Українці озброюються

Під час нашої розмови до кабінету завітав чоловік, щоб зареєструвати щойно придбану рушницю. «Отаку зброю мисливці беруть, – показує свою першу рушницю Андрій Довгаль, житель села Березова Лука. – Придбав виключно для полювання. З дитинства мріяв стати мисливцем».

Під час нашої розмови до кабінету завітав чоловік, щоб зареєструвати щойно придбану рушницю. «Отаку зброю мисливці беруть, – показує свою першу рушницю Андрій Довгаль, житель села Березова Лука. – Придбав виключно для полювання. З дитинства мріяв стати мисливцем».

Поділитися новиною

Під час нашої розмови до кабінету завітав чоловік, щоб зареєструвати щойно придбану рушницю. «Отаку зброю мисливці беруть, – показує свою першу рушницю Андрій Довгаль, житель села Березова Лука. – Придбав виключно для полювання. З дитинства мріяв стати мисливцем».   Останнім часом у нашій країні спостерігається справжній бум на придбання зброї, а саме мисливської. У міліції уже навіть почали жартувати, мовляв, кожен другий українець став мисливцем. Наприклад, у Києві за останній місяць попит на зброю збільшився у 10 разів. У Львівській області кількість реєстрованої зброї виросла більш ніж удвічі. Мешканці Тернополя також констатують зростання продажів у 2-3 рази. Статистика вказує на те, що останнім часом в Україні кількість охочих володіти вогнепальною зброєю загалом зросла втричі.

Звичайно, наш район не може рівнятися на великі обласні центри за кількістю реєстрації зброї. Та все ж цікаво було дізнатись, чи стали більше озброюватись і наші люди. На цю тему я поспілкувалась із старшим інспектором дозвільної системи Гадяцького РВ УМВС Олегом Ревегуком.

– Олеже Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, чи збільшилась кількість зареєстрованої зброї у нашому районі порівняно із минулими роками?

– Збільшення попиту на зброю зараз немає, видаємо дозволи у звичному режимі. Із початку цього року зареєстровано 18 одиниць зброї: 11 гладкоствольної і 7 нарізної. «Бум» був, коли солдати у нас стояли, більшість зброї зареєстровано саме у той час (брали переважно нарізну зброю – МКМ, АКС).

– Яку зброю найчастіше реєструють і з якою метою?

– Уся зареєстрована зброя – мисливська, тобто придбана для полювання. Купують переважно автомати Калашникова (бойова зброя, перероблена на мисливську). В основному, зброя ще старих запасів СССР, 1966–1970 роки. Дуже люблять наші мисливці зброю й іноземних виробників. Із метою самооборони зброю купують бізнесмени, наприклад, якщо возять із собою велику суму грошей або їздять по товар. Пістолети у нас не продаються, вони значаться як нагородна зброя. У Гадячі немає жодного власника нагородної зброї.

– А ціни залишились такі ж, як раніше, чи зросли разом із попитом?

– Зброя дуже подорожчала майже у двічі, як то кажуть: кому війна, а хто гроші цим заробляє. Наприклад, коли у березні набої калібру 7,62, які підходять до зброї на базі автоматів Калашникова та карабінів СКС, на Полтавщині можна було придбати трохи більше, як за 4 грн., то нині – майже 9 грн. за штуку. Є й дорожчі набої, аж по 18-20 грн.

– Розкажіть, будь ласка, хто має право на придбання зброї, і що потрібно для реєстрації?

– Правом придбання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливську нарізну зброю можна придбати з 25 років,  холодну та пневматичну зброю – з 18 років. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник повинен забезпечити належні умови її зберігання. Також для реєстрації доведеться витратити час на отримання довідки від нарколога і психіатра, довідки про відвідування курсів стрільби і поводження зі зброєю, рапорту від дільничного».

Отже, тільки маючи на руках дозвіл ГУ МВС, людина може звернутися в магазин і придбати  мисливську зброю. Але потрібно пам’ятати, що право на покупку травматичної зброї є тільки у працівників судів, правоохоронців, депутатів, журналістів і держслужбовців», – кажуть у міліції.


ПІСТОЛЕТ ПОШТОЮ. В Інтернеті ж щосили торгують не тільки дозволеною, а й забороненою – вогнепальною зброєю, причому дозвіл міліції продавці не вимагають. «У мене можна купити травматичну і бойову зброю без ліцензії. Доставка по Україні, Росії та СНД», – таке оголошення опублікував в Інтернеті продавець під ніком Baron Black.

Ціни від 2500 до 6000 гривень. Є два револьвери б/в, ціна – 2600 гривень.

Купівля зброї здійснюється тільки за передоплатою, через «віртуальні» гаманці, а сам пістолет доставлять… поштою. Відправлення поштою. Ви оплачуєте 30% від суми, а повну вартість – після отримання посилки. При наявності дозволу на володіння зброєю можлива передача з рук у руки. Можна також допомогти і з отриманням дозволу на володіння однією одиницею зброї. Це буде коштувати близько 2 тисяч гривень.

У міліції попереджають, що така торгівля незаконна і тягне за собою до 5 років позбавлення волі як для продавця, так і для покупця без ліцензії.

В іншому ж випадку, кримінальний кодекс України передбачає до 7 років позбавлення волі за незаконне зберігання, носіння та використання зброї.

Оксана Кириченко                                                                                       

LIVE OFFLINE
track image
Loading...