Із туберкульозом до школи…

Із туберкульозом до школи…

Із туберкульозом до школи…

Поділитися новиною

Із туберкульозом до школи…До редакції зателефонувала жінка. Ледь стримуючи сльози вона розповіла свою історію:

«Моя дитина стоїть на обліку у фтизіатра. Реакція Манту постійно погана – місце після щеплення дуже припухле і збільшене. Лікар сказав, знаходимось у групі ризику, тож тепер постійно остерігаємось.

А от недавно виявилось, що у Веприцькій школі, де ми навчаємось, 5 місяців працював чоловік, у якого недавно виявили відкриту форму туберкульозу.

Ви уявляєте, що це за хвороба, і які наслідки можуть бути для наших дітей?

Батьківський колектив шокований: як людину із туберкульозом могли допустити до роботи у школі?

Сьогодні приїде комісія, перевірятимуть і вирішуватимуть щось…»

Чесно кажучи, почуте нас також шокувало. Та все ж не хочеться вірити у те, що людина могла свідомо йти працювати у навчальний заклад, знаючи про таке захворювання. 

Тож інформація про те, що у Веприцьку ЗОШ направлена комісія у складі лікарів Гадяцької ЦРЛ та представників міської санітарно-епідеміологічної служби, а також представників із області, підтвердилась. 

Як так сталося і що вирішила комісія, ми запитали у Анатолія Жезіцького (начальник відділу Гадяцького міжрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби України в Полтавській області).

Він повідомив, що компетентна комісія, отримавши повідомлення про ситуацію, яка сталася, відразу виїхала на місце. Перевіривши документацію, було виявлено, що востаннє плановий медичний огляд чоловік проходив у лютому 2016 року, відповідно до термінів, які вимагає МОЗ. Ніякого захворювання тоді у нього виявлено не було.

«Нещодавно, відчувши себе погано, він звернувся за допомогою до лікарів, – каже Анатолій Михайлович. – Уже на стаціонарному лікуванні у нього виявили туберкульоз. Але непотрібно панікувати, це нормальна ситуація. Ніякої загрози для суспільства він не несе. Після перевірки закладу будуть проведені профілактичні заходи по попередженню розповсюдження інфекційного захворювання».

Тепер завданням компетентної комісії буде прийняття відповідального рішення: дозволити або ж заборонити цій людині працювати далі у школі. Адже, як пояснив начальник санепідемслужби, ймовірність того, що вона лишиться на своїй посаді, досить велика. А відповідальність, так би мовити по-совісті, за цей випадок залишиться на плечах того «лікаря», який підписував довідку про проходження флюорографії, правдивість якої викликає неабиякі сумніви.  

Оксана Кириченко

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що вражає практично всі органи і системи.

Відкрита форма туберкульозу передається повітряно-крапельним шляхом і через загальні предмети побуту. Бацила туберкульозу кислотостійка, не боїться дезінфекції і у вигляді сухого мокротиння може існувати тривалий час, а потім потрапити в організм іншої людини разом із пилом. Тому для дезінфекції приміщення, де мешкав хворий з відкритою формою туберкульозу, краще скористатися послугами фахівців.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...