Спалювання трави та сміття – крок до пожежі

Спалювання трави та сміття – крок до пожежі

Спалювання трави та сміття – крок до пожежі

Поділитися новиною

Спалювання трави та сміття – крок до пожежіОсь і прийшла весна. Усе частіше люди сім’ями виходять чи то виїжджають на природу, щоб відпочити або просто провести свій вільний час. Однак цей відпочинок майже завжди супроводжується розведенням багаття. Нерідко після вдалого відпочинку люди забувають загасити вогнище або ігнорують його гасіння, сподіваючись, що воно й саме згасне після того, як перегорять дрова. А буває й так, що люди з добрих міркувань навмисне випалюють суху рослинність, мовляв, трава краще ростиме.

Але, на превеликий жаль, нам, працівникам Гадяцького РВ Управління ДСНС у Полтавській області та ДПРЧ-6 м. Гадяч, відомо про такі відпочинки та «благородні» вчинки набагато більше. Як правило, ми стаємо свідками згарищ та людського горя. Тому й змушені постійно звертатись до громадян через засоби масової інформації, розклеювати плакати з інформаційним та попереджувальним змістом, розповсюджувати листівки в місцях масового перебування людей та проводити заходи профілактичного характеру, а іноді й адміністративного впливу.

Із потеплінням усе частіше трапляються випадки неконтрольованого випалювання сухої трави та стерні, а також сміття на відкритих ділянках, узбіччях доріг, поблизу лісових масивів та поряд із житловими будинками.
Ці необдумані дії вкрай небезпечні, бо можуть призвести до виникнення пожеж у приватних житлових та господарських спорудах, на дачних садибах. Переважно це відбувається, коли вітер перекидає вогонь від палаючої сухої трави на будівлі. Також неконтрольоване спалювання сміття на узбіччі автодоріг підвищує можливість виникнення дорожньо-транспортних пригод.

Станом на 11.03.2014 року черговими караулами ДПРЧ-6 м. Гадяч здійснено 2 виїзди на ліквідацію пожеж, пов’язаних із випалюванням сухої трави.

Правила поведінки людей при спалюванні сухого сміття, гілок дерев та іншого біля домівок та поряд із лісовими масивами заслуговують окремої розмови. Крім того, нерідко сільські жителі та власники присадибних ділянок спалюють суху траву, пожнивні залишки, не звертаючи увагу на їх безпосередню близькість до лісових масивів. При цьому не всі знають, як у випадку виникнення пожежі боротися з вогнем. А статистика стверджує, що у 9 випадках з 10 винуватець пожеж — людина.

Причиною виникнення даних пожеж є необережне поводження місцевих жителів з вогнем під час спалювання сухої трави, сміття, що розташовано впритул до жилих домівок та лісопосадок.

Щоб попередити виникнення пожеж, необхідно запам’ятати:

– Розводити вогнища дозволяється лише в безвітряну погоду під постійним наглядом і на відстані не менше 15 м від будівель та споруд.

– Перебуваючи біля лісопаркових зон, потрібно вибрати безпечне місце для розведення вогнища та обкопати його.

– Збираючись додому, не забувайте ретельно залити вогонь водою або закидати землею чи піском.

Отже, якщо ми будемо уважнішими і обережнішими та завжди виконуватимемо елементарні правила пожежної безпеки, то захистимо себе й природу від втрат.

У разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером «101».

Анатолій Яреха, провідний інспектор Гадяцького РВ Управління ДСНС України у Полтавській області,

Володимир Боровик, начальник ДПРЧ- 6 м. Гадяч

LIVE OFFLINE
track image
Loading...