Про що говорили у РДА

Про що говорили у РДА

Про що говорили у РДА

Поділитися новиною

Про що говорили у РДАБорги, сільські голови «он –лайн» та боротьба з подорожанням газу

У минулий четвер відбулася перша апаратна нарада у нового голови райдержадміністрації – у звичному режимі, але з новими ідеями і новими обличчями. Так керівник району представив своїх заступників, які вже приступили до виконання обов’язків, хоча офіційно ще не призначені (цей процес, як пояснили, досить тривалий). Та все ж завісу привідкрили – претенденти (саме так їх назвали)  на місце першого заступника Іван Волощук, на крісло другого – Сергій Бондаренко. 

«Дірки в бюджеті»

Розпочали нараду з озвучення заборгованості, в цифрах. Про фінансовий стан району доповідала заступник начальника управління — начальник бюджетного відділу В.Шийка. 

Тож,  «станом на 10 квітня 2014 року по загальному фонду зведеного бюджету району  в управлінні Державної казначейської служби України, у Гадяцькому районі, були зареєстровані фінансові зобов’язання в сумі 11303,4 тис. грн., в тому числі по районному бюджету 10109,8 тис. грн. Із загальної суми заборгованості на реєстраційних рахунках  в управлінні Державної казначейської служби знаходились кошти в сумі 1035,8 тис. грн. ( по райбюджету-106,3 тис. грн.)

На оплату праці і нарахування на заробітну плату зареєстровано кошти в сумі 2855,6тис.грн., це кошти авансових проплат, за квітень 2014 року, термін оплати яких, на 10 квітня, ще не настав.

Заборгованість за товари і послуги 2857,8тис.грн. (районний бюджет-2108,0 тис. грн.), в тому числі:

за предмети, матеріали, обладнання та інвентар — 957,1 тис. грн. (в тому числі райбюджет — 618,4 тис. грн.);

за медикаменти та перев’язувальні матеріали — 99,3тис.грн. зазначена сума по районному бюджету;

за продукти харчування — 144,5 тис. грн. (в тому числі рай бюджет-87,0 тис. грн.);

за оплату послуг (крім комунальних) — 893,0 тис. грн. (в тому числі рай бюджет-577,8 тис. грн.);

видатки на відрядження — 278,6 тис. грн. (в тому числі рай бюджет-250,5 тис. грн.);

оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 88,5 тис. грн. (в тому числі рай бюджет — 79,4 тис. грн.);

окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до бюджету розвитку-396,8 тис. грн. (в тому числі рай бюджет —395,6 тис. грн., з них утримання центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги — 393,4 тис. грн.).

Заборгованість по одержувачах коштів становила – 285,1тис.грн. (в тому числі райбюджет-180,3 тис. грн. – це ветеранська організація, фонд підтримки підприємництва, інформаційний центр «Регіон», РО ВФСТ «Колос», редакція газети «Гадяцький вісник»). По виплатах на соціальне забезпечення населення заборгованість становила — 5267,9тис.грн.-з них  видатки на оплату пільг -3202,2тис.грн. та субсидій-2016,0тис.грн. зазначені видатки здійснюються  за рахунок субвенцій із державного бюджету. В загальній сумі заборгованості, яка склалась на звітну дату 46,2% становить заборгованість по субвенціях з державного бюджету.

По інших поточних видатках загального фонду місцевих бюджетів заборгованість становила —37,0тис.грн.(райбюджет-18,4 тис. грн.).

По органах місцевого самоврядування заборгованість склалась в сумі 600,0 тис. грн., з них на реєстраційних рахунках знаходилось-346,2тис.грн.

По установах освіти -2865,4 тис. грн., на реєстраційних рахунках-323,5 тис. грн.

По установах охорони здоров’я – 1187,9 тис. грн., на реєстраційних рахунках-13,0 тис. грн.

По соціальному захисту і соціальному забезпеченню заборгованість становила 5443,3тис.грн.

По благоустрою міст і сіл заборгованість становить — 158,7 тис. грн. в тому числі не проплати казначейської служби 122,7 тис. грн.

На 10 квітня 2014 року заклади культури мали заборгованість в сумі 540,9 тис. грн., на реєстраційних рахунках — 183,2 тис. грн.

По фінансовій підтримці газети «Гадяцький вісник» — 95,1тис.грн., по фізичній культурі та спорту —79,2 тис. грн.

По землеустрою — 56,3тис.грн. непроплати — 24,0тис.грн. Заборгованість по компенсаційних виплатах  за пільговий проїзд  — 46,1тис.грн. за рахунок субвенції з державного бюджету.

По Ландшафтному парку «Гадяцький» заборгованість  — 17,2тис.грн.,з них через непроплати 8,1 тис. грн.

На звітну дату заборгованість по закладах охорони здоров’я, що виникла в попередні роки складає 152,2 тис. грн.

Аналізуючи заборгованість загального фонду слід відзначити, що 89,4 % в загальній сумі становить заборгованість районного бюджету.

Станом на 10 квітня 2014 року по інших коштах спеціального фонду бюджетів району заборгованість становила — 2401,2тис.грн. в тому числі по районному бюджету 359,2 тис. грн. Зазначена заборгованість спеціального фонду виникла через непроплати в управлінні Державної казначейської служби України, у Гадяцькому районі. У зазначеній заборгованості лічиться заборгованість за придбані предмети довгострокового користування в сумі 252,8 тис. грн., заборгованість по капітальному будівництву — 49,3 тис. грн., по капітальному ремонту — 248,9 тис. грн., по реконструкції та реставрації об’єктів — 191,0тис.грн., по капітальних трансфертах підприємствам, установам, організаціям — 924,2 тис. грн.

Зазначена ситуація з заборгованістю місцевих бюджетів  склалася в зв’язку  з

• невиконанням за 1 квартал 2014 року доходної частини бюджету власні надходження по зведеному бюджету виконані на 87,8% недоотримано — 2081,9 тис. грн. (не виконали план по доходах районний бюджет, міський та 11 сільських (Біленченківка, Бобрик, В. Будища, Вельбівка, Гречанівка, Лютенька, Мартинівка, Плішивець, Розбишівка, Середняки та Ціпки) Із 15 видів податків, які надійшли до загального фонду не виконано   один, а саме податок на доходи фізичних осіб  (план – 13463,9 тис. грн., факт – 10696,0 тис. грн., виконання складає 79,4 %).  Причиною  невиконання є – несвоєчасна виплата заробітної плати працівникам нафтогазового комплексу (Філія БУ «Укрбургаз» ПАТ «Укргазвидобування», філія  ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ  «Укргазвидобування», філія БМР «Укргазпромбуд» ПАТ «Укртрансгаз».)

• за 1 квартал 2014 року дотація вирівнювання з державного бюджету у повному обсязі була дофінансована лише 10 квітня, сума недофінансування становить 1700,4 тис. грн., (станом на 23.04.2014 року від квітневої суми дотації надійшло лише 25,3%(план квітня-5365,1тисгрн., надійшло 1360тис.грн., недофінансовано-4005,1 тис. грн.)

• несвоєчасно надходять кошти субвенцій, з державного бюджету

• одна з головних причин заборгованості  по управлінню Державної казначейської служби проходять проплати лише захищених видатків, тобто навіть  ті бюджети, які мають кошти на рахунках не можуть погасити заборгованість».

 

Економ-ідея пального для сільських голів

З метою економії коштів на транспортні витрати, планують запровадити наради он-лайн. Це нововведення ще будуть вивчати, але думку вже озвучили на апаратній нараді.

Олексій Матюшенко: «Це все робиться для того, щоб голови сільських рад більше займалися роботою, а не їздили на зустрічі і витрачали паливо. Тим більше при нинішній ціні 15 гривень за літр бензину, ви не на накатаєтеся!».

ВікторЛоктіонов розповів про програми і про значення таких онлайн – конференцій, відмітивши, що основна перевага їх – відсутність необхідності здійснювати поїздки для проведення наради, а також економія часу.  «Але для проведення таких заходів потрібен Інтернет – зв’язок, який не дуже задовільний у сільській місцевості. Тільки у 2 сільських радах є повноцінний швидкісний Інтернет».

 

Хочете індивідуальне опалення – підключайтеся всім будинком

До доповіді міського голови Тетяни Савченко про підсумки роботи зі зверненнями, додалися актуальні «газові» запитання. Тож вона розповіла про плани боротьби чи то пристосування до подорожчання.

«У нас чимала заборгованість і чи не станеться так, що в один момент відключать газ від котелень. Нині ми вивчаємо досвід міста Лохвиці, у якому дитсадки перевели на альтернативні види палива.  Щоправда там лише два садочки.  Що нам дає така альтернатива? Ось, наприклад, чималеньке приміщення історико-краєзнавчого музею опалюється дровами. І за рік витратили всього-на-всього 5 тисяч гривень. Це звучить дуже переконливо. І якщо нам у цьому році вдасться перевести хоча б кілька садочків на альтернативне паливо – буде крок уперед».

Що стосується автономного опалення, то у міську раду надійшло 1342 заяви. Переводити житловий комплекс міста на індивідуальне почали з 2006 року. 26-м було відмовлено. Нині автономно опалюються близько 900 помешкань. Сьогодні, за словами міського голови,  робота комісії відновлена, заяви приймаються, але законодавством передбачено, що на автономне опалення повинен перейти УВЕСЬ будинок.

У місті, уже є 70 квартирний будинок на вул. Воровського,9,  який повністю переведений автономне опалення. І, вже років три-чотири, переведені двоповерхові будинки по вул. Лохвицькій.

«Але перейти всім будинком не так і просто, тож  кілька років здійснювали перехід хоча б «стояками». Це реальніше. Але людям то краще, а теплопостачальникам ні. Бо котельня як працювала, так і працює, тож втрати залишаються.

Зараз ми працюємо над тим, щоб переконати людей у 98 і 100 будинках (п’ятиповерхівки) підключити індивідуальне опалення. Це буде суттєва економія і для самих мешканців. Стримує питання ПАТ «Гадяч -газ», бо потрібні труби певного діаметру, які б забезпечили проходження газу», – розповіла Тетяна Савченко.

До речі, Зіньків повністю переведений на індивідуальне опалення, але потрібно враховувати й те, що там лише три п’ятиповерхових будинки, а в Гадячі – 78. Лохвиця і Лебедин також на подібній системі.

«Якщо ми цього не зробимо, то я не знаю чим все закінчиться. 5 мільйонів заборгованості за газ і мільйон з лишком — це борги від населення. Потрібно негайно вирішувати питання», — підсумував Олексій Матюшенко.  

Ось такі результати першої наради голови РДА. За ними мають бути конкретні дії. Як нині модно говорити — «Перезавантаження». Саме цього чекають гадячани, як, зрештою, і вся Україна. Та чи готові прийдешні чиновники перегорнути нову сторінку в житті району – говорити зарано. Як кажуть у народі – буде видно.


 «Про заходи щодо проведення попередження пожеж у лісах, на торф’яних і сільськогосподарських угіддях» доповідав Василь Губський, начальник районного відділу ГУ МНС України.


При виконкомі створено «комісію по ефективному використанню бюджетних коштів».


 

Олена Козаченко

Фото Оксани Кириченко

1 коментар до “Про що говорили у РДА

  1. Языком болтать-не лопатой махать.Лёха говорить умеет,очередь за делом 😆 😆

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...