Солодка професія

Солодка професія

Солодка професія

Поділитися новиною

Солодка професіяДень кондитера

Професії Любові Новікової можна позаздрити. Все життя насичене ароматами кухні – від ситних пахощів м’яса і до пронизливих ноток солодких смаколиків. У її руках народжуються найсмачніші страви одного з місцевих кафе та пекарні, а від тортів і пасок у захваті пів району. А ще вона святкує два професійних свята – день кухаря і день кондитера. Тож саме з нагоди «солодкого» свята, яке відзначається 3 травня, ми зустрілися з майстринею смачненького.

Любов Новікова закінчила Кременчуцьке професійне училище. Була кухарем. А потім, працюючи в кафе, а разом і пекарні – взялася за десерти. Торти, короваї, солодкі пироги, ватрушки, булочки та печиво – над чим тільки не чаклували умілі руки жінки. 

Любов успадкувала талант смачно готувати від мами та бабусі, ще й тітка кухарем все життя у школі пропрацювала.

«Як заміж виходила, то вже все вміла готувати. А тепер одинадцятирічній онучці секрети передаю. Вона також мріє стати кухарем. І син любить готувати, і невістка. У неї на кожне свято новий салат», – розповідає жінка.

Сама Любов Новікова також полюбляє солоденьке, хоча зізналася, що намагається обмежувати себе, бо ласощі дають про себе знати.

Нині в асортименті пекарні, в якій працює кухарка, близько 10 тортів. А починали, говорить, із двох найпростіших – «Наполеона» та «Рижика». Потім додали крему – і з’явилася «Райська насолода», цей торт, до речі, досі не втрачає популярності.

«…Хоч ми й поновили асортимент, додавши «Лимонний бриз» та «Клубничний рай», – продовжує Любов Новікова.  

А улюблений, зізнається, – «Тірамісу».

Серед найвибагливіших замовлень, говорить Любов Новікова, дитячі  — виготовляють торт у вигляді машинки чи ляльки Барбі. Пік майстерності місцевого кондитера — весільні торти та паски.

«Секрет нашої паски в тому, що вона вистояна. Якщо зразу після приготування їсти, то вона не така смачна. А вже як трішки постоїть, то смачнішої немає. Щороку удосконалюємо – додаємо цукати та прикрашаємо по-новому. А ще дотримуємося давніх перевірених традицій – весь негатив чи поганий настрій залишаємо вдома, бо не тісто зійде. Так само ж із пирогами», – говорить Любов Новікова.

Серед вишуканих страв кухарки м’ясо по-царськи, а також картопля по-французьки.

Хоча кондитерська справа і солодка та приваблива, але не менш і вибаглива.

«До всього треба свій підхід. Але я думаю, якщо людині дано, то страви завжди будуть бездоганні. От буває одну й ту 5 людей приготує, і кожна з них по-своєму смакує», – продовжує жінка.

Поговоривши, фотографуємо Любов Новікову з тортом-новинкою під назвою «Клубничний рай» і проводжаємо на кухню, де вже на неї зачекалися дівчата-практикантки з аграрного училища. І знову поринає кухар-кондитер у царство духмяних пахощів, які доносяться на всю околицю, так і спокушають покупця підсолодити життя. 

Олена Козаченко

Фото Оксани Кириченко


 

Фірмовий рецепт від шеф-кухаря:

Картопля по-французьки  

Спочатку відбиваємо балик. Кладемо картоплю на низ, щоб м’ясо не пригоріло. Потім поливаємо сметаною. Потім зверху кладемо балик, тоді знову поливаю сметаною. Тоді цибулю кільцями, потім знову сметани. І посипаємо тертим сиром. І все це ставимо в духовку та підливаємо бульйоном, щоб усе протушкувалося. Смачного!

Рулет із лаваша

Беремо лаваш, кладемо червону рибу, потім додаємо майонез і свіжий огірок. Потім знову лаваш, потім огірок. І тоді закручуємо. Кладемо на ніч в холодильник. Уранці ріжемо і смакуємо.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...