На двогодинному засіданні Народної ради обговорили 5 питань.

На двогодинному засіданні Народної ради обговорили 5 питань.

На двогодинному засіданні Народної ради обговорили 5 питань.

Поділитися новиною

На двогодинному засіданні Народної ради обговорили 5 питань. Минуло три місяці з дня створення у районі «контролюючого органу» – Народна рада. Уже понад 5 засідань провели громадські активісти. На останньому розподілили обов’язки і взялися до роботи.

У черговий раз ми побували на громадських слуханнях і дізналися, чим займатиметься «народне самоврядування».

 

1. Обрали керівний склад

Розпочалося чергове засідання Народної ради з «канцелярських» питань  – обрання керівного складу. До нього  увійшли: Валентина Сураєва, Наталія Дорогань, Олександр Зозуля, Андрій Смірнов, Олександр Ілляшенко, Олександр Крамчанінов, Валентина Кизь, Володимир Цимбал, Руслан Панасенко. Після цього перейшли до розгляду та обговорення завдань, винесених на порядок денний.

2. Діяльність самооборони і «солдатські пустощі»

Керівник самооборони Віталій Козер доповів про ситуацію з дислокацією військ у районі та на блок -постах. Наголосив на тому, щоб був постійний контроль, а отже потрібне постійне безперебійне чергування. Віталій розповів, що підрозділи змінюються, але всі солдати забезпечені необхідним.

Посипалися запитання, зокрема від Валентини Кизь: «Були розмови про те, що бачили солдатів у нетверезому вигляді у місцевих кафе, і на постах випивши.  То треба ж щось робити з цим. Я розумію, що за них повинен відповідати командир, а не ми, адже одна справа нагодувати, а інша…  Але ж хтось носить їм горілку!»

Тож вирішили розібратися і залучити сільських голів і дільничних.

2. Доки у списку виборців будуть покійники?!

Обговорюючи проблеми району, не оминули й тему виборів і в розмовах випливло чимало цікавого.

Олександр Зозуля: «Не треба ділитися на кольори, ми повинні єднатися. Мені прикро, що близько 25 кандидатів у президенти, а не можуть об’єднатися на благо України – стати одним блоком, щоб не було 2 туру. А ми повинні зробити так, щоб у Гадячі єдиний пройшов».

Валентина Кизь: «Правильно. Потрібно почати з себе. А щодо виборів, то я скажу: у мене чоловік уже 7 років як помер, після того двічі ходила на вибори і двічі він був у списках. А он дівчина сидить у залі — голосує на двох прізвищах – на дівочому і на теперішньому.

Тож, здається, виборча комісія поганенько працює.

3. Козаки патрулюють вулиці міста

Уже кілька років, при міській раді, діє громадська організація «Захист»,  у обов’язки якої входить патрулювання і забезпечення громадського порядку, у святкові дні і не тільки. Але чимало скарг надходило на їхню адресу, мовляв конкретної роботи ніколи не видно. Останнім часом патрулювання міста взяли на себе гадяцькі козаки. На Народній раді був представник цього об’єднання Андрій Смірнов. Хтось нарікав на те, що і їхня діяльність також безрезультатна, але козаки доповіли про останній рейд, на Великдень.

«Наші хлопці ввечері, після роботи, патрулюють місто. Виходять разом із працівником міліції. На Пасхальні свята заступав увесь особовий склад», – розповів Андрій.

Керівник самооборони Віталій Козер висловив невдоволення, мовляв, «…виходить, що в нас у держава у державі. Краще б замість патрулювання ви б заступали на блок – пости, більше б користі було». Тож, вирішили включити козаків окремою групою до самооборони. Громадськість висловила бажання мати контактні телефони та інформацію про патрулювання, щоб у разі чого знати куди звертатися.  

Також розповіли про випадок, який стався перед Великоднем, коли біля одного з міських супермаркетів була штовханина, і коли підійшли чоловіки, щоб розібратися, то хулігани витягнули картку «Захисту», тим самим показуючи — «свої». На раді вирішили з’ясувати, хто скористався «прикриттям» і запобігти таким інцидентам.

4. На блок-постах перевірятимуть транспорт

Одним із найобговорюванішим і найгострішим питанням було: чи мають право самооборонці на блок – постах зупиняти і перевіряти транспорт. Одні говорили, що ні, оскільки це повноваження лише працівників ДАІ, а інші ламали голову, як вирішити проблему. Адже, зі слів активістів, надіятися на чиюсь допомогу не варто, потрібно все брати в свої руки.

«Так, хлопці не мають законного права, але ж міліція просто робить вигляд, імітує, а коли доходить до діла… А це дуже важлива справа. От уже була інформація, що в районі Зінькова, Охтирки з’являлися «чужі люди». То поки нам чекати?», – не стримувала емоцій громадськість.

Хоча й проводили спільну нараду з працівниками міліції, СБУ та прокуратури, але допомоги силових структур не відчувається.

«Ми не маємо права впускати до свого міста ворогів. Тому я думаю, що потрібно контролювати машини. І коли починаються воєнні дії, то правове поле закінчується», – висловлював свою позицію Іван Волощук. До його слів долучився і Микола Торяник: «Блок – пост і створений спеціально для того, щоб зупиняти і контролювати транспорт. І самооборонці повинні виконувати це, не залежно від того, чи є представники міліції чи немає».  

Дійсно, біля обладнаних постів стоїть знак «Рух 20 км.», але його ігнорують. Літають понад 100 км.

5. Увага: діє антикорупційний комітет

Створено антикорупційний комітет, який підпорядковуватиметься Народній раді та всеукраїнському антикорупційному комітету, під головуванням Тетяни Чорновол. Основне завдання, визначене громадськістю  – контроль порушень законодавства, у всіх сферах. Суть місцевого комітету – збір інформації, обговорення на Народній раді, а потім – передача матеріалу до відповідних служб.

Склад комітету виглядає так: Н. Мовчан, О. Крамчанінов, В.Сураєва, З.Кравченко, Г.Гришпак, П.Півень, М.Торяник, О.Сиваш, В.Цимбал.

Віталій Козер продовжуватиме займатися військовими проблемами, Петро Півень – медициною, Наталія Дорогань, яка очолює громадську організацію по захисту тварин,  – проблемами вуличних собак та котів. Валентині Сураєвій дісталися земельні питання, Олександру Зозулі – освітянські. Андрій Смірнов буде здійснювати контроль за дорогами: ремонтом та пересуванням транспорту, а

Олександр Крамчанінов перейматиметься турботами житлово-комунального комплексу.

Засідання оголосили не закритим, невдовзі громадськість збереться знову.   

Олена Козаченко

Фото Оксани Кириченко

1 коментар до “На двогодинному засіданні Народної ради обговорили 5 питань.

  1. За**али ті козаки ! Хай краще стануть на заярі та фури в місто не пускають ,хоч якась користь з них буде .Н**уй на блок пості тертись ! Місто не козацькоЇ а еврейськоЇ слави .

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...