Куди ділися склади ЦО?

Куди ділися склади ЦО?

Куди ділися склади ЦО?

Поділитися новиною

Куди ділися склади ЦО?Чималенька територія, огороджена бетонним парканом із колючою проволокою, навколо – бур’яніють грядки. Такий об’єкт у мікрорайоні «кирпичного» всі звикли називати «склади ЦО». Та насправді тих складів цивільної оборони уже давненько не існує. Колишні стратегічні споруди здані в оренду, і нині там можна побачити сільськогосподарську техніку.

 

Щоправда, неторканими лишилися склади медобладнання. Кореспонденти «Базар Медіа в Україні» мали намір пройтися коридорами довжелезних складських приміщень, але «спіймали облизня». Працівники організації пояснили, що доступ можливий тільки з Куди ділися склади ЦО?дозволу вищих, тобто полтавських чи київських інстанцій.

«Ми не маємо права вас пустити. Якщо навіть до нас надсилають перевірки, чи то з прокуратури,  чи з пожежної станції, то всі дії узгоджують із Полтавою. Навіть на територію ми не можемо пустити когось», — розповіли дві жінки.

Що раніше знаходилося на території складів цивільної оборони, можна тільки здогадуватися. А от чим повняться приміщення з медобладнанням дехто, кому пощастило там побувати, згадує, що на стелажах були необхідні медичні засоби – вата, бинти, шприци тощо. А ще – халати та постільна білизна.

… Та дай Боже, щоб це все ніколи не знадобилося.


У нинішній непростій ситуації починає згадуватися країна, у якій Росія та Україна були братніми республіками, а також те, як тоді могутня конкурентноспроможна держава була готова до різних непередбачуваних ситуацій.

Куди ділися склади ЦО?Скорочення «н/з», зазвичай, викликає посмішку, бо носить у побуті ще й іншу назву – «заначка» – і натякає на певну суму, приховану від пильного ока своєї половинки (чоловіка/дружини).

Однак у радянські часи «недоторканний запас» також асоціювався зі складами, на яких зберігалися усі речі, які б допомогли у надзвичайних ситуаціях: ліжка, намети, кухонне приладдя, медикаменти та ін.

Старше покоління згадує, що Гадяч також не був виключенням, і на його території знаходилися кілька складів, у тому числі й на території санаторію, який підпорядковувався Міністерству оборони.

Наявність подібних складів, а також курси ЦО (цивільна оборона), включені у шкільні та вузівські програми, не викликали тоді паніки, а навпаки, були гарантом того, що на випадок надзвичайних ситуацій люди будуть готові вистояти.

Зараз із сумом читаєш у стрічці новин розповідь молодого кримчанина з кількома вищими освітами, який нині проживає у США:

 «У радянському дитсадку мене вчили, що робити у випадку, коли на нас нападе США: лягти на підлогу і закрити голову руками.

У кладовці також була кімната, де зберігалися протигази. Нас навчали, як їх одягати, коли Америка вирішить вбити нас.

Потім у середній школі тренували кидати гранати на той випадок, якщо я повинен буду битися з агресором.

Іронія полягає у тому, що коли загроза прийшла у мою країну, то це була Росія, наш перевдягнутий ворог. Вовк у ягнячій шкірі, який завжди дивився на Україну, як на ласий шматок, ніж як на друга.

І все, що я зрозумів того дня, – що мені потрібно захищатися від Росії. У той час як США прихистили мене як друга. Тепер бачу справжні кольори». (подано мовою оригіналу).

Піднімаючи мову про склади НЗ, ми не хочемо ПАНІКУВАТИ і ПРОВОКУВАТИ (мабуть, це найгірші слова сьогодні), тому що вони існують і нині, але хочеться сподіватися, що вони перебувають у кращому стані, ніж наша армія. А якщо це не так, то спільними зусиллями наших громадян (як і у випадку з приїжджими військовими), об’єднаними діями нам вдасться виправити ситуацію.


Робота, яка проводиться Товариством Червоного Хреста України в напрямку підготовки до надзвичайних ситуацій, має вирішити головне завдання – зробити Товариство спроможним забезпечити своєчасну, дієву, ефективну допомогу постраждалим.

Президент Товариства та голови обласних організацій є членами комісій по надзвичайних ситуаціях на Національному та регіональному рівнях. Національний комітет Товариства має центральну базу служби реагування на надзвичайні ситуації, загальна площа складських приміщень становить 900 кв. м. Кількість обласних складів – 52, їх загальна площа – 3259,3 кв. м.

У складах Національного комітету, усіх обласних та багатьох міських і районних організацій сформовані недоторкані запаси для надання допомоги постраждалому населенню відповідно до затверджених переліків табельного майна.

 

Галина Рудченко

1 коментар до “Куди ділися склади ЦО?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...