міста закупити для неї лікарські препарати, список яких налічує 13 найменувань. Ураховуючи те, що ця пенсіонерка живе на сьогодні, прямо кажучи, у скрутних матеріальних умовах і отримує мінімальну пенсію, я вирішила спеціально обійти більшість, а саме 8 аптечних установ міста, щоб хоч якось зберегти її матеріальні ресурси.

Наперед скажу, що в місті функціонують аптеки, які повинні в першу чергу підтримувати соціальну направленість своєї діяльності на предмет першочергового забезпечення похилих громадян більш дешевшими ліками. Це аптеки: соціальна, що знаходиться на вул. Леніна, 2-а, і «Чорнобильська аптека». Крім того, я обійшла ще декілька аптек, а саме: центральну районну аптеку, аптеку за магазином «Шарм» з тилової сторони поліклініки, аптеку по вул. Гетьманській, біля міської перукарні, аптеку в магазині «Фора», аптеку № 6 напроти «Полтава-банку» та дві аптеки в торговому ряду місцевого базару по вул. Тельмана, навпроти «Діонісу».

На моє прохання дати мені сумарну вартість цього набору лікарських препаратів я отримала дані, з яких видно, що приблизно однакова сума вартості медпрепаратів була лише в центральній аптеці і аптеці по вул. Гетьманській. В інших аптеках ці суми значно відрізнялися.

І якщо найменша сума становила 143 грн. в аптеці № 6 навпроти «Полтава-банку», то найбільша сума (спробуйте з першого разу здогадатись, де?), – у соціальній аптеці – 210 грн. (зі знижкою – 200 грн.). Друге місце по так званому «захисту» соціальних верств населення займає (також здогадайтесь, хто?) «Чорнобильська аптека».

Хотілося б знати, чи усвідомлюють керівники цих двох установ, що вони займають саме ганебне місце в обдиранні знедолених пенсіонерів, замість того, щоб підтримувати статус і назву своїх установ. Тому в мене є пропозиція: за таке відношення до своїх громадян присвоїти назву цим установам: антисоціальна аптека та античорнобильська аптека, а їх керівників, які, напевно ж, знаючи кон’юнктуру цін на лікарські препарати, свідомо підняли ціни в своїх аптеках, називати людьми без сорому і совісті, які наживають свої статки на здоров’ї простих громадян.

Крім того, хотілося б звернути увагу місцевої влади ще на такий аспект. Я в цей же час купувала препарат і для себе. В аптеці по вул. Гетьманській він коштує 44 грн., а в чорнобильській аптеці – 89 грн. Хотілося б знати,  чи є при органах місцевої влади якісь комісії, які б мали право хоч якось контролювати ріст цін і прибутків підприємців, хоча б у соціальній сфері забезпечення життєвого рівня наших громадян. І, як в старі радянські часи, почути від нашої влади у засобах масової інформації відповіді на ці питання і які прийняті міри.

Це стосується також і ажіотажного попиту і цін на сіль, яка за 1 день зросла з 2,5 грн. за пачку до 5 грн. Чи є якийсь контроль за цим зі сторони громадськості та місцевої влади?   

Світлана Гейко, пенсіонерка, м. Гадяч

2 липня 2014 р.


Нас, як і більшість тих, хто вже встиг ознайомитися з листом у соцмережі, він неабияк зацікавив. Власне, м’яко сказати зацікавив. Він викликав чимало коментарів як «за», так і «проти». І це дало нам поштовх трішки «розжувати» цю тему.

Екскурсія за здоров’ям

Ми, залучивши одного з фармацевтів, зі списком медикаментів пройшлися аптеками міста. Це дало нам змогу правильно проаналізувати ціни.

«Насправді нас часто обманюють. Ми женемося за імпортними виробниками ліків, які коштують недешево, тоді як у нас є хороші відповідники медикаментів, і ціни на них не кусаються. Тож за необізнаності ми просто викидаємо гроші на вітер», – пояснив нам експерт, зауваживши, що насамперед від цього і залежить ціна.

Ми свідомо не вказуємо ні переліку препаратів, ні аптечні пункти, оскільки це не дозволено законом – така собі реклама та антиреклама. Та все ж зробимо свій висновок, який, можливо, когось і здивує. Отже, ціни в аптеках майже не різняться. Похибка на гривню чи дві може пояснюватися місцем розташування пункту, а також певними менеджерськими критеріями кожного з них (наприклад, різні виробники, постачальники, закупівельна кількість тощо). Тож стверджувати, що хтось кращий, а хтось ні – не правильно.

Так соціальна чи ні?

У листі згадується соціальна аптека. Навіть не просто згадується, а автор пропонує удостоїти її титулу «антисоціальної». Але чи варто погоджуватися з цим? Щоб пролити світло на цю тему, яка викликала не лише обговорення, а й обурення, ми вирішили вивчити й питання соціальних аптек. І як виявилося… їх узагалі не існує! Такі установи просто відмінило законодавство. Тож, шановні, не біжіть із посвідченнями у соціальну аптеку. Вона ж така, як інші.

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...