Ухилення від сплати аліментів

Ухилення від сплати аліментів

Ухилення від сплати аліментів

Поділитися новиною

Ухилення від сплати аліментівСтатистика уперто стверджує, що кількість розірвань шлюбів з кожним роком неупинно зростає.  Звідси зростає й актуальність аліментного питання. Як не прикро,  але завжди були батьки, які недбайливо ставилися до обов’язку по утриманню своїх  малолітніх дітей, усіляко намагаючись уникнути від їх фінансової підтримки. Чи є  шанси отримати аліменти, якщо екс-чоловік, найімовірніше, просто не хоче їх  сплачувати?

Обов’язок батьків утримувати своїх дітей до їх повноліття закріплений нормами Сімейного Кодексу України, Конституції України, а при ухиленні від цього обов’язку кошти на утримання дітей (аліменти) стягуються з них у судовому порядку. У разі, якщо боржник не бажає платити аліменти, то за заявою його колишньої дружини (чоловіка) за наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, згідно ст. 164 Кримінального Кодексу України. Після порушення кримінальної справи матеріали передаються до суду для призначення винному міри покарання. Такий злочин карається громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин, або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, карається громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеження волі на  строк від двох до трьох років.

Тож відділ державної виконавчої служби Гадяцького районного управління  юстиції в черговий раз попереджає та звертається до всіх платників аліментів, які  намагаються ухилитися від їх сплати, віднестися з високою відповідальністю до  виконання своїх батьківських обов’язків та не псувати судимістю свою біографію.

Я. Лавріненко, начальник ВДВС Гадяцького РУЮ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...