Про продаж транспортних засобів «через нотаріуса»

Про продаж транспортних засобів «через нотаріуса»

Про продаж транспортних засобів «через нотаріуса»

Поділитися новиною

Про продаж транспортних засобів «через нотаріуса»У цій статті розглянемо можливість купівлі-продажу транспортного засобу (далі — ТЗ) без зняття його з обліку, фізичними особами, у нотаріальному порядку.

До нотаріуса часто звертаються громадяни із запитанням: «А Ви можете виписати нам Довідку-рахунок на автомобіль для МРЕВ?»

– Ні, – відповідаю.

Ніяковіють…, так, а моєму кумові нотаріус виписав, і він уже й машину переоформив. (ліричний відступ)

Нотаріус, дійсно не виписує довідок-рахунків на автомобіль, до яких уже звикли люди, під час купівлі-продажу автомобілів, через магазини комісійної торгівлі транспортними засобами.

Але нотаріус може посвідчити договір купівлі-продажу автомобіля, який і буде підставою для перереєстрації транспортного засобу в органах ДАІ. Для цього громадянам необхідно звернутися до нотаріуса за місцем реєстрації цього ТЗ або за місцем реєстрації однієї зі сторін договору з паспортами, податковими номерами (кодами), свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу, не знімаючи його з обліку. Якщо сторони мають подружжя, їм також необхідно звернутися до нотаріуса з Свідоцтвом про шлюб, паспортами та податковими номерами для виявлення своєї згоди на продаж чи придбання транспортного засобу, з метою уникнення порушення права на майно чи кошти, які є спільним майном подружжя.

Якщо громадянин продає один легковий автомобіль та/або мотоцикл, та/або мопед на протязі звітного календарного року,  у такому випадку податок з доходу фізичної особи не сплачується – відповідно до змін у Податковому кодексі України, які набрали чинності з 01.01.2013. Ідеться саме про звільнення від оподаткування по одному об’єкту рухомого майна з кожної групи транспортних засобів: легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда. Тому при купівлі-продажу автомобіля б/в не частіше одного разу в рік немає необхідності і в визначенні його оцінки для цілей оподаткування.

Для правильного розуміння вище викладеного слід звернути увагу на класифікацію транспортних засобів відповідно до Закону України «Про правила дорожнього руху»:

  • легковий автомобіль — автомобіль з кількістю місць для сидіння не більше дев’яти, з місцем водія включно, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів та їхнього багажу із забезпеченням необхідного комфорту та безпеки;
  • мопед — двоколісний транспортний засіб, який має двигун з робочим об’ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт;
  • мотоцикл — двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об’ємом 50 куб. см і більше. До мотоциклів прирівнюються моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг;

У випадку продажу іншого виду транспортного засобу, ніж легковий автомобіль, або мопед, або мотоцикл, або при продажу іншого виду рухомого майна — ця норма не застосовується, і сплачується податок у розмірі 5%.

  • транспортний засіб — пристрій, призначений для перевезення людей і (або) вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів.

Фізична особа, яка протягом звітного (податкового) року продає другий із зазначених об’єктів рухомого майна (наприклад, другий автомобіль), втрачає право на пільгу в оподаткуванні доходу. Кожен наступний продаж (обмін) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда підлягає оподаткуванню за ставкою 5% виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу, або не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом. (за вибором платника податку).

Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів, і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом».

Отже, чинне законодавство не передбачає обов’язковість проведення експертної оцінки транспортних засобів при їх відчуженні один раз у рік. При наступному продажу можна використовувати середньоринкову вартість, що має оприлюднюватися на офіційному веб -сайті Міністерства економічного розвитку й торгівлі України www.me.gov.ua і має оновлюватись кожного кварталу.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 27.06.2012 № 600 при продажу транспортних засобів немає необхідність знімати їх з обліку. Реєстрація (перереєстрація), знят­тя з обліку транспортних засобів, що належать фізичним особам, здійснюється за місцем звернення власника або його уповноваженої особи за довіреністю незалежно від місця реєстрації (проживання) власника чи місця реєстрації транспортного засобу.

При взятті на облік процедура експертного обстеження машини тепер є добровільною, за письмовою заявою власника, крім випадків пошкодження ідентифікаційного номера.

При посвідченні договору купівлі-продажу транспортних засобів нотаріально, необхідно провести перереєстрацію транспортного засобу в органах ДАІ протягом десяти діб з моменту нотаріального посвідчення договору.

Світлана Буланкіна, приватний нотаріус

LIVE OFFLINE
track image
Loading...