Компенсація додаткових витрат на оплату комунальних послуг

Поділитися новиною

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

Урядом упроваджується нова програма соціальної підтримки найменш захищених верств населення при оплаті житлово-комунальних послуг – компенсація додаткових витрат на оплату комунальних послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 року № 83 передбачено, що сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, матимуть право на отримання компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв’язку із підвищенням цін і тарифів на послуги. Ця постанова набуває чинності з 1 липня 2014 р.

Таким чином, зазначені сім’ї не будуть платити більше, ніж платили до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію.

Для визначення права на компенсацію сім’я має порахувати свій середньомісячний дохід і порівняти його з величиною прожиткового мінімуму сім’ї.

Прожитковий мінімум сім’ї розраховується як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення.

Інформуємо про встановлені розміри прожиткових мінімумів (з 1 січня 2014 року):

для дітей віком до 6 років – 1032 грн.;

для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 грн.;

для працездатних осіб – 1218 грн.;

для осіб, які втратили працездатність (пенсіонери, інваліди) – 949 грн.

Для прикладу: У житловому приміщенні зареєстровані чоловік, дружина та двоє неповнолітніх дітей (одна дитина віком до 6 років, а інша – від 6 до 18 років). Середньомісячний сукупний дохід сім’ї становить 3250 грн. на місяць (заробітна плата дружини – 2500 грн, допомога по безробіттю чоловіка – 700 грн., дохід від земельної ділянки – 50 грн.). Прожитковий мінімум для даної сім’ї становить 4754 грн. (1218 грн. х 2 особи + 1286 грн. + 1032 грн.). Отже, дана сім’я має право на компенсацію, оскільки її дохід менший за прожитковий мінімум для сім’ї.

Для призначення компенсації до відділу грошових виплат та компенсацій управління соціального захисту населення необхідно надати:

1. Заяву.

2. Довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб.

3. Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку).

Доходом сім’ї вважаються: нарахована заробітна плата, інші грошові виплати, які мають систематичний характер, стипендії, пенсії, допомога, доходи від підприємницької діяльності, матеріальне забезпечення на випадок безробіття, доходи від здавання житлового приміщення (будинку) у найм або в оренду, натуральна оплата праці, суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків, одержані аліменти, фактичний заробіток осіб, які працювали у фізичних осіб (при цьому натуральна частина заробітної плати цих осіб також включається до їх сукупного доходу), доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, сінокосіння, випасання худоби та земельної частки (паю), виділеної внаслідок розпаювання землі, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, інші доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства. Довідки про розмір отримуваних доходів подаються за попередні шість місяців перед місяцем звернення.

Компенсація надаватиметься у безготівковому вигляді і щомісяця перераховуватиметься підприємствам, що надають комунальні послуги.

Компенсацію не отримають сім’ї, які одержували і будуть одержувати житлові субсидії, оскільки вони продовжуватимуть сплачувати 10% або 15% своїх доходів.

Отримати більш детальну інформацію з питань призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги можна в управлінні соціального захисту населення за телефоном 3-14-82 або за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 36.

Прийом громадян здійснюється щоденно (крім вихідних): понеділок, вівторок, середа, четвер – з 8.00 до 17.15; п’ятниця – з 8.00 до 16.00. Для запобігання черг проводиться попередній запис громадян на прийом по талонах (для міського населення).

В. Тарасенко, начальник управління соціального захисту населення, Гадяцької райдержадміністрації

LIVE OFFLINE
track image
Loading...