Пільги дітям-сиротам при навчанні у вищих навчальних закладах

Пільги дітям-сиротам при навчанні у вищих навчальних закладах

Пільги дітям-сиротам при навчанні у вищих навчальних закладах

Поділитися новиною

Пільги дітям-сиротам при навчанні у вищих навчальних закладахЗаконодавство України гарантує низку пільг і допомог дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, у тому числі й при навчанні у вищих навчальних закладах.

Згідно із законодавством абітурієнти зазначеної категорії приймаються до навчальних закладів державної і комунальної форми власності поза конкурсом.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років, а при продовженні навчання – до 23 років, мають право на повне державне забезпечення в навчальних закладах.

У разі коли такий учень або студент є прийомною дитиною чи дитиною-вихованцем дитячого будинку сімейного типу, він за вибором може  бути  зарахований  на  повне  державне  утримання або йому продовжується виплата соціальної допомоги як дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування.

При вступі на навчання до професійно-технічних та вищих навчальних закладів дітям даної категорії має видаватися безоплатно за рахунок коштів тих закладів, які вони закінчили, комплект нового одягу і взуття на суму не менш як 12 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (нині це 204 гривні).

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи із їх числа звільняються від плати за навчання в державних і комунальних навчальних закладах усіх рівнів. При цьому, до закінчення відповідних навчальних закладів їх забезпечують безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м’яким інвентарем за нормами, установленими для вихованців шкіл-інтернатів, а також обідами та гуртожитком. Студентам цієї категорії виплачують стипендію у розмірі, який на 50 відсотків перевищує розмір стипендії у відповідному ВНЗ, а також 100% заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та практики. Також студентам вузів із числа дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування та тим, які в період навчання від 18 до 23 років залишились без батьків, щорічно надають матеріальну допомогу у розмірі не менш як 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (136 гривень). Крім того, допомогу на придбання навчальної літератури (щорічно до закінчення навчання).

Під час своїх канікул учні професійних навчально-виховних закладів і студенти вищих навчальних закладів – колишні вихованці дитячих будинків і шкіл-інтернатів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, – можуть перебувати у зазначених закладах із безплатним проживанням і харчуванням. У тому разі, коли особа має намір під час канікул відвідати заклад чи сім’ю, де вона виховувалася, їй виплачуються (за нормами службових відряджень) добові за час перебування в дорозі (туди і назад) та вартість проїзду залізничним, водним, міжміським автомобільним транспортом.

У Постанові Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 року № 226 (із змінами) йдеться про державну підтримку дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування після закінчення вищих навчальних закладів. Зокрема, при працевлаштуванні їм видається одяг і взуття на суму не менш як 16 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За бажанням випускникам навчальних закладів може бути виплачена грошова компенсація у розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття. Також має видаватися одноразова грошова допомога в розмірі шести прожиткових мінімумів (для дітей віком до 18 років у 2014 році ця сума становить 7716 гривень).

Також дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку виплачується одноразова грошова допомога. Розмір такої допомоги щороку встановлюється Кабінетом Міністрів України. У 2014 році її розмір становить 1810 гривень. У разі неотримання з будь-яких причин дитиною одноразової допомоги в установлений строк вона може бути виплачена протягом трьох років.

Людмила Олексієнко, провідний спеціаліст Гадяцького районного управління юстиції

60 коментарі до “Пільги дітям-сиротам при навчанні у вищих навчальних закладах

  1. Я сирота! У 2008 році, я вступила на 1 курс ВНЗ! У 2013 році я отримала диплом-бакалавра! І одразу ж вступила в той же вуз на 6 курс-магістратуру! Я хочу дізнатися, коли я закінчувала бакалаврат, я повинна була отримати одноразову допомогу чи ні? І по закінченні магістратури, я її отримаю, і в якому розмірі??? Допоможіть дізнатися!

  2. Доброго часу доби!
    Допоможіть будь ласка,!
    Я , із чисел “дітей-сиріт”, навчаюся на 2-му курсі ВНЗ, мені виповнилося 23 роки , чи буду я отримувати підвищену стипендію?

  3. Добрый день,в июне закончил НПУ им. Драгоманова ,получил диплом бакалавра,но в июле снова поступил на 5й курс,специалист.
    Скажите пожалуйста , должен бы я получить хоть какуе-то финансовую помощь по окончанию 4го курса?последняя стипендия была 25.06,то есть два месяца назад.мне 21 год
    Помогите пожалуйста,в то месяц без денег и еще кредит на шее(

  4. Доброго Дня! при закінченні ВНЗ діти із числа сирот та позбавлених батьківского права при умові працевлаштування отримують одноразову грошову допомогу в розмірі не менше як 6 прожиткових мінімумів та одяг і взуття на суму не менш як 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян!

    в обещем если ті закончил(ла) 4 или 5 ті должна официально устроится на роботу принести в службу працевлаштування довідку про трудоустройство довідку ДПА паспорт и написать заяву! и тогда тебе виалатят помощь!

  5. Доброго дня! підкажіть будь-ласка, чи можу я отримати допомогу зараз якщо університет закінчила у 2012 році, і працевлаштована була теж у 2012 р. Є якийсь термін подачі документів?

  6. Добрий день,скажіь будьласка я навчаюся на 4 курсі майже випускниця яку грошову допомогу я оримаю після закінчення, я диина-сирота ,і ще якщо я їду на роботу зразу після закінчення також яку допомого я можу отримати і коли,і які документи потрібні для цього і куди їх здавати?????

  7. Я дитина сирота навчаюсь на 1 курсі училища. Пропустила 3 тижні по причині хвороби , спраки немає. Адміністрація погрожує відрахуванням. Чи можливо це? Якщо ні, то на які нормативно-правові акти я можу ссилатися?

  8. привіт.Я навчаюся на 3 курсі в училищі і рахуюся сиротою…вже пів року не відвідую навчання тому.що мені не хватає грошей які мені виплачує заклад це 850 грн і за ці гроші я повинна і вдітись і мати їсти на цілий місяць і заплатити за комунальні послуги тих грошей мені зовсім не хватає і була змушина піти на роботу щоб хоть якось давату тому раду..але час від часу появляюся там при необхідності…іза того що я не хожу на навчання навчальний заклад написав на мене заяву у райвідділ що я безвісті пропала томущо не виходжу на звязок….чи має право училище так поступити не лекше їм виключити мене з училища та не давати стипендію мені 20 років я вже повнолітня .якщо я далі не буду ходити на навчання чим мені загрожує ця заява в райвідділі?..

  9. Добрий день,я сирота і закінчую 4 курс технікуму та дізнався про виплату при випуску,якщо я подам документи щоб їх отримати,а сам далі буду вступати,у закладі в якому я буду вчитися мені будуть платити степендію????

  10. Доброго дня. я сирота. закінчила 4 курс ВНЗ,зараз хочу йти на 5й курс-спеціаліста..але мені кажуть що на державну форму я не маю ніяких пільг..бо мені 22 роки. підскажіть будь ласка..

  11. доброго дня!
    я сирота вступила самостійно на магістратуру, мені 22роки, але 1 вересня виповнюється 23, чи продовжать мені повне державне забезпечення???

  12. [quote name=”Аліна”]Доброго дня. я сирота. закінчила 4 курс ВНЗ,зараз хочу йти на 5й курс-спеціаліста..але мені кажуть що на державну форму я не маю ніяких пільг..бо мені 22 роки. підскажіть будь ласка..[/quote]
    ти не маєш права на пільги не тому що тобі 22, а тому що законом України відмінили пільги на вступ спеціаліста і магістра…

  13. [quote name=”Егор”]Добрий день,я сирота і закінчую 4 курс технікуму та дізнався про виплату при випуску,якщо я подам документи щоб їх отримати,а сам далі буду вступати,у закладі в якому я буду вчитися мені будуть платити степендію????[/quote]
    Так! Будешь, якщо зарахують на навчання і тобі ще не виповнилося 23 , будеш перебувати на повному державному забезпечення (стипендія, харчування, на літературу, на одяг, матеріальна допомога-136 грн)

  14. [quote name=”христина”]привіт.Я навчаюся на 3 курсі в училищі і рахуюся сиротою…вже пів року не відвідую навчання тому.що мені не хватає грошей які мені виплачує заклад це 850 грн і за ці гроші я повинна і вдітись і мати їсти на цілий місяць і заплатити за комунальні послуги тих грошей мені зовсім не хватає і була змушина піти на роботу щоб хоть якось давату тому раду..але час від часу появляюся там при необхідності…іза того що я не хожу на навчання навчальний заклад написав на мене заяву у райвідділ що я безвісті пропала томущо не виходжу на звязок….чи має право училище так поступити не лекше їм виключити мене з училища та не давати стипендію мені 20 років я вже повнолітня .якщо я далі не буду ходити на навчання чим мені загрожує ця заява в райвідділі?..[/quote]
    А те що тобі ні на що не вистачає-брехня. бо ти перебуваєш на повному державному забезпеченні, тоб то в навчальному закладі тобі надають харчування, стипендію, забезпечують житлом и.т.д

  15. Доброго часу! я сирота, у квітні мені виповниться 23 роки, чи буду я отримувати таку ж стипендію, як і раніше чи її зменшать/відмінять ?? І чи отримаю я соц.виплату в кінці навчання??. Дякую

  16. Шановні! Поясніть, будь-ласка, чи може дитина-сирота, що навчається на денній формі у ВНЗ втратити свої пільги та виплату стипендії через одруження, якщо ще не має 23 років? На якій основі можна відстояти своє право на соціальну допомогу і як вчинити, якщо відмовляють?

  17. Доброго дня!Підскажіть будь-ласка,я подала документи у ВНЗ про перебування на біржі як та,що шукає роботи після закінчення університету,щоб мені’виплатили підйомні грошові кошти.Через який саме час’ці кошти отримаю?Адже маю право згідно Закону України.

  18. Доброго дня! В мене така ситуація: мені 25 років, я навчаюся на п,ятому курсі в державному університеті на стаціонарі; нещодавно я стала сиротою. В мене є кілька питань: по-перше – чи повинні мені видати довідку, що я сирота, а по-друге: чи передбачаються для мене якісь пільги в університеті??
    Дякую!

  19. Доброго дня Маргарито! А пiльги для дiтей сирiт залишились? Для вступу в ВНЗ.

  20. [quote name=”Володимир”]Доброго дня Маргарито! А пiльги для дiтей сирiт залишились? Для вступу в ВНЗ.[/quote]
    Доброго! Наразі пільги є, після мого дня народження я вже не зможу ними скористатися для вступу, це вже точно. А от чи буду я отримувати стипендію останні три місяці навчання-:не знаю.

  21. Я сирота закінчую 4-ий курс технікуму, дізнався про виплату при випуску.Хотів би дізнатися розмір цієї суми на сьогоднішній дунь?

  22. син учиться на 1-му курсі мед училища, на платній основі, Тепер у нього виявили 4ст сколіозу, і положено інвалідність. Чи переведуть його з платної на безоплатну і чи положено стипендію

  23. Скажіть будь-ласка чи залишилися пільги дітям сиротам до вступу внз на сьгоднішній день?

  24. [quote name=”лена”]Скажіть будь-ласка чи залишилися пільги дітям сиротам до вступу внз на сьгоднішній день?[/quote]
    ні, ці пільги відмінені КабМіном у 2015 році.

  25. [quote name=”Галина”]син учиться на 1-му курсі мед училища, на платній основі, Тепер у нього виявили 4ст сколіозу, і положено інвалідність. Чи переведуть його з платної на безоплатну і чи положено стипендію[/quote]
    Якщо вашого сина переведуть с контрактної на бюджетну форму навчання, у випадку, якщо з’явиться бюджетне місце (когось відрахують), тоді можна домовитись з деканатом про перевід. Виплата буде складати: сума стипендіїї (800 грн, приблизно)+9% від суми стипендії=сума стипендіїї вашого сина. У випадку, якщо на контрактній формі, то стипендія не буде виплачуватися.

  26. Дитина,позбавлена батьківського піклування навчалась на 1 курсі вищу.Не змогла закінчити цей курс,хоче вступити до другого вищу. Влітку їй виповнюється 18 років. З вересня ,
    вона починає навчатися в другому вищі. Чи збережеться соціальна допомога на час навчання?

  27. Какие льготы у детей-сирот при проживании в общежитии ВУЗов? Правда ли, что они не платят за проживание? Если можно ссылку на закон.

  28. [quote name=”Светлана”]Какие льготы у детей-сирот при проживании в общежитии ВУЗов? Правда ли, что они не платят за проживание? Если можно ссылку на закон.[/quote]
    Светлана, ссылка на закон вам не нужна, т.к. я сам сирота и могу подтвердить со 100% вероятностью, что студенты-сироты имеют право бесплатно проживать в общежитиях. предоставлены от вузов. Более того, если в общежитиях есть очередь на поселение, то сирот без очереди заселяют, обычно.

  29. Спасибо, Максим. И еще вопрос, если Вы в курсе, при поступлении на контракт- сироты не платят деньги? И как насчет помощи или стипендии при этом? Заранее благодарю.

  30. Син курсант 1 курсу,отримує підвищену стипендію -281грн. Допомогу прийомним батькам і грошове забезпечення припинили виплачувати – чи правомірно це?

  31. [quote name=”Олена”]Син курсант 1 курсу,отримує підвищену стипендію -281грн. Допомогу прийомним батькам і грошове забезпечення припинили виплачувати – чи правомірно це?[/quote]
    Йому лише 17р.

  32. Яка стипендія в коледжі дитині сироті 18+

  33. Доброго я з числа дітей сиріт закінчувала 3 курс але мене відрахували з ВНЗ мені 20 років чи буде мені якась допомога і чи можна щось зробити для того щоб отримувати хоч якусь допомогу. Прошу допоможіть….

  34. Доброго дня! У червні студент-сирота отримав диплом бакалавра. Потім він подав документи на продовження навчання на 5 курс, але наказу на зарахування ще немає (студент буде зарахований на бюджет). Студенту днями виповнилося 23 роки. Чи має він право на соціальні пільги?

  35. [quote name=”Ольга”]Доброго дня! У червні студент-сирота отримав диплом бакалавра. Потім він подав документи на продовження навчання на 5 курс, але наказу на зарахування ще немає (студент буде зарахований на бюджет). Студенту днями виповнилося 23 роки. Чи має він право на соціальні пільги?[/quote]
    Якщо я не помиляюсь, то він має таке право. Але вам потрібно уточнити це у бугалтерії, у відділі соц.захисту внз та у деканаті. Мені здається, що він повинен бути зарахований наказом ректора офіційно до моменту настання 23 років. Але в цьому моменті можу помилятися.

  36. Добрий день! Скажіть будь ласка, я стала круглою сиротою в 20 років, навчаюся у ВУЗі, мені не дають стаус сироти, у відділі опіки. Це законно?

  37. [quote name=”Вікторія”]Добрий день! Скажіть будь ласка, я стала круглою сиротою в 20 років, навчаюся у ВУЗі, мені не дають стаус сироти, у відділі опіки. Це законно?[/quote]
    Статус “дитина-сирота” надається дітям до 18 років. Цей статус тобі і не потрібен. Дізнайся лише в бугалтерії та деканаті ВУЗу, які документи потрібні для того, щоб держава взяла на себе забовязання про твоє повне державне утримання. Розмір стипендії та допомоги, в середньому, складає 4000 грн від ВУЗу.

  38. [quote name=”Вікторія”]Добрий день! Скажіть будь ласка, я стала круглою сиротою в 20 років, навчаюся у ВУЗі, мені не дають стаус сироти, у відділі опіки. Це законно?[/quote]
    4000 гривень в місяць.

  39. мені нараховують лише 1989,99 грн у ВУЗі.

  40. ДОБРОГО ДНЯ СКАЖІТЬ БУДЬЛАСКА ЯКІ ВИПЛАТИ ОТРИМАЕ ДИТИНА ПОЗБАВЛЕНА БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ ЯКА ЗНАХОДИТЬСЯ ПІД ПІКЛУВАННЯМ ЯКА В ЦЬОМУ РОЦІ ЗАКІНЧИЛА 9 КЛАСІВ ТА ВСТУПИЛА ДО КОЛЕДЖУ?

  41. Доброго дня! Я хотіла запитати.Якщо мені не має 18 років і я сирота навчаюсь в мед . університеті мені повині платити державну допомогу та за харчування???

  42. [quote name=”Дарья”]Я сирота! У 2008 році, я вступила на 1 курс ВНЗ! У 2013 році я отримала диплом-бакалавра! І одразу ж вступила в той же вуз на 6 курс-магістратуру! Я хочу дізнатися, коли я закінчувала бакалаврат, я повинна була отримати одноразову допомогу чи ні? І по закінченні магістратури, я її отримаю, і в якому розмірі??? Допоможіть дізнатися![/quote]
    [quote name=”Дарья”]Я сирота! У 2008 році, я вступила на 1 курс ВНЗ! У 2013 році я отримала диплом-бакалавра! І одразу ж вступила в той же вуз на 6 курс-магістратуру! Я хочу дізнатися, коли я закінчувала бакалаврат, я повинна була отримати одноразову допомогу чи ні? І по закінченні магістратури, я її отримаю, і в якому розмірі??? Допоможіть дізнатися![/quote] вы получили ответ? у меня сейчас такая же самая ситуация

  43. Шановні – із усіма вашими питаннями просимо звертатись до Гадяцького районного управління юстиції

  44. добрый вечер! подскажите пажалуйста, если я поступила в университете в 22 года как сирота, а после 23 мне должны платить стипендию?????????

  45. [quote name=”Марія”]добрый вечер! подскажите пажалуйста, если я поступила в университете в 22 года как сирота, а после 23 мне должны платить стипендию?????????[/quote]
    Вам будут выплачивать стипендию, пока не закончите учиться, до конца 4 курса. Сдесь главное, чтобы Вы поступили на первый курс до 23 лет.

  46. Я круглый сирота и мне уже исполнилось 18 лет, учусь на дневном отделении универстета. По результатам зимней сессии 2017 года у меня одна задолженность, в результате которой мне не будут платить социальную стипендию. Могу ли я расчитывать на социальную выплату, кроме пенсии по потере кормильца. И если да, то где ее оформить. Спасибо за ответ.

  47. [quote name=”Павел”]Я круглый сирота и мне уже исполнилось 18 лет, учусь на дневном отделении универстета. По результатам зимней сессии 2017 года у меня одна задолженность, в результате которой мне не будут платить социальную стипендию. Могу ли я расчитывать на социальную выплату, кроме пенсии по потере кормильца. И если да, то где ее оформить. Спасибо за ответ.[/quote]
    Управління соціального захисту населення (УПСЗН) буде вам виплачувати соціальну стипендію всім сиротам, а не ВУЗ, як раніше. Вам потрібно звернутися соц. захист вузу та уточнити перелік документів, який потрібно подати та підтвердити, що ви є сиротою, ще раз. Це потрібно зробити до кінця лютого місяця, інакше, Вам не буде нараховуватися стипендія взагалі. Це стосується всіх дітей-сиріт (з заборгованостями чи без). Стипендії вас ніхто не лишить, в березні місяці вам буде виплачено стипендію за три місяці 2017 року.

  48. Доброго дня! Я хочу поступати в ДУТ, і хотів дізнатися чи є якісь пільги при поступленні в данний університет?? А також в Університет ім. Поплавського? на Програмування

  49. Доброго дня! Я хочу поступати в ДУТ, і хотів дізнатися чи є якісь пільги при поступленні в данний університет?? А також в Університет ім. Поплавського? на Програмування. Я лишений батьківських прав!

  50. [quote name=”Ростислав”]Доброго дня! Я хочу поступати в ДУТ, і хотів дізнатися чи є якісь пільги при поступленні в данний університет?? А також в Університет ім. Поплавського? на Програмування. Я лишений батьківських прав![/quote]
    льготы при поступлении отсуствуют. при условии, что ты поступишь, тебе будет хорошая стипендия.

  51. Доброго дня) я сирота , навчаюся і отримую стипендію. Хочу дізнатися чи буду я отримувати стипендію ящо офіційно працевлаштуюся?

  52. [quote name=”Максим”]Доброго дня) я сирота , навчаюся і отримую стипендію. Хочу дізнатися чи буду я отримувати стипендію ящо офіційно працевлаштуюся?[/quote]
    Максим, вы будете получать стипендию. Для этого вам нужно брать “свободное посещение в деканате”, либо в устной форме договариваться с преподавателями, что Вы не будете посещать их пары. При этом у вас не должно быть долгов и закрывать полностью текущие сессии.

  53. Доброго дня. я вже навчався у ПТУ і отримував допомогу від держави. І я знову хочу поступити на навчання у «Центр професійної освіти технологій та дизайну м. Києва»
    Якщо я поступлю чи буду я знову отримувати допомогу від держави мені 19 років статус круглої сироти.

  54. [quote name=”Віталій Олександрови”]Доброго дня. я вже навчався у ПТУ і отримував допомогу від держави. І я знову хочу поступити на навчання у «Центр професійної освіти технологій та дизайну м. Києва»
    Якщо я поступлю чи буду я знову отримувати допомогу від держави мені 19 років статус круглої сироти.[/quote]
    якщо ти будеш навчатися на бюджеті, то так.

  55. действует ли льгота при поступлении в магистратуру для сирот?? И если сироту зачислили на контракт в магистратуру, положены ли социальные выплаты??

  56. [quote name=”yuraball”]действует ли льгота при поступлении в магистратуру для сирот?? И если сироту зачислили на контракт в магистратуру, положены ли социальные выплаты??[/quote]
    льготы при поступлении отсуствуют. некоторые частные вузы предоставляют сиротам бесплатное обучение (например, Украинский католический университет, г. Львов). Если ты поступил на контракт в государственный вуз, то нужно поговорить с ректором о возможности перевода на бюджет. Некоторых переводят спустя год после обучения на контрактной форме. везде свои “правила”, возможно ректор выбъет тебе место и тебя переведут на бюджет.

  57. Доброго дня..як взнати яка сума стипендії в училищі для круглої сироти?

  58. Я напів-сирота. Батько помер 2014 року, зараз мені 17. Чи маю я можливість вступити до ВНЗ на державну форму навчання?

  59. [quote name=”Катя”]Я напів-сирота. Батько помер 2014 року, зараз мені 17. Чи маю я можливість вступити до ВНЗ на державну форму навчання?[/quote]
    при успішній здачі зно, у вас є можливість поступити на конкурсній основі. пільг під час та після вступу немає.

  60. Я поступила на магистратуру а бюджет, мне 24 года. Подскажите социальной помощи должны выплачивать или нет?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...