Кабанів вирощують… мисливці!

Поділитися новиною

Дванадцять  диких кабанчиків, вирощених у Краснолуцькому лісництві представниками Гадяцького товариства мисливців та рибалок «Горизонт», спільно із Державним фондом лісового та мисливського господарства та Ландшафтним парком,  випустили у лісові масиви Римарівки, Гречанівки,  Розбишівки, Краснознаменки та Качанове. У такий спосіб небайдужі люди вже не перший рік намагаються підтримати оптимальну кількість диких тварин у лісах.

А ще вони борються з браконьєрами, доглядають за дикими тваринами влітку й підгодовують їх узимку. Дика тварина в природних умовах  – подібне побачиш не кожного дня. Розмножуються вони досить повільно, а смертність висока. Тому лише від людини залежить виживання окремих видів тварин.

Рішення створити сумісний  проект для відтворення диких тварин виникло рік тому. Хоча раніше також були спроби відтворення фауни – випускали рибу у річку Грунь. А цього року вирішили поповнити ще й лісові масиви молодими кабанчиками.  

«Дикий кабан – одна із найсильніших тварин нашого краю, – розповідає Олег Боцула, голова Гадяцького товариства мисливців та рибалок «Горизонт». – Це перші наші вихованці. Взагалі їх вирощено більше, але поки що спіймали 12 штук, віком до трьох місяців. Усі вони покліпсовані, тож надалі ми зможемо спостерігати за їх пересуванням лісовим масивом. Молодняк запускаємо туди, де є усі умови для належного проживання тварин. Сприятливий мікроклімат – у невеликому кварталі на  55 га, тут є болота, низини, є різнокормові дерева, також штучно створені кормові бази.

Часто запитують: для чого це потрібно? По-перше, це цивілізація, нові технології, нове життя. Людина потроху забирає життєвий простір у тварин, тому скільки забираємо,  стільки маємо й повертати.  Для багатьох людей мисливці – це винищувачі звіра, та це не так. Ми ставимо перед собою задачу – якщо хочемо добути одного звіра, значить маємо виростити двох. Це і є нашою глобальною метою».

Маленькі кабанчики радісно порозбігались  у різні сторони, щойно відчули запах свободи. Подякуємо ініціаторам за добрі починання. Відтепер треба взятися за добру справу усім разом і вести планомірну, обмірковану, копітку роботу по відновленню та множенню живого багатства природи  області, а значить, і країни в цілому.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...